elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tunus, Avrupa’ya Elektrik Enerjisi Dağıtılacak

Tunuslu bir enerji şirketi olan TuNur, Sahra Çölü'nde, Malta, İtalya ve Fransa'ya elektrik dağıtmak için bir güneş enerjisi çiftliği kurmayı planlıyor. Geliştirici, Sahra’da 4.5GW'lık bir fabrika inşa etmek ve Avrupa’daki iki milyon eve güç sağlamak için denizaltı kabloları vasıtasıyla yeterli miktarda elektrik tesis etmek için harekete geçti.



A- A+
29.09.2017 tarihli yazı 7321 kez okunmuştur.
Tunus hükümeti, bir enerji şirketi olan TuNur’un Sahara'da kurulacak güneş enerjisi çiftliğini inşa etme talebini kabul ederse, şirket yakında Avrupa'ya elektrik ihracı yapıyor olacak. Şirketin hedeflerinde Malta, İtalya ve Fransa'ya elektrik dağıtmak var. Dünya’ya gelen güneş ısısının kapsadığı geniş alanları düşündüğünüzde akla gelebilecek ilk görüntü Sahra Çölüdür. Kuzey Afrika'nın büyük kısmının kumlar tarafında ele geçirilmiş, işlenmemiş bir mekandır. TuNur adlı enerji şirketi, Rjim Maatoug yakınlarındaki çölün güneybatı Tunus kesiminde 4.5 GW'lık bir güneş kompleksi inşa ederek çölün güneş enerjisinden yararlanmayı istiyor. Planlanan 4.5GW'lık mega projede, terk edilmiş Desertec girişiminden bu yana yapılan en büyük enerji ihraç projesinde hedefledikleri, Tunus hükümetinin onayını almak istiyorlar ve anlaşmaya varıp hemen akabininde, deniz kablolarını kullanarak Malta, İtalya ve Fransa'dan güneş enerjisi kaynaklı elektrik dağıtmak olacaktır.
 


► İlginizi Çekebilir: Çöl Tipi Güneş Panelleri

Şirketin CEO'su Kevin Sara bir basın açıklamasında, "Projenin ekonomisi çekici: Sahra'daki alan, orta Avrupa'daki alanlara kıyasla iki kat fazla güneş enerjisi aldı. Dolayısıyla, aynı yatırım için iki kat daha fazla elektrik üretebiliriz." dedi. Ayrıca şunları da ekledi: "Eğer Avrupa hükümetleri Paris anlaşmasını ciddiye alıyorsa ve iki dereceden daha az küresel ısınma hedefini karşılamak istiyorsa yenilenebilir enerjileri ithal etmeliyiz. Avrupa'nın birincil enerjisinin %60'ı şu anda Rusya ya da Orta Doğu'dan ithal edilmektedir. AB, gerçekten 50 yıl süren, bu sürede daha fazla fosil yakıt kullanımına izin veren altyapıya yatırım yapmak istiyor mu?"

AB şuanda Tunus'la İtalya'yı birbirine bağlayan bir sualtı kablosuna öncelik vermeyi düşünüyor bununla birlikte TuNur, 2019 yılında 5 milyar £ ‘luk bir fabrikada inşaat çalışmalarının güneybatı Tunus'ta başlayacağını öngörüyor.




Sara, "2021 yılına kadar Malta üzerinden Avrupa şebekesine ulaştırma gücünü hedef alacağız" dedi. Gelecek yıl,İtalya'ya iki kablodan ilkinin atılması,2024 yılına kadarda Fransa'da bir bağlantı kurulup çalıştırılmasını hedefliyoruz.” diye ekledi.
Sara’nın bu heyecanına rağmen “enerji sömürgeciliğine” karşı olanlardan dolayı projelerin geri kaldığına dair görüşler öne sürülüyor.

2013 yılında, 400 milyar Dolarlık Desertec girişimi başarısızlıkla sonuçlandı  ve Avrupa için bu  tür projeler hayal olarak kaldı. Bu olay referans alınarak uzun vadeli başarı hedefleniyor. TuNur bu projesi ile hayalleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. TuNur, projeyle 20 binin üzerinde istihdam yaratılacağını iddia ederek planlarını sürdürüyor. Bu iddialı girişimin hayata geçip geçmeyeceğini ise zaman gösterecek.

TuNur Proje İçeriği

Şu anda üç HVDC denizaltı kablosu geliştiriliyor: "İlk kablo Tunus ve Malta'yı, ikinci kablo sistemi Tunus'u İtalya'nın orta kesimine bağlayacak ve Roma'nın kuzeyinde bir kıyı noktası olacak. Üçüncü bir kablo inceleniyor ve Tunus'u direkt olarak Fransa'nın güneyine bağlayacak. "diyerek web sitesinde şirketin planları hakkında ayrıntılı açıklamalar veriliyor.

Güneş enerjisi kompleksi, 177 km uzunluğundaki  Manhattan'ın üç katı büyüklüğünde bir  alanı kaplayacak ve güneş ışığını 200 m yüksekliğindeki kulelere yansıtacak yüz binlerce parabolik aynaya sahip olacak.İçinde erimiş tuzun ısınması sağlanarak  su soğutulacak, bu da türbinlere güç verecek  ve buhar üretecek bu şekilde  türbinler güçlendirilecektir.Sonuç olarak  2 milyondan fazla Avrupa evine elektrik ulaşacaktır.

Sara; yerel olarak kullanılan bir ağaçtan yapılan düzenek ile atık suların geri dönüştürülmemesi için su kullanımının sınırlandırılacağını söyledi. Şirket, elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalındığında Tunus'tan elektrik tedarik etmeye hazır olduklarını öne sürüyor.

Kaynak:

interestingengineering

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.