elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidrojenle Çalışan Tren Artık Raylarda

Alstom firması tarafından geliştirilen %100 hidrojenle çalışan, dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli treni aktif bir şekilde çalışmaya başladı. Sessiz ve emisyonsuz çalışan bu tren hakkındaki detaylar haberimizde.



A- A+
10.09.2022 tarihli yazı 2954 kez okunmuştur.
Emisyonsuz ulaşıma oldukça önem verilen şu günlerde Fransız Alstom firması, demiryolu taşımacılığında oldukça önemli bir gelişme kaydetti. Dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli treni olma unvanını taşıyan Coradia iLint, Almanya’nın kenti olan Bremervörde’ye ulaşmayı başardı.
 
Coradia iLint, sadece buhar ve yoğuşmuş su yayarak çalışıyor. Bunun yanında oldukça sessiz çalışması da Alstom’un yeşil demiryolu ağı hedefiyle örtüşüyor. Alstom’un CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Henri Poupart-Lafarge: "Sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için en önemli hedeflerden biri emisyonsuz ulaşım. Bu hedefin yanında Alstom'un demiryolu için alternatif tahrik sistemlerinde dünya lideri olmak gibi net bir hedefi de bulunuyor" dedi.
 
2018 Eylül’ün başından itibaren iki adet ön seri Coradia iLint treni Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) tarafından işletilen mevcut bir rotada toplamda 2 sene boyunca test edildi. Şu anda ise proje artık resmi olarak kamu hizmetine girmiş bulunuyor.
 
Coradia iLint yaklaşık olarak 1000 km menzile sahip. EVB tarafından işletilecek olan 15 adet Coradia iLint model tren kademeli olarak 15 dizel trenin yerini alacak. Tren, normal seyir halinde 80-120 km/saat hızla ilerleyebilirken maksimum hızı ise 140 km/saat. Tren, Linde hidrojen dolum istasyonunda günlük olarak ve günün her saatinde yakıt ikmali yapabilecek. Toplamda 1.800 kilogram kapasiteye sahip bu istasyonda 64 adet 500 barlık yüksek basınç depolama tankı, 6 hidrojen kompresörü ve 2 yakıt pompası bulunuyor. Gelecekte elektroliz ve rejeneratif yöntemler kullanarak elektrik üretip, bu üretilen elektriği hidrojen üretiminde kullanmayı hedefliyorlar.
 
2022 Alman Sürdürülebilirlik Tasarım Ödülü sahibi olmayı başaran Coradia iLint’in bir sonraki durağı Frankfurt olacak. Frankfurt büyükşehir bölgesi için toplamda 27 adet sipariş bulunuyor. Bunun yanında 6 adet İtalya’ya, 12 adet de Fransa’ya tren gönderilecek. Alstom bu tür treni üreten ilk şirket olmayı başarsa da Siemens de bu yılın başlarında bir prototip hidrojen yakıt hücreli treni test etti ve 2024 yılına kadar piyasaya sürmeyi planlıyor. Avrupa’nın bazı kesimlerinde hala dizel trenlerin kullanıldığını düşünürsek, bu hamleler oldukça avantajlı olabilir.

Kaynak:

► interestingengineering.com
► inceptivemind.com    
► fastcompany.com    
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.