elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Otomobiller Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Karbon ayak izimizi küçültmek için sadece elektrik enerjisi üretiminde değil, günlük hayatta kullandığımız otomobillerde de fosil yakıtlardan vazgeçip temiz enerjiye yönelmemiz gerekiyor. Otomobil konseptine yeni bir soluk getiren elektrikli otomobiller ile ilgili doğru bilinen yanlışları sizler için inceledik.



A- A+
28.08.2016 tarihli yazı 15057 kez okunmuştur.

1.Yanlış: Elektrikli otomobillerin yeterli menizili yok. Şarjı bittiği zaman yolda mahsur kalırım.

Doğrusu: Elektrikli otomobiller tek bir şarjla elektriksel donanımına bağlı olarak 60-200 km kadar yol yapabilmektedir. Ayrıca elektrik ve benzinin birlikte kullanılabildiği otomobillerde menzil 480 km’lere kadar çıkabilmektedir. Şebekeye bağlı prizlerde şarj edilebilmesi ve kamuya açık şarj istasyonların da planlamasının yapılıyor olması nedeniyle bu sorun aşılabilmektedir. Yani bu otomobiller sadece kısa mesafeli şehir içi gezintilerde değil, şehilerarası gezintilerde de kullanılabilmektedir.
 

2.Yanlış: Elektrikli otomobiller çevreye zarar vermektedir.

Doğrusu: Günümüzde elektrik üretimi halen fosil yakıtlarla gerçekleşmektedir. Dolayısıyla üretilen bu elektrik halen karbon ayak izi yönünden çevreye zararlıdır. Ancak elektrikli otomobiller ile benzinli otomobiller kıyaslandığında aradaki fark belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Elektrikli otomobiller, sera gazı ve egzoz gaz emisyonları verilerine göre günümüzdeki en çevreci otomobiller olduğu belirtilmektedir. Ayrıca bu otomobilleri şarj etmek için güneş ve rüzgar enerjisi de kullanılabilmektedir.



►İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?
 

3.Yanlış: Elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için şarj altyapısı gereklidir.

Doğrusu: Elektrikli otomobillerin bataryası çıkartılarak eve kolaylıkla taşınabilmekte ve şebekeye bağlı olan priz ile şarj edilebilmektedir. Bu nedenle kamu geneli bir şarj altyapısı zorunlu değildir. Ancak bu konudaki bilinçlenmenin artması ve şehirlerdeki uygun bölgelere şarj istasyonlarının kurulması, uzun mesafeli ve düzenli sürüşlerin artmasını sağlayacaktır.
 

4.Yanlış: Batarya kimyasalları çevre için olumsuz etki yaratmaktadır.

Doğrusu: Geleneksel araçların bataryaların %99’u geri dönüştürülür. Yani bu bataryalar çöpe atılarak doğaya salınmazlar. Yapısındaki metaller ve kimyasallar geri kazandırılarak yeni bir batarya üretimi gerçekleştirilir.
 
 

5.Yanlış: Elektrikli otomobillerin şarj süresi çok uzundur.

Doğrusu: Üreticiler elektrikli otomobiller için en uygun şarjın gece saatlerinde olduğunu belirtiyor. Gece evde prize takıldıktan sonra sabah tam şarj olmuş halde kullanabileceği belirtiliyor. Şarj süresini daha kısaltmak için yüksek teknolojili şarj istasyonlarının kurulması gerekmektedir. Ayrıca lityum bataryalar üzerine yapılan verimlilik çalışmalarıyla bu durum asgari düzeye inecektir.
 

6.Yanlış: Lityum bataryalar çok tehlikelidir, patlayabilir.

Doğrusu: Lityum piller artık tüketici elektroniğinin olmazsa olmazları arasındadır. Cep telefonlarından, elektrikli ev aletlerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Lityum-kobalt pillerde termal kaçak durumunda yangın çıkma riski vardır. Bu nedenle pillerin tasarımı termal kaçağı önleceyecek şekilde yapılmaktadır. Ancak bu önlemlerin yanı sıra lityum-demir-fosfat ve lityum-manganez gibi gibi farklı pil türleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
 

7.Yanlış: Elektrikli otomobiller pahalıdır ve gelecekte benzinli otomobillerin yerini alabilecek durumda değildir.

Doğrusu: Benzinli otomobiller için petrol sınırsız bir kaynak değildir. Bu nedenle zamanla dünya genelinde petrol rezervleri düşecek ve arz-talep dengesi nedeniyle ekonomik anlamda da elektrikli otomobiller daha avantajlı hale gelecektir. Hatta Norveç, Almanya gibi gelişmiş ülkeler yakın gelecek için yaptığı planlamayla fosil yakıtla çalışan otomobillerin satışını yasakladı.

Kaynak:


How-stuff-works
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar