elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google'ın Kuantum Bilgisayarı Normalden 100 Milyon Daha Hızlı

2013 yılında D-Wave Systems ile iş birliği yaparak kuantum bilgisayar teknolojilerine yatırım yapan Google, tartışmalı kuantum bilgisayarının normal bir PC’den 100 milyon kere daha hızlı olduğunu beyan etti. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.12.2015 tarihli yazı 10506 kez okunmuştur.
100.000 Yıllık Hesap 1 Saniyede Yapılıyor!
 
O günün imkanlarında bu cihazın bir kuantum bilgisayarı olup olmadığını anlamak mümkün değildi. İmkanların gelişmesi dahilinde geçtiğimiz günlerde NASA'nın bir üssünde tutulan kuantum bilgisayarını incelemeye giden araştırmacılar, bu bilgisayarın bir kuantum bilgisayarı olduğunu ve klasik bilgisayarların kullandığı "bit"ler yerine "qubit"leri kullandığı kanıtlamayı başardı. Bu sayede bir kuantum bilgisayarının üretildiği kanıtlanmış oldu.

 


 
►İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?


Google yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, en son test hesaplamalarının D-Wave’in kuantum bilgisayarının standart bir bilgisayar çipini belli başlı görevlerde adeta yok saydığını ifade etti. Testlerden birinde, D-Wave’in kuantum bilgisayarı, standart bir makinenin 10 bin yılını alacak bir hesaplamayı işlemek için sadece bir saniyeye gereksinim duydu. Kısacası Google, kuantum bilgisayarının bazı problemlerde 100 milyon kat daha hızlı olduğunun ispatlandığı iddiasında bulunuyor.
 

 


100 Milyon Kat Daha Hızlı İşlem!
 
Normal bilgisayarlarda bulunan 2 durum vardır; 0-1. Lojik 0'ın anlamı olumsuz, 1'in anlamı ise olumlu olarak değerlendirilebilir. Normal bilgisayarların kodları sadece bu 2 durumun sırayla gerçekleşmesiyle oluşur, ancak kuantum bilgisayarlarında durum bundan çok daha karışıktır.
 
Kuantum bilgisayarlarından sadece iki durum yoktur. Bu bilgisayaların durumları 0'ın bir kısmı, 1'in bir kısmı veya ikisinin de bir kısmı olabilir. Bu nedenlerden ötürü hiçbir durum sınırlaması yoktur. Ayrıca kuantum bilgisayarlar veri gecikme payı olmaması nedeniyle bu şekilde üretilen bilgisayarların veri gerçekleştirme hızının tam anlamıyla ışık hızında olması olasıdır. Bu hız, supercomturer olarak bilinen dünyanın en hızlı bilgisayarlarından 3600 kat daha hızlı olması anlamına geliyor.

 


Google'ın ürettiği bu kuantum bilgisayarı küçük boyutlarda olmasının yanı sıra işlem hızı inanılmaz derecede yüksek. Normal bilgisayara göre 100 milyon kat daha hızlı işlem gerçekleştirmeyi başaran kuantum bilgisayarı, ilerleyen çalışmalarla birlikte geliştirilecek.


 
Kaynak:

wired.co.uk
gizmodo
googleresearch

Yazar: Anıl Gül
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.