elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İlk Yerli Entegre Güneş Enerjisi Fabrikası 1 Ay Sonra Açılacak

Ankara’da bulunan ilk yerli entegre güneş enerjisi fabrikası 1 ay sonra faaliyete geçecek. Silikon işleme teknolojisi gibi önem arz eden teknolojileri barındıracak olan fabrika hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
02.07.2020 tarihli yazı 10457 kez okunmuştur.
Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Kaynak Bölgesi Projesi (YEKA) kapsamında ilk yerli entegre güneş enerjisi fabrikası 1 ay sonra Ankara’da açılacak ve faaliyet gösterecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikayı geçtiğimiz günlerde ziyaret etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Ağustos ayında devreye alacağımız Türkiye’nin ilk yerli entegre güneş enerjisi fabrikasını ziyaret ettik. YEKA’larla başlattığımız yenilenebilir enerji dönüşümünde şimdi sıra, yerli AR-GE ve yerli teknolojiyle ürettiğimiz güneş panelleriyle gücümüzü enerjiye çevirme zamanı.” dedi.




 

Türkiye’nin güneşi daha çok parlayacak

 
Bakan Dönmez ayrıca "Tesiste AR-GE merkezinin kurulacağını, yaklaşık 100 mühendis ve araştırmacının görev alacağını belirterek; “Daha çok yerli daha çok yenilebilir enerji mottosuyla yola çıktık. Kendi kaynaklarımızı kendi yerli teknolojimiz ile elektriğe dönüştürmek istiyoruz. Bu tesiste de üretilecek paneller önce Karapınar’da yapılacak güneş enerji santralinde kullanılacak. Ardından da yurt dışına ihraç fırsatları kullanılarak, yerli teknolojiyi yurt dışına göndereceğiz. Dünyanın farklı yerlerinde ‘Made In Türkiye’ yazılı güneş panellerini göreceğiz. Türkiye’nin güneşi daha çok parlayacak. dedi.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve inşaatı tamamlanan fabrika, 80 bin metrekare kapalı alana ve 400 milyon dolar yatırım değerine sahip. Fabrika tam faaliyet gösterir hale geldiğinde 1.300 kişilik istihdam sağlayacak. Fabrika, silikon işleme teknolojisini Türkiye’ye kazandıracağı için ülkemiz için ayrı bir önem taşıyor. Fabrika bu teknolojinin yanı sıra ingot, wafer, hücre ve modül imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye’nin ilk entegre tesisi olma özelliği taşıyor.
 
Fabrika, hesaplanan ve tahmin edilen verilere göre 134 milyon dolarlık modül ithalat ihtiyacını ortadan kaldıracak. Yılda 58 milyon dolarlık ihracat yapılması beklenen fabrikada %22 verimliliğe sahip “mono perc” hücre teknolojisi de geliştirilecek. Fabrika, güneşten elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak son teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi yanı sıra bu alanda yetişmiş insan kaynağı da sağlayacak. Fabrikada bulunan Ar-Ge merkezi yeni ve verimli teknolojilerin geliştirilmesi üzerine çalışacak.

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ Genel Müdürü Ahmet Taşkın, mart ayında yaptığı açıklamada; “Yapımı devam eden fabrikamız, ingot, wafer, modül ve hücre üretimini de kapsayacak şekilde 4 birimden oluşan bir kompleks olacak. Şu anda makinelerin bir kısmı geldi, bir kısmı yolda, bir kısmının da imalatı bitmek üzere. 15 Haziran’a kadar tüm kurulum işlemleri tamamlanıp ilk üretim başlayacak. İlk 3 yıl üreteceğimiz tüm panelleri kendimiz kullanacağız. Fabrikamızı dünyadaki en üst teknolojiye uygun olarak kurduk.” açıklamalarında bulunmuştu.


 
Fabrika, silikon işleme teknolojisine sahip olacağı için mikroçip, televizyon, telefon gibi elektronik ürünlerin üretimine katkıda bulunabilecek. Yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip olan fabrika bünyesindeki Ar-Ge merkezinde 100 mühendis çalışacak. Ar-Ge Merkezi’ne 10 yılda 87 milyon dolar ayrılacak. Fabrikanın ilk ürünleri Güneş YEKA 1 projesi kapsamında kurulacak olan 1.000 MW kurulu güce sahip Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali’nde kullanılacak.


Karapınar Güneş Enerji Santrali faaliyete geçtiğinde Türkiye'nin elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı yüzde 20 artacak

Kaynak:
 
► Ajanslar

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.