elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cumhuriyet Tarihinde Sanayi

Ulu önder M. Kemal Atatürk devrimleriyle Cumhuriyetimizi en ileri noktaya götürmek için en doğru hamleleri bize göstermektedir. Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte global dünya standartlarını yakalamak için sanayi hakkında bir çok devrimler gerçekleştirilmiştir. Bu yazımızda çok fazla bahsedilen Devrim arabalarımız, bilimde dünyaya açılan kapımız olan Tübitak, ilk yerli tankımız Altay ve ilk uydumuz Göktürk hakkında sizler için bilgiler derledik ayrıntılar yazımızda...



A- A+
29.10.2014 tarihli yazı 12645 kez okunmuştur.

Devrim Arabaları

Devrim arabaları anılarını herkes duymuştur herkesin bu konuda yanlış veya doğru yorumları vardır bakalım gerçekten biz araba sektöründe iyi değilmiyiz yoksa önümüze çıkan talihsizlikler yüzünden mi başaramadık.

Türkiyenin kendi otomobilini üretebileceği konusunda ilk fikri Cemal Gürsel’in konuyu dikkate almasıyla, ordunun binek otomobil ihtiyacını karşılamak amacı da güden, ilk yerli ve seri üretim hedefiyle başlanan otomobil projesi, dönemin rakamlarıyla 1.400.000 TL ödenekle 4.5 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanmıştır.




► İlginizi Çekebilir: İlk Otomobilimiz Devrim


Otomobil dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’i Cumhuriyet bayramına götürerek hem tanıtımını hem ilk vazifesini gerçekleştirecekken benzinin bitmesi nedeniyle sadece 200 metre gidebilmiştir. Cemal Gürsel tarafından “Garp kafasıyla araba yaptık, şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk” mizahi tabirine de konu olmuştur.



İlk Türk Otomobili Devrim 



 


Tübitak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "ilgili" kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
 
1963'te Cemal Gürsel tarafından hükümete danışmanlık ve milli bilim politikası rehberlik amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır. Bu arada 1993 yılından itibaren Popüler Bilim Kitapları basılmaya başlanmıştır. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini almıştır.



Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Logosu
 

İlk Yerli Tank

Altay, Türkiye'nin geliştirmekte olduğu 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Şu anda detaylı tasarım aşamasındadır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu' nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Fahrettin Altay'a ise soyismi Altay Spor Kulübü'nden esinlenerek Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir.



Altayın Deneme Sürüşleri Yapılırken




Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mâli kaynak ayrılmıştır.  Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanması, seri imalatın ise 2016 yılının sonunda devreye alınması öngörülmektedir.  Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.
 



► İlginizi Çekebilir: Aselsan Ve Havelsan'dan Savaş Sistemi 




Göktürk-2

Türk mühendislerince tasarlanan ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiş olan  GÖKTÜRK-2,  Ülkemizde özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur.

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (SAVTAG-1007) kapsamında, GÖKTÜRK-2 projesine ait Proje Destekleme Sözleşmesi; Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) - TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanarak 1 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


► İlginizi Çekebilir: Uydu Haberleşmesine Giriş


GÖKTÜRK-2 Sistemi ve göreve ilişkin tasarım, üretim ve test süreçlerindeki tüm mühendislik faaliyetleri milli olarak gerçekleştirilmiştir. Projede TUSAŞ tarafından GÖKTÜRK-2 Uydusuna yönelik yürütülen faaliyetler:
-       Uydu Yapısal Sistemi tasarım, analiz, üretim ve test
-       Uydu Isıl Kontrol Sistemi tasarım, analiz, entegrasyon ve test
-       Uydu Yönelim Yörünge Belirleme ve Kontrol Sistemi tasarımı, uyduya entegrasyon ve testleri
-       Sistem yerleşimi tasarımı
-       Uydu kablolama tasarımı, üretimi ve uyduya entegrasyonu
-       Yönelim Belirleme ve Kontrol Arayüz elektroniği tasarımı, üretimi, uzay yeterliliğinin gösterilmesi, uyduya entegrasyonu ve testleri
-       Uydu Modelleri  montajı
-       Uydu Modelleri kütle özellikleri ölçümlerinin TUSAŞ tesislerine kurulan ölçüm sistemi altyapısı ile gerçekleştirilmesi
(YYM, YM ve UM)
-       Uydu Modelleri yapısal (statik, titreşim, akustik) testleri (YYM, YM ve UM)
-       Uydu Modelleri ısıl testleri (YM ve UM)
-       TUSAŞ tesislerine kurulan ve uydu ısıl testlerinin gerçekleştirildiği Isıl Vakum Odası'nın işletime alınması
-       Uydu Modelleri hizalama ölçümleri (YM ve UM)
-       Uydu Modelleri güneş paneli açılma testleri, test düzeneğinin tasarımı, üretimi ve doğrulanması (YM ve UM)
-       Uydunun fırlatma aracı uyumluluk yönetimi
-       Uydu Yeterlilik Modeli şok testi (YM)
-       Uydu Uçuş Modeli entegrasyonu ve işlevsel testleri
-       Entegre Lojistik Destek
-       Uydunun uzay koşullarındaki ısıl benzetimini yapacak milli ısıl analiz yazılımının geliştirilmesi

 
► İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin Yeni Savaş Uçağı
 

GÖKTÜRK-2 Uydusu sevkiyat öncesi testleri TUSAŞ tesislerinde tamamlanmış ve akabinde uydu, Çin Halk Cumhuriyeti Jiuquan Fırlatma Merkezi'ne gönderilmiştir. GÖKTÜRK-2 Uydusu 18 Aralık 2012 tarihinde Türkiye saati ile 18:13'te Çin'den uzaya fırlatılmıştır. Fırlatmadan 12 dakika sonra görev yörüngesine yerleşen uydudan ilk sinyal, saat 19:39'da Norveç Tromsø Yer İstasyonu'ndan alınmıştır. Müteakiben devreye alma süreci tamamlanmış ve GÖKTÜRK-2 Uydusu tarafından çekilen görüntüler, Ankara'da bulunan yer istasyonuna indirilmeye başlanmıştır.

GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmiştir. Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşılmış, TUSAŞ bünyesinde Ülkemizin gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişmiş,  uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanılmıştır.


Kaynak:

► Wikipedia
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.