elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Merkezi Isıtma Sisteminde Enerji Tasarrufu

Danfoss’un Danimarka Nordborg’daki endüstriyel tesislerinde gerçekleştirilen verimlilik optimizasyonunun sonucuna göre, merkezi ısıtma sisteminin mevcut enerji tüketimi, proses performansından herhangi bir şekilde ödün verilmeksizin 2007 yılına göre %70’lik bir azalma göstermiştir. Detaylar yazının devamında...



A- A+
14.03.2017 tarihli yazı 9450 kez okunmuştur.
Enerji verimliliği konusunda uygulanan sistem optimizasyonu yaklaşımı sonucunda, merkezi ısıtma sisteminde çeşitli güçlendirme ve yenilikler meydana geldi. Toplamda enerji tüketimi yıllık 59.000 MWh azaldı. Bu değer 2007’de tüketilen enerji seviyesinden %70 daha az bir değere denk gelmektedir. 

Mevcut donanımları yenileriyle güçlendirerek Danfoss, Nordborg Fabrikası'nda son 3 yıl içerisinde yıllık olarak aşağıda belirtilen tasarrufları sağlamayı başardı: 

 İşlem performansı ve kalitesinden ödün vermeden ısı tüketiminde %21.3’lük azalma 
► %12 daha az elektrik üretimi 


 

Kaybolan Isıdan Faydalanma


Isının kaybolmasını engelleme amacıyla yapılan en başarılı girişimlerden birisi endüstriyel işlemlerde kullanılan suyun fazla ısısının merkezi ısıtma sisteminde kullanılmasıdır. 

2016’nın Ocak ayında doğalgaz ile ısı ve elektrik üreten jeneratörlere, soğutma suyundaki enerjinin kullanılması için ısı pompaları yerleştirildi. Böylece ısının atmosfere salınması ve dolayısıyla boşa gitmesi önlenerek tüm endüstri tesisine hizmet veren merkezi ısıtma sistemine yönlenmesi sağlandı. Yerleştirilen 4 adet özelleştirilmiş amonyaklı ısı pompası sayesinde soğutma suyundan mümkün olduğu kadar fazla enerji merkezi ısıtma sistemine aktarılmaktadır. 


 

Sistemin Kısa Sürede Sağladığı Kar


Nordborg Fabrikası'nda kurulumu gerçekleşen bu 4 adet ısı pompası sadece 2.8 yılda yatırımın kara geçmeye başlamasını sağladı.

Isı pompasında aşağıdaki üstün özelliklere sahip Danfoss komponentleri bulunmaktadır: 

► VLT® HVAC Drive FC 102 
► Motorlu regülatör valfleri ve aktüatörleri 
► Basınç aktarıcıları ve seviye sensörleri

Kaynak:

Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır