elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Devre Kesicilerde Kullanılan Aksesuarlar |
Sigma Elektrik

Bu yazımızda devre kesicilerde kullanılan aksesuarların öneminden, ne gibi aksesuarların kullanıldığından ve bu aksesuarların ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz.



A- A+
11.08.2021 tarihli yazı 11946 kez okunmuştur.

Devre Kesici Aksesuarları Neden Kullanılır?

Aksesuarlara geçmeden önce bu eklentilere neden gereksinim duyduğumuzu anlamak gerekir. Bilindiği üzere devre kesicisi; işletme akım ve geriliminde devre üzerinden geçen akımı taşıyabilen, devreyi açarak işletme akımını kesebilen, normal işletme şartları dışında (Kısa devre, aşırı akım vb.) devreyi otomatik olarak açarak koruyan bir devre elemanıdır.

Devre kesici aksesuarı olarak belirtilen ise bu devre elemanı ile kullanılan ve kullanıldığında çeşitli avantajlar sağlayan başka devre elemanlarıdır.




Aksesuarların amaçlarını daha iyi anlayabilmek için tam olarak aynı durum olmasa da sebep sonuç ilişkisi kurabileceğimiz yakın bir örneklendirme yapalım.

Örneğin, bir ortamdaki lambalar adi anahtar ile açılıp kapatılabilir. Bunun dışında anahtara, uzaktan kontrol aksesuarı eklenerek ışık uzaktan kontrol edebilir, bir adım daha öteye giderek ortamdaki ışığı algılayan bir aksesuar yardımıyla aydınlatılmak istenilen ortamdaki ışık miktarını stabil seviyede tutabilir ve sadece ortam doluyken ışığın yanık kalması sağlanılabilir. Örneğimizdeki aksesuarlar sayesinde uzaktan kontrol imkânı ve duruma göre özelleştirilmiş avantajlar elde edilmiş oldu. Yazının devamında göreceğimiz devre kesici aksesuarları da bu ve bunun gibi kontrol imkanları sağlayan araçlardan oluşmaktadır.


 

Devre Kesici Aksesuarları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Devre kesicilerinin içinde bu aksesuarların kullanımı için alanlar mevcuttur. Aksesuarlar gerek imalat sonrasında gerekse de sahada monte edilerek kullanılabilir. Devre kesici aksesuarları;
 

1) Düşük Gerilim Bobini

Devreye bağlı cihazlar sadece akım dalgalanmalarından dolayı zarar görmezler. Gerilim düzeyinin belirli bir eşik değerinin altında olması da devre elemanlarına zarar verebilir ve akımda da dalgalanmalara yol açar. Düşük gerilim bobini, adından da anlaşılabileceği üzere gerilim seviyesi düştüğünde devre kesicinin açmasını(trip pozisyonuna geçmesini) sağlar. Sigma Elektrik Düşük gerilim bobinleri, besleme gerilimi nominal değerinin %80 oranına düşmesi durumunda kesicinin açmasını sağlar.
 
2) Yardımcı Kontak

Yardımcı kontak, devre kesicinin açık mı yoksa kapalı mı olduğunu göstermek için kullanılan bir aksesuardır. Burada bahsettiğimiz aksesuarların hepsi eklenip çıkarılabilir yapıda olsa da yardımcı kontak genellikle kesici üzerinde dahili olarak gelir. Yardımcı kontak, ana kontaktan tamamen izole edilmiştir. Bu sayede ana kontağı etkilemeksizin ana kontağın açık/kapalı sinyalini otomasyon hattına bağlı diğer cihazlara ileterek sistemin otomatik olarak devam etmesine yardımcı olur.

Ayrıca yardımcı kontak, ana kontağa nazaran daha düşük akımla çalışır ve ana kontak gibi cihazın içinde, erişilemez bir noktada bulunmaz arıza durumunda rahatlıkla değiştirilebilir
.



 
►İlginizi Çekebilir: Akım Transformatörleri | Sigma Elektrik

 

3) Alarm Kontağı (Arıza İhbar Kontağı)

Alarm kontağı, devre kesicinin o anki durumu hakkında bilgi almamızı sağlayan bir uyarı mekanizmasıdır. Devre kesicinin; aşırı akım, kısa devre ya da bakım onarım için açılması durumunda sinyal göndererek ilgili kişilerin durum hakkında bilgi almasını sağlar. Gerekli durumlarda yardımcı kontak, kumanda devresine bağlanarak bir acil durum otomasyon planı oluşturulmasına da imkan sağlar.

Ayrıca devre kesicinin, aşırı akım ve kısa devre halinde açması durumlarında farklı kontakların açılmasını sağlayarak durum hakkında daha detaylı bilgi alınmasına yardımcı olur.
 
4) Uzaktan Açtırma Bobini

Uzaktan açtırma bobini, herhangi bir acil kontrol durumu gerektiğinde devre kesiciye uzak noktalardan müdahale imkân sağlar. Uzaktan açtırma bobininin uçlarına bir gerilim uygulandığında devre kesiciyi açar. Çeşitli arıza durumlarında motor devresini açmak için kullanılabilir, acil stop butonları ile kullanılarak devreyi enerjisiz bırakmak için sıkça kullanılır.



 


5) Motor Mekanizması


Motor mekanizması, devre kesiciyi uzaktan açma/kapama kurma işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılır. Yeniden kurma yapabilmesi sayesinde jeneratör uygulamalarında önemli bir görev üstlenir.



 

Kaynak:



                   
►www.kumanda.org
► testguy.net/content/283-Circuit-Breaker-Accessories

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar