elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Frekans Konvertörlerinde Arka Kanal Soğutma

Frekans konvertörleri, sistemlerin sürekli ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle uzun süreli ve sağlıklı bir çalışma için frekans konvertörleri için en uygun ısı yönetimi seçilmelidir. Danfoss frekans konvertörlerinde metal plaka soğutma ve arka kanal soğutma özelliği ile bu alanda önemli bir çözüm sunuyor.



A- A+
04.10.2019 tarihli yazı 5329 kez okunmuştur.

Metal Plaka Soğutma Teknolojisi


Piyasa koşullarında çalışan frekans konvertörleri havalandırma özelliklerine bakıldığında cihaz içerisinde hava akışı elektronik kartlar üzerinden sağlanır. Yanlarda bulunan havalandırma çıkışlarından ısınan hava tahliye edilir. Bu tip ürünlerde hava akışı sebebi ile elektronik devreler, kartlar üzerinde kirlilik oluşur ve cihaz montajı yapılırken 2 cihaz arasında havalandırma için boşluk bırakılması gerekir. Özellikle zor dış ortam şartlarında çalışan frekans konvertörlerinde korozotif etki ile birlikte kısa devre arıza oranları artış gösterir. Danfoss VLT Serisi tüm Frekans konvertörü ailesinde cihaz soğutma işlemi metal plaka üzerinden sağlanır. Hava akışı metal plakayı soğutur ve metal plakaya bağlı elektronik kartlar soğutulmuş olur. Elektronik ekipman üzerinden direkt hava geçişi sağlanmaz, hava akışı aşağıdan yukarı yapıldığı için 2 cihaz arasında boşluk bırakmak gerekmez ve pano yerleşiminde dipdibe montaj ile yer avantajı sağlanmış olur.
 

Arka Kanal Soğutma Teknolojisi


Özellikle 90kw üzerinden frekans konvertörü seçimi yapılırken önemli seçim kriterlerinden birisi de arka kanal soğutma özelliği olmalıdır. VLT ürün ailesinde bulunan metal plaka soğutma teknolojisine ek olarak kısmen büyük tipte olan cihaz seçimi yapılırken açığa çıkan ısının yönetilmesi ve bu atık ısının direkt dış ortama yada pano dışına atılması önemli avantaj sağlamaktadır. Bu konuda Danfoss ürünlerinin fark yaratan soğutma özelliği ile atık ısının tahliyesi de tasarruflu hale gelmektedir. Genel olarak pano içerisine monte edilen yada panolu olarak sipariş edilen modellerde cihaz kendi fan çevirimi ile oluşan atık ısıyı direkt olarak dış ortama atabilmektedir. Böylelikle oluşan ısının %90 oranında direkt olarak dış ortama atılır ve pano ya da kontrol odasında atık ısı yı soğutmak için ekstra bir soğutma sistemi fan ya da klima sistemi kurulumundan da tasarruf edilmiş olunur.

Motor kontrol panolarının ve özellikle Frekans konvertörlerinin bulunduğu motor kontrol odalarının en büyük sorunu adetli olarak kullanılan cihazların oluşturduğu atık ısıyı yönetme konusudur. Genel olarak yoğun elektronik ekipmanın olduğu kontrol/pano odalarında ortam şartlarının belirli seviyede tutulması ürünlerin sağlıklı çalışması için çok önemlidir. Belirli bir sıcaklık sonrası güç düşümleri ve performans kayıpları yaşanabilmektedir. Bu sebeble Pano odaları dizayn aşamasında yapılacak uygun dış ortam hava giriş ve çıkış pencereleri ile bu atık ısıdan %90 oranında kurtulmak mümkün. Birçok motor kontrol pano oda uygulama örneğini incelediğimizde atık ısı yönetimi doğru olarak yapılamadığı için pano kapakları açılarak, ekstra pano tipi yada oda tipi klimalar yardımı ile atık ısı ile mücadele edilmeye çalışılmaktadır. Yaz aylarında ise bu klima sayılarında artış oldukça fazla olmaktadır. Danfoss un önerisi bu konuda Arka kanal soğutma özelliğine sahip ürün seçimidir. Bu özellik ile cihaz soğutması için kullanılan hava çevrimi sağlıklı olarak sağlanmış olur. Pano tipi ve oda tipi klimaların harçamış olduğu yüksek elektrik sarfıyatı da en aza indirilmiş olur.



Arka Kanal Soğutma Nedir?


Frekans konvertörlerinde arka kanal soğutma, konvertörün oluşturduğu sıcak havanın dışarı atılması ve cihazın bu yolla soğutulma işlemi anlamına gelmektedir. Elektronik ekipmanlardan üzerinden geçen minimum hava ile soğutma sağlanır. Eşsiz tasarıma sahip arka kanal, soğutma havasını elektronik alanından geçen asgari hava ile ısı emici üzerine iletir. Bu, ısı kayıplarının doğrudan muhafaza ve oda dışına aktarılmasını sağlar. Sıcaklık artışını ve elektronik bileşenlerin kontaminasyonunu önemli ölçüde azaltarak güvenilirliği artırıp frekans konvertörünün ömrünü uzatır.


Arka Kanal Soğutma Avantajları


Isı kayıplarının ve elektronik bileşenlerin kirlenmesini önemli ölçüde azaltarak güvenilirliğin artırılması ve ömrünün uzatılmasını sağlar. 
Isı kayıplarının %90'ının doğrudan odanın dışına atılmasını sağlar. 
Pano odası soğutması için kullanılan klima sisteminden tasarruf sağlar.
 Zorlu ortam şartlarında hassas iç bileşenler, arka kanal soğutma kanalını ve elektronik alanını ayıran bir IP54 / UL Tip 12 conta ile VLT ürünlerinin Elektronik bileşenleri çok iyi şekilde korunur. 
 Krozotif etkiye sahip alanlar, sıcaklık problemi olan pano odaları korunur.
 Danfoss en küçük kasa boyutu ile değişim konusuna en uygun ürün ailesi sunar.
 


Arka Kanal Soğutma Nasıl Çalışır?


Odanın dışından gelen hava, sürücünün altındaki bir havalandırma deliğine çekilir. Isı emiciden ısıyı emdiği yere kadar yükselir ve sürücünün üstündeki bir havalandırma deliğinden dışarı atılır.
 

Arka Kanal Soğutma Hangi Ortamlar için İdealdir?


Danfoss arka kanal soğutma uygulamasıyla toz, kirlilik ve korozotif ortamlar için en uygun çözümü sunar. Bu tip ısınmaya daha elverişli ortamlarda en iyi soğutma sağlanarak sistemi güvenliği sağlanır.



Arka Kanal Soğutmanın Kullanıldığı Sektörler


Çimento, Demirçelik, Maden, Su ve Atıksu uygulamaları arka kanal soğutma kullanmanın uygun olduğu başlıca sektörler arasında yer almaktadır.
 

Kaynak: 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar