elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Halogen Free Kanallar |
OBO Bettermann

Yangınlarda oluşan ölümlerin birçoğunun sebebi, sanılanın aksine, alevden değil, yoğun duman yüzünden çıkış yönü tayininin sağlanamamasından ve geçen zaman içerisinde maruz kalınan zehirli gazlardan kaynaklanmaktadır. Pvc ürünler yangın esnasında ağır duman oluşturmakla birlikte zehirli gaz salınımı yapmakta, bu durum insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. OBO Bettermann'ın Halogen Free ürünleri ise yangın esnasında oluşabilecek yıkımları en aza indirmektedir. Daha fazlası yazımızın devamında...



A- A+
15.11.2017 tarihli yazı 8887 kez okunmuştur.

Halogen-Free Kanalların Önemi

Halogen- free olmayan ürünler hidrojen klorür gazı salgılar ve su ile birleştiğinde oluşan hidroklorik asit solunum yolları üzerinde oldukça kostik bir etki oluşturur. Buna ek olarak, aşırı toksik dioksinler binaya zarar verebilir ve böylece binanın parçalarının yeniden yapılandırılması çok pahalı veya imkânsız olur. Bu nedenle, yangın koruma perspektifinde halogen-free montaj malzemeleri güvenli bir alternatiftir. Mülkiyet sigortacıları birliği, birçok insanın buluştuğu yapı alanları için halogen-free malzemeleri önermektedir. 

1996'da Düsseldorf Havaalanı'ndaki yangın felaketinde veya 1999'da Tauern Tünelinde, önemli miktarda yanmış plastikler, duman ve tehlikeli maddelerin oluşumuna katkıda bulunmuş olup, bu olaylarda meydana gelen toksik karışımlar ne yazık ki birçok insanın ölümüne sebep olmuştur.

Aynı zamanda Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi'nin bodrum katında oluşan yangın sonucunda bina tahliye edilmiş fakat yoğun bakımdaki insanlar tahliye edilemediğinden dolayı, duman şaft boşluğundan üst katlarda biriktiği için 12 kişi yaşamını yitirmiştir.
 

Bu sebeplerden dolayı hastane, bakım evi, laboratuvar gibi tesisler için halogen-free ürünler kullanılması gerektiği gibi, her tesisin kendine özel kablo kanalı ihtiyacı olduğunu da unutmamak gerekir. Kullanıcıların tercihlerinde ise, yanma esnasında salınan gaz testleri konusunda dünyada uzman, akredite bağımsız test laboratuvarları ile çalışan, sertifikalandırılmış firmaları tercih etmeleri önemlidir. Bağımsız test laboratuvarları bu ürünleri tip, kesit ve malzeme gibi değişkenleri de göz önüne alarak kapsamlı test programlarından geçirdikten sonra sertifikalandırmakta, testleri periyodik olarak tekrarlamakta ve ürünleri sistemsel ve bağımsız olarak kontrol etmektedir.



Her geçen gün bina ve endüstriyel tesisler içinde kullanım miktarı ve uygulama alanları artan OBO Bettermann ürünlerinin yangın esnasında salınımını engellediği agresif gazlar can güvenliği için hayati önem taşımaktadır. Uygun ve güvenilir OBO Bettermann ürünleri kullanılması yangın risklerini ve olası kayıpları minimize etmektedir. Kullanılacak süpürgelik kanallarda OBO Betterman Rapid 80 halogen-free plastik kanal kullanılması zehirli gaz salınımını azaltmada büyük katkı sağlayacaktır. Yine panoların içinde bulanan pano içi kanallarda da halogen-free kablo kanalları kullanımı da panoda çıkacak bir yangında zehirlenmeleri önleyecektir.

Yazar: Sedat ÖKEMEN


Kaynak:

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar