elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Frekans Konvertörleri ve Yüksek Sıcaklıklar

Küresel bir oyuncu olmak ve geniş bir alandaki bir çok uygulamayla pratik olarak karşılaşmak müşterilere daha fazla zaman ayırmak anlamına gelir. Günümüzde frekans konvertörlerinde bulunabilen en yaygın kapasitör olan elektrolitik kapasitörler özellikle depolamadaki yüksek sıcaklıklara karşı duyarlıdır. Bu yazımızda yüksek sıcaklıkların frekans konvertörlerine etkilerini analiz ederek, uygulamalar için doğru frekans konvertörününün nasıl seçileceğini inceledik.



A- A+
03.05.2017 tarihli yazı 11605 kez okunmuştur.
Frekans konvertörleri uygun şekilde havalandırılmamış odalarda ya da metal endüstrisinde çok sık bulunabilen ısı kaynağına yakın yerlerde kurulabilirler.

Danfoss Drives’ın İskandinavya’da ki bilinen uygulamalarını düşünecek olursak frekans konvertörleri portföyünün soğuk ortamlar için oldukça uygun olduğu tahmin edilebilir. Küresel bir oyuncu olmak ve geniş bir alandaki bir çok uygulamayla pratik olarak karşılaşmak müşterilere daha fazla zaman ayırmak anlamına gelir.

Frekans konvertörlerinin ne tarz bir depolama sıcaklığı etkisi olduğunun farkına varamayabilirsiniz. Eğer depolama sıcaklığı sınırı aşarsa, cihaz direkt güneş ışığıyla depolanır ve kapasitörler zarar görebilir. Günümüz frekans konvertörlerinde bulunabilen en yaygın kapasitör olan elektrolitik kapasitörler özellikle depolamadaki yüksek sıcaklıklara karşı duyarlıdır. Bu yüksek sıcaklıklar kapasitörlerdeki yükseltilmiş iç basınçlara sebebiyet verir doğal olarak prosesi yavaşlatır. Ancak, frekans konvertörleri VACON® 100 Industrial ve VACON® 100 Flow’da bulunabilen ince film kapasitörlerinden destek alırsa, cihaz genişletilmiş depolama süresi ya da yüksek depolama sıcaklıkları sayesinde daha başarılı olur.

 

Tam Yükte Güvenilir İşlem


Muhtemelen iyi bir neden için daha fazla ilgilenilen konu, frekans konvertörlerinin tam yükte belirlenmiş ortama ait sıcaklıkta nasıl çalışacağıdır. Eğer en sık 40°C olan fakat duruma göre daha da yüksek olabilen bu çalışma sıcaklığı sınırı aşarsa frekans konvertörlerinde zamansız bir arıza meydana gelebilir. Yüksek işlem sıcaklıklarına uzun süreli maruz kalmak aynı zamanda elektroniklerin ömrünü azaltır. Çalışma sıcaklığının her 10°C’de bir aşılması, ömrü % 50 oranında kısaltır. Bu yüzdene eğer ortamdaki daha yüksek sıcaklık çalışma koşullarında proses umuyorsanız, beklediğiniz maksimum sıcaklıkta düzgün bir şekilde çalışmak için tasarlanan frekans konvertörlerinin seçilmesi önemlidir.

Frekans konvertörlerinin bir kısmı sürekli artan maksimum çalışma sıcaklığını, bu sıcaklık artarken motora giden çıkış akımını ayarlamak ve sınırlamak için belli bir algoritma kullanarak yayar. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu ayrıca cihaz ve motoru daha yüksek sıcaklıklarda meydana gelebilecek zararlardan korumak için bir fonksiyondur. Bunun sayesinde, özellikle bu maksimum ortam sıcaklıklarına yakın zor bir uygulama prosesine sahipseniz, tam çalışmayı sağlamak için frekans konvertörlerinin takibini artırmak mantıklı gelebilir.

Daha yüksek anahtar frekansı aynı ortam çalışma sıcaklığı için daha yüksek kayıplara neden olur, bundan dolayı aynı frekans konvertörü modelleri, sıcaklıklar yükselmesi gibi anahtar frekansını sınırlandıracaktır. Yük döngüsü gibi diğer faktörler ayrıca yüksek sıcaklılardaki frekans konvertörlerinin fonksiyonlarının nasıl olacağını etkiler.
 
 

Uygulama İçin Doğru Frekans Konvertörünü Seçme


Bu potansiyel olarak zor bir karardır. Bu seçime yardım etmek için, Danfoss Drives portfoyü 50°C’yi azaltmadan tam yükte çalışabilen geniş bir frekans konvertörü seçimi sağlar. VLT AQUA Drive ve VLT Automation Drive gibi bazı frekans konvertörlerini, belli bir çerçevedeki boyutlarda ve muhafaza sınıflandırmalarında, ayrıca 55°C sıcaklığa kadar azaltılması mümkündür. Hatta daha yüksek sıcaklık işlemine ulaşıldığında, cihaz seçimleri daha sınırlı olur. 60°C’ye kadar VACON® 100 X geniş ön soğutma ve büyük soğutma fanlarını bir araya getirip kullanmak oldukça uygun bir seçenektir.

Bazı uygulamalar belki de sürpriz bir şekilde 70°C gibi sıcaklıkları düzenli olarak ortaya çıkaracak frekans konvertörlerine gereksinim duyacak. Hatta bundan daha fazla ihtiyaç duyulan çalışma koşulları için, Danfoss Drives’ın VACON® 20 Cold Plate gibi kullanabileceği bir kozu var. Bu frekans konvertörü modülü ısı kaybı sağlayan bir düz yüzey içerir. VACON® 20 Cold Plate soğutma elemanına bu yüzeyi ekleyerek bu aşırı sıcaklıkları güvenli bir şekilde kontrol edebilir.


 

Frekans Konvertörünü Nereye Yüklediğiniz Hakkında Düşünün


Doğru çalışma sıcaklık derecesiyle frekans konvertörünün basitçe seçimi bütün prosesin tamamlandığı anlamına gelmez. Bazen uygulamalar bütün ihtiyaçlara cevap vermeyebilir. Bunlardan dolayı, ortamdaki sıcaklıları kabul edilebilir seviyelere düşürüp o seviyede tutmak için aktif olarak çabalamak zorundasınız. Bu yöntem ve cihaz yükleme bölgesi, ortamdaki sıcaklığın kontrol altında tutulmasında önemli bir rol oynar. Elektrik odasında yer alan ya da pano içine yerleştirilen frekans konvertörleri için odayı ya da panoyu kuru tutan hava soğutma kullanmak tipik bir çözümdür. Daha büyük kurulumlarda bu maliyetli bir çözüm olabilir.

Hava soğutmalı frekans konvertörlerinin kurulumu yapılırken kurulum maliyetini en aza indirmek için arka kanal çalışma çözümünden faydalanılabilir. Bu çözüm panellerin yerleştirildiği kontrol elektroniklerinin çoğunu soğuk tutar. Uygulama yüksek güç gereksinimlerin sahip olduğunda belli bir yerde kurulur. Uygulama buyerde kurulu birçok sürücü için yük güç gereksinimlerine ihtiyaç duyduğunda, bu kurulum yönteminin faydaları kolayca görülebilir; verimlilik ve proses gelişimleri enerji ve bakım maliyetlerinin azalmasıyla birlikte muazzam bir avantaj sağlar.



 

Sıvı Soğutma Hakkında Konuşalım


Bazen boşluk gereksinimleri sayesinde daha yüksek işletim ya da son derece yüksek çevre sıcaklıkları durumlarıyla karşılaştığınızda şanslı olabilirsiniz. VACON® NXP Liquid Cooled serileri bazı etkileyici güç yoğunluğu sunar. Çünkü sıvı soğutma ısı iletiminde hava soğutmadan daha verimlidir. Frekans konvertörleri, havayla % 5 daha fazla ısı kaybı yaşarlar. Sonuç olarak, sıvı soğutmalı cihazların ek bir yararı, yükleme maliyetlerini azaltacak ayrı bir oda inşa edilmesine gerek olmamasıdır. Çünkü VACON® NXP Liquid Cooled sürücünün modüllerindeki küçük sirkülasyon fanları vardır. Bu aynı zamanda cihazın hiç gürültü yapmadığı ve neredeyse sessizce fısıldadığı anlamına gelir.



Elbette, içeride yer alan bütün frekans konvertörleri için aynı durum geçerli değildir. Bundan dolayı, dışarıda konumlandırılmış cihazlarınız için, IP66, UL Type 3R ve UL Type 4X koruyucularını unutmayın. Eğer frekans konvertörleri güneş ışığına direk maruz kalıyorsa, bu durum cihazın sıcaklığını artırır ve çalışma sürecini etkiyebilir. Frekans konvertörleri için gölgede bir yer bulunamazsa, en azından güneş ışınları herhangi bir şekilde engellenmedir.

Görüldüğü gibi, yüksek sıcaklıklar pek çok zorluğa sebep olurlar. Daha akıllı kararlar yatırımınızı yıllarca garantiye almanıza yardımcı olur. Dünyadaki en sıcak ortamların bazılarında yapılan kurulumlar sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Uygulamanız için ideal çözüme sahip olacağınızdan bu sürücülere güvenerek emin olabilirsiniz.

Kaynak:


 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar