elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Almanya 2 Haftada 3 Farklı Güneş Enerjisi Rekoru Kırdı

Güneş ışığı olarak pek de zengin olmayan Almanya, iki hafta gibi bir zaman içerisinde 3 farklı ulusal güneş enerjisi rekoru kırmayı başardı. Fraunhofer ISE Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü'nün araştırma sonuçları ve konu hakkında daha ayrıntılı bilgi yazımızın devamında.



A- A+
26.06.2014 tarihli yazı 21528 kez okunmuştur.
Tüm koşullara ve güneş ışınlarını maksimum derecede almamasına rağmen Almanya, güneş enerjisi konusunda dünya liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Yeni teşvik kanunları ise bu durumu diğer ülkelerin lehine çevirecek mi henüz bilinmiyor.

Fraunhofer ISE güneş enerjisi araştırma enstitüsü verilerine göre, geçtiğimiz 2 hafta içinde Almanya’nın kırmış olduğu 3 rekor tüm dünya genelinde. Buna göre kırılan bu 3 rekor ise şu şekilde:

 
1) İlk kez ülkenin tüm elektrik talebinin %50’den fazlası güneş enerjisi tarafından sağlandı.
2) Yeni bir güneş enerjisi üretim değerinin tavan yaptığı ve rekor kırdığı kaydedildi.
3) Haftalık toplam güneş enerjisi çıkışı tavan değere ulaştı ve rekor kırdı.
 
Birçok ajansa göre bu rekorların kırılması sadece bu şekilde kalmakla yetinilmeyeceğinin göstergesi. Alman ekonomisini çok daha rahatlatacak hale gelen güneş enerjisi sayesinde belki de kendi rekorlarını aşacak yeni rekorlar yakında yeniden duyulabilir.

Peki bu rekorların net sayısal değerleri yok mu? Tabii ki bu değerler de kaydedilmiş. İlk rekor 6 Haziran’da 13:00 – 14:00 saatleri arasında 24.24 GW’lık üretim değerinin tavan yaptığı rekor kırıldı. Bu rekorun kırıldığı gün Cuma idi ve o hafta boyunca üretilen güneş enerjisi değeri ise 1.26 TWh şeklinde oldu ki bu da diğer bir rekor oldu.



Son olarak da 9 Haziran'da 23.1 GW’lık bir güneş enerjisi üretimi sağlandı. Bu üretim değeri bir rekor değildi ancak tatil gününe denk gelmesi sebebiyle elektrik talebi az idi ve bu üretilen değer de ülke genelinde %50.6 oranında bir elektrik talebini karşılayarak yeni bir rekora imza attı.

Haziran ayında yaz güneşinin yardımı tabii ki büyük bir oranda ancak Almanya’nın kurulu güneş enerjisi gücü (1.4 milyon adet PV sistem) sayesinde bu güneş ışığını diğer birçok ülkeden daha az almasına rağmen son derece verimli kullanabiliyor.



► İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Sulama Sistemleri


Sektörün ileri gelen araştırmacıları ise yeni bir tartışma konusu bulmuş durumda: enerji depolama. Dünyanın dört bir yanından gelen rüzgar, güneş, hidroelektrik vb. enerjilerin kırdığı rekor değerlerin ardından bu büyük miktardaki enerjiyi depolamak şart. Bunun için de yeni teknolojiler geliştirilmesi gerekiyor.

Son olarak belirtmemiz gerekir ki Fransa, İtalya, Danimarka ve İngiltere de Haziran ayı içerisinde kendi ülkelerinin güneş enerjisi üretim rekorlarını kırdılar. Kanada ve Japonya’nın da çok yakında bu listeye dahil olması bekleniyor. Gelişmeleri ise zaman gösterecek.


► Sizce Türkiye ileride bu listeye girebilecek mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın. 



Kaynak: 

► TreeHugger
► TriplePundit


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.