elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Haberleşme |
Dijital İşletmenin Anahtarı

Endüstriyel haberleşme, dijital işletmeler için anahtar bir rol oynuyor. Siemens endüstriyel haberleşme alanında sunduğu çözümlerle verimlilik ve üretkenlik artışı sağlıyor.



A- A+
08.01.2021 tarihli yazı 6871 kez okunmuştur.
Son yıllarda endüstrideki ihtiyaçların artmasıyla; sensör, aktüatör, valf, röle, vb. cihazların birbirleriyle ve PLC gibi bilgisayar sistemleriyle ile iletişim kurması neredeyse zorunluluk haline geldi. Endüstriyel haberleşme sayesinde makineleri ve üretim hatlarını, enerji dağıtımını kontrol edebiliyor, son teknolojiyle endüstriyel sistemleri izleyebiliyoruz. Endüstriyel haberleşmenin olmadığını düşündüğümüz bir senaryoda, dijitalleşmeden bahsetmek neredeyse imkansız olurdu.
 
Endüstriyel Haberleşme: başarısı kanıtlanmış standartlarla verimlilik ve üretkenlik artışı
 

Endüstriyel Haberleşme Standartları


Endüstriyel haberleşme olmasaydı makinelerin ve tüm üretim hatlarının kontrolü, son teknolojili taşıma sistemlerinin izlenmesi veya enerji dağıtımının yönetimi mümkün olmazdı. Güçlü haberleşme çözümleri olmasaydı dijital dönüşüm de imkansız olurdu. Bütün bunların temelinde; SCALANCE, RUGGEDCOM ve SIMATIC NET ağ bileşenleri sayesinde profesyonel planlama ve uygulamaya dayanan güvenilir ve emniyetli makine ve tesis ağları yer alıyor.


 
İlginizi Çekebilir: Siemens SINUMERIK CNC Otomasyon Sistemleri
 
Endüstriyel haberleşmede kullanılan standartlar ve bus sistemlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:

OPC UA: Ethernet tabanlı OPC UA, entegre güvenlik mekanizmaları ile platformdan bağımsız bir yapıya sahip. OPC UA makineden makineye (M2M) yatay iletişim ve makineden buluta dikey iletişim için açık bir standarttır. Siemens, dikey bağlantı ve makineler arası iletişim (M2M) için OPC UA'ya güveniyor ve OPC UA'nın avantajlarını Endüstriyel Ethernet ağlarında PROFINET'in avantajlarıyla birleştiriyor.

PROFINET: Otomasyonda lider Endüstriyel Ethernet. Uçtan uca, entegre süreçler oluşturmanıza ve ağ bağlantılı arayüzleri yapılandırmanıza destek oluyor. Siemens; açıklık, esneklik, verimlilik ve performans konusunda sunduğu avantajlarla, özellikle üretim ve proses endüstrisi için PROFINET’e güvenebilirsiniz. PROFINET; rakipsiz verimliliği, tesis kullanılabilirliğini önemli ölçüde artırırken mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanmanıza olanak tanır.

 

TSN (Time-Sensitive Networking): Ethernet tabanlı standart olan TSN, endüstriyel ağlarda yedek bant genişliği, servis kalitesi mekanizmaları, düşük iletim gecikmesi ve farklı protokollerin paralel iletimini sağlıyor. Siemens; OPC UA ve PROFINET’teki tecrübesini bir adım daha öteye taşıyor. TSN (Zamana Duyarlı Ağ Oluşturma) QoS ve Ethernet'teki artan talepler için IEEE 802.1 çerçevesinde standartlaştırılmış bir temel teknoloji oluşturuyor.

PROFIBUS: 60 milyondan fazla kurulu ağ ile PROFIBUS, dünya pazarında endüstriyel otomasyon için lider fieldbus'tır. PROFIBUS'ın bu başarısı tesadüf değildir. IEC 61158/61784'e göre veri iletişimi için, evrensel olarak kullanılabilir, açık ve sağlam fieldbus sisteminin faydaları tüm endüstrilerde değerlidir. PROFIBUS 90'lı yıllarda otomasyon dünyasında devrim oluşturdu ve ilk kez dağıtılmış konseptlerin temeli ortaya çıktı. Siemens PROFIBUS için kapsamlı bir ürün ve sistem portföyü sunuyor.


AS-Interface: AS-Interface sizler için tüm sensörleri ve aktüatörleri üstün kontrol ile rakipsiz kolaylık, güvenlik ve entegrasyonla birbirine bağlayan etkili ve güçlü bir veri yolu sistemi sağlar. AS-Interface, PROFIBUS ve PROFINET için uygun maliyetli bir besleyici görevi görür ve kolay mühendisliği destekler.

IO-Link: Noktadan noktaya endüstriyel iletişimin gereksinimleri sürekli artmaktadır. Siemens'in IO-Link çözümü, sensörler ve aktüatörler arasındaki iletişimi sağlar ve tutarlı veri şeffaflığı ile sürecin son adımlarını tamamlar. Tamamen Entegre Otomasyon (TIA) konseptindeki kusursuz entegrasyonu sayesinde, bu iletişim standardı hem kontrol kabininde hem de saha seviyesinde tam potansiyelini gerçekten geliştirebilir.




 

Endüstriyel Haberleşmenin Öne Çıkan Özellikleri


Siemens endüstriyel haberleşmede yalnızca donanım ürünleriyle ön plana çıkmıyor. Siemens’in özel hizmetleri ve sunduğu destekler,  projenizde başarınızın sürekliliğini sağlıyor. CloudConnect, endüstriyel 5G, kesintisiz yedekleme ve endüstriyel ağlar Siemens’in endüstriyel haberleşmede donanımın ötesinde sunduğu hizmetler arasında yer alıyor.


Kaynak:

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar