elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Frekans Konvertörleri ve Düşük Sıcaklıklar

Frekans konvertörleri için farklı birçok koruma sınıfları vardır. Fakat sadece UL tipi 3R ve 4X soğuk olan yerlerde belli zorluklarla başa çıkabiliyor. Bu UL tipi koruma sınıfları, yağmur, kar, sulu kar ve buz oluşumlarıyla başa çıkarken, frekans konvertörlerini çevreleyen sıcaklığı açıkça belirtmezler. Frekans Konvertörleri bu sıcaklıklara maruz kaldığında tam olarak ne oluyor? Ayrıntılar Danfoss'un katkılarıyla yazımızın devamında...



A- A+
11.11.2016 tarihli yazı 13903 kez okunmuştur.
Düşük sıcaklıkların Frekans Konvertörlerini ne kadar etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü?

Frekans konvertörleri için oldukça farklı birçok koruma sınıfları vardır. Fakat sadece UL tipi 3R ve 4X soğuk olan yerlerde belli zorluklarla başa çıkabiliyor. Bu UL tipi koruma sınıfları yağmur, kar, sulu kar ve buz oluşumlarıyla başa çıkarken, Frekans Konvertörlerini çevreleyen sıcaklığı açıkça belirtmezler.
 

Eğer frekans konvertörü kurulum ve tasarım tablosunu incelerseniz, frekans konvertörünün maksimum ve minimum çalışma sıcaklığı aralığı olduğunu göreceksiniz. Dünya’nın birçok yerinde genellikle bu aralık düşüktür, (-10°C/+14°F). Bu düşük sıcaklıkta çalışırken, frekans konvertörleri her zaman tam kapasite sağlama imkanına sahip değildir. Bu nedenle uygulamanız için doğru ürünü seçerken ya da boyutlandırırken cihazın gücünün düşmesi gerektiği hesaba katılmalıdır. Ayrıca minimum depolama sıcaklıkları için ayrı bir koruma sınıfının mevcut olduğu söylenmelidir. Bazı ürünler için, bu (-25°C/-13°F) ve diğer ürünler için (-40°C/-40°F). Eğer frekans konvertörünüz bu tip soğuk sıcaklıklarda çalışırsa, bu bilgiyi nerede bulacağınızı bilmek önemlidir.
 

AC frekans konvertörleri bu sıcaklıklara maruz kaldığında tam olarak ne oluyor?


Kontrol panel ekranı için çoğu frekans konvertörü sıvı kristal ekran (LCD) kullanır. Sıcaklıklar düştüğünde LCD’nin kendi içeriğini yenileme hızı düşer. Ortam sıcaklığı daha da düştükçe ve LCD bu şartlara maruz kaldıkça LCD programlanabilme özelliğini kaybeder. Muhtemelen hayal edebileceğiniz gibi, sıvı kristal ekran donmuş kristal bir ekrana döndüğünde, artık kullanışlı değildir. Buna ek olarak, elektrolitik kapasitörler bazı özelliklerini kaybedebilirler. Bu da sabit tork uygulamalarında başlangıç torkunda kayba ve sürücüye zarar vermesi muhtemel olan DC voltaj dalgalılığında artışa neden olur.
 

Neyse ki, VACON® 100 serisi ürünleri içerisinde soğuk havalarda elektrolitik kapasitörlere göre daha iyi performans gösterebilen ince film kapasitör bulundurur. Böylece daha düşük depolama sıcaklığı elde edilir ve frekans konvertörü gücünün düşürülmesine gerek kalmaz. Son olarak çok düşük sıcaklıklarda frekans konvertörü içerisindeki bazı bileşenleri çatlayabilir ve sürücünün ömrü ciddi bir bir biçimde kısalabilir.



Açıkçası, bu düşük sıcaklıklardan kaçınma veya mücadele etme "Frekans Konvertörü"nün en iyi ve en güvenilir şekilde çalışması için son derece önemlidir. Bu sıcaklıklarla karşılaşıldığında, sağlanması gereken uygun sıcaklık genel olarak koruma sınıfı ile alakalı olan kurulum yöntemleri ve frekans konvertörünün çalışma düzenine bağlıdır. Bazı uygulamalarda, frekans konvertörleri hemen hemen her zaman çalışmakta ve bu sayede ısı üreterek başka bir ısı kaynağına ihtiyaç duymamaktadır. Eğer frekans konvertörleri diğer cihazlarla bir korumanın içindeyse ve yeterince büyükse, harici bir sıcaklık kaynağı ihtiyacı yalnızca sürücünün çalışmadığı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Diğer uygulamalarda, koşulları kontrol etmenin neredeyse imkansız olduğu dış ortamlara frekans konvertörleri monte edilebilir. Bu durumda, frekans konvertörüne doğrudan entegre edilebilen sıcaklık-kontrollü ısıtma özelliğine sahip VACON 100X gibi seçenekleri bulabilirsiniz. Bu sürücüye, 230 Volt'luk tek fazlı bir kaynak ayrı ayrı güç sağlar. Böylece sürücüye doğrudan sağlanan güç kesilse bile Frekans Konvertörleri sıcaklığını korur.

 

Diğer uygulamalarda, frekans konvertörlerinin çalışması uygulama ihtiyacına yönelik olarak büyük ölçüde sürece bağımlıdır. Vinç gibi motorun daha az çalıştığı sabit tork uygulamalarında motorun ve frekans konvertörlünün optimum çalışma kapasitesinde kalması için ısıtılmaları gerekir. Danfoss Drives portfolyosundaki birçok ürün sıcaklık kontrollü DC enjeksiyon veya motor ön ısıtma gibi fonksiyonlara sahiptir. Pompa ve fanları çalıştıran frekans konvertörleri her zaman çalışmaz ve nadiren tam hızda çalışır. Bu koşullarda frekans konvertörlerine daha fazla sıcaklık sağlamak gerekmektedir. Eğer bu uygulamaların önemi çok büyükse ısıtma sistemi hemen hemen her zaman düşük sıcaklıklarda çalışarak sürücünün korunmasını ve istenilen her anda çalışmasını sağlamış olur.



Gördüğünüz gibi, bu soğuk sıcaklıklarla mücadele etme o kadar da zor değildir. Fakat, uygulama, kurulum yeri ve ortam şartlarına bağlı olarak, kolay çözümü bilmek -harici ısıtıcı ekleme - frekans konvertörlerini korumak için her zaman yeterli değildir. Sürücünün içindeki ısıtıcıların görevi, sürücüyü hem soğuktan korumak hem de iç kısımdaki nemin bir kısmının yok olmasını sağlamaktadır. Ancak çok aşırı durumlarda nem için bir fayda sağlayamamaktadır.

Su buharıyla baş etmek Frekans Konvertörünün koruma derecesi IP66/UL tipi 4 olsa bile pek kolay değildir. Çünkü nem sürücünün içine girmek için her zaman bir fırsat bulacaktır. Bu tip korumalarda hava sıcaklığındaki değişim hava basıncında değişime sebep olacaktır. Termodinamikten de bilindiği gibi sistemler her zaman denge halinde olmayı tercih etmektedir. İç ve dış basınç eşitlendikçe buhar içeri çekilir ve bu durum istenmeyen bir şekilde yoğunlaşma ve hatta donmayla sonuçlanabilir.



Nemden arındırıcı sistemlerin kullanılmasının faydası kesinlikle olacaktır ancak sürücünüzü kullanmak istediğiniz ortamda nemi kontrol etmek imkansız olabilir. Danfoss Drives ise bu tip durumlar için çözümler sunmaktadır.

VACON® 100 X, VACON® 20 X ve VLT® Decentral Drive FCD 302 ürünlerinde bulunan GORE® Vent özelliği sayesinde nem bir sorun teşkil etmemektedir. GORE® Vent sürücünün nefes almasını sağlar, böylece hava basıncının dengelenmesi nem geçirmez bir tabaka üzerinden gerçekleşir.

Görebileceğiniz gibi, düşük sıcaklık gibi basit görünen bir konunun bile belli başlı zorlukları mevcuttur. Akıllı ve doğru kararlarla yatırımlarınız uzun yıllarca sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmektedir. Danfoss olarak dünyanın en soğuk bölgelerinde kurulum yaptığımızdan uygulamanız için en uygun sonucu sağlama konusunda bize güvenebilirsiniz.
 


Kaynak:

Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar