elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koku Alabilen Çip Geliştirildi

Makinalar, kendilerine kazandırılan yeni duyular ile hayatımıza entegre edilmeye devam ediliyor. Artık makinalar koku duyuları sayesinde gıdaların bozulma durumlarını haber verebilecek. Peki nasıl mı? Detaylar haberimizde...



A- A+
30.11.2015 tarihli yazı 9843 kez okunmuştur.
MIT’de faaliyet gösteren şirketteki araştırmacı grubu makinelere koklama duyusu kazandıran, yeni bir bilgisayar çipi geliştirildi. Gıdaların çürüme durumunu incelemek amacıyla geliştirilen çip, çalışmak için etilen gazının algılanabilmesini temel alıyor.
 
Etilen, alken sınıfı renksiz bir gazdır. Çipteki nanborucuklar etilen gazına özel olarak fonksiyonlandırılmış ve etilen gazı için algılanabilir materyallerle donatılmış. Gazın yoğunluğuna bağlı olarak sensördeki direnç büyüklüğü algılama materyalleri ile değişebiliyor. Direncin değişimiyle birlikte sensördeki akım değerleri yardımıyla gaz yoğunluğu saptanabiliyor.



►İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar | Sensörler


Etilen olgun gıdalardan yayılan bir gazdır ve gıdaların toplu halde saklandığı da düşünüldüğünde bir gıdadan yayılan etilen gazı diğer gıdalara da etki ederek çürüme sürecini hızlandırıyor. Duyularımızla bozulmuş gıdaları kısmen algılayabiliyor olsak da bu sensörler ile gıda çürümeye başlamadan önce haberdar olup gerekli önlemler alınabilir. Böylelikle gıdaların taşınması ve saklanması daha sağlıklı olarak gerçekleştirilebilir.
 
Koku alabilen sensörlerin ilk etapta kişisel buzdolaplarında uygulanması zor görünse de büyük gıda hallerinde ve gıda taşıyan büyük tırlarda kullanımı mümkün olabilir.



Kaynak:
 
►c2sense

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.