Dünyanın En Gelişmiş Virüsü |
Regin
Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik şirketlerinden olan Symantec, yaptığı araştırmalarla dünyanın en gelişmiş bilgisayar virüsünü tespit ettiklerini açıkladı. Regin isimli bu virüsün bir devlet tarafından geliştirildiği ve uzun yıllar boyunca hedeflere yerleştirildiği belirtildi. Peki Regin virüsü nedir? Neler Yapabilir ve bu virüsten nasıl korunulur? Detaylar yazımızda.
30.11.2014 tarihli yazı 13560 kez okunmuştur.
Bilgisayar dünyasında yazılımlar ve teknolojiler geliştikçe bu teknolojilere karşı yapılan ataklar ve saldırılar da gelişiyor. Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik şirketlerinden Amerika kaynaklı Symantec şirketi, yaptığı çalışmalara göre, tüm zamanın en büyük ve gelişmiş bilgisayar virüsünü tespit ettiklerini açıkladı. Regin ismi verilen bu virüsün batı kaynaklı olabileceğinin ve bir devlet tarafından geliştirildiğinin belirtilmesi ise konunun önemini yeteri kadar vurguluyor.
►İlginizi Çekebilir: Antivirüs Programları Nasıl Çalışır?
Symantec'te çalışan Güvenlik Stratejisi Uzmanı Sian John virüse dair, "Beceri ve uzmanlık seviyesi ile gelişimine bakılırsa, virüs Batı kaynaklı bir kuruluş tarafından geliştirilmiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. Araştırmacılara göre hazırlanması yılların alabileceği bu virüsün geliştirilme amaçları ise devlet düzeyinde tehlikelere yol açabilir.
Peki Regin virüsü nasıl bir yapıya sahiptir ve neler yapabilir? Virüse bakıldığında üstün bir uzmanlıkla hazırlandığı ve sürekli geliştirilerek kimliğini gizleyebilen ve değiştirebilen bir yapıda olduğu görülüyor. Böylece bir bakteri gibi davranarak antivirüs ve kötü amaçlı yazılımlara yakalanma olasılığı azalıyor ve sistemlere kendini adapte edebiliyor. Temel olarak bakıldığında ekran görüntüsü alabilen, keylogger gibi şifreleri kaydedebilen ve sistemden silinen dosyaları geri yükleyerek ulaşabilen bir virüs olan Regin, işini bitirdikten sonra verilen talimat ile kendi kendini yok edebiliyor ve iz bırakmıyor.
►İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlarınızı Çalınmalara Karşı Koruyun
Bilgisayarlara sahte internet siteleri veya sohbet programları gibi aktif internet bağlantısı kullanan programlarla bulaşabilen virüs hedefe yerleştikten sonra yıllarca kullanılabilir. Symantec firmasına göre bir devlet tarafından yaratıldığı iddia edilen virüs, Struxnet isimli, İran'ın nükleer programına zarar vermek için kullanılan virüsle karşılaştırılmış ancak Struxnet'in aksine Regin'in bilgi toplama ve siber casusluk faaliyeti için kullanıldığı belirtilmiştir. Ağırlıklı olarak Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve İrlanda'da karşılaşılan bu virüs aynı zamanda telekom şirketlerine de zarar vermiş ve telefon konuşmalarına erişimi sağlamıştır.
►İlginizi Çekebilir: Sahte Güvenlik Yazılımlarına Karşı Dikkatli Olun!
Devletler arası kriz çıkarabilecek olan siber casusluk virüsü Regin'e karşı savunma çalışmaları devam etmekte. Kişisel bilgisayarlardan devlet bilişim sistemlerine kadar birçok platforma girebilen bu virüse karşı durabilmek için, özellikle maillere dikkat edilmeli, bilinmeyen ve spam olabilecek mailler açılmadan silinmeli ve engellenmelidir. Ayrıca internette gezinirken girilen sitelere de dikkat edilmeli ve özellikle açılır pencere şeklinde reklamlara tıklanmamalı, herhangi bir bilgi girişi yapılmadan hemen kapatılmalıdır.
Kaynak:
►News.com.au
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET