elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Baralar ve Bara Sistemleri |
1. Bölüm

Baralar, aynı gerilim ve frekanstaki elektrik enerjisinin toplandığı ve dağıtıldığı ünitelerdir. Baralar santrallerde, trafo merkezlerinde, şalt sahalarında, ölçme merkezlerinde, elektrik dağıtım panolarında vb. yerlerde kullanılırlar. Bara ve bara sistemlerini bu yazı dizimizde daha yakından inceleyeceğiz.



A- A+
10.02.2014 tarihli yazı 106776 kez okunmuştur.

Bara Nedir?

Aynı gerilim ve frekanstaki elektrik enerjisinin, toplandığı ve dağıtıldığı üniteye bara denir. Baralar, elektrik enerjisinin kontrol ve kumanda edilmesini sağlayan ünitelerin birbirleriyle irtibatını sağlar. Bu sebeple baralar iletken özelliğe sahiptir. Bara malzemeleri bakır ve alüminyumdan olmak üzere değişik metallerden yapılırlar. Bakır baralar, alüminyum baralara göre %25 daha fazla akım taşıyabilir. 
 

Nerelerde Kullanılırlar?

Baralar santrallerde, trafo merkezlerinde, şalt sahalarında, ölçme merkezlerinde, elektrik dağıtım panolarında vb. yerlerde kullanılırlar. Baraların sıklıkla kullanım yeri olan şalt sahalarına bakacak olursak, giren gerilim hatları ile trafo arasında düzgün ve emniyetli bağlantıyı sağlarlar. Çoğunlukla iç tesislerde kullanılan baralar, çelik özlü alüminyum iletken lama şeklindedir. Bu baralar, faz sırasını belirlemek, malzemelerin oksitlenmesini önlemek ve akım yoğunluğunu arttırarak soğutmayı sağlamak için kullanılırlar.
 


 

Kaç Çeşit Bara Sistemi Vardır?

Tesislerde üretilen elektrik enerjisinin iletim ve dağıtımı baralar yardımı ile yapılır. Bu sebeple elektrik şebekesinden çekilen yükün durumuna göre bara sistemleri belirlenir. Tek bara sistemi, çift bara sistemi, yardımcı baralı sistemler, santral içi ihtiyaç baraları olmak üzere 4 çeşit bara sistemi vardır. Bu sistemlerin belirlenmesinde yükün cinsi, miktarı, kullanıldığı yerin özelliği, besleme kaynaklarının sayısı ve enerjinin sürekliliği dikkate alınmalıdır.
 


Elektrik Panosunda Kullanılan Bara Örneği
 

Tek Bara Sistemi

Bara sistemleri arasında maliyet bakımından en ucuz olanıdır. Ancak bu bara sisteminde giriş ve çıkışlar aynı baraya ortak olarak bağlanır. Sistem içerisinde veya kesicide meydana gelebilecek bir arıza nedeniyle bütün sistem enerjisiz kalabilir. Enerji sürekliliği yoktur.
 



►İlginizi Çekebilir: 5 Soruda Şalt Sahası
 

Çift Bara Sistemi

Bir merkezden darbeli yük çeken (değişken miktarda yük çekimi) müşterilerin, düzenli yük çeken müşterileri olumsuz bir şekilde etkilemelerini önlemek amacıyla çift bara sistemi kullanılır. Çünkü bu sistemde her trafo ayrı ayrı baralardan beslenir. Bu sebeple enerji sürekliliğinin gerekli olduğu işletmelerde kullanılır.
 



►İlginizi Çekebilir: Enerji İletim Hatları | 1.Bölüm



 

Yardımcı Bara Sistemi

Elektrik enerjisinde çok sık açma kapa yapılan tesislerde, emniyeti sağlamak amaçlı kullanılan sistemdir. Bu sistemde 3 bara mevcuttur. 2 ana bara ve bunlara yardımcı üçüncü baradan oluşan bu sistemde devreye girebilecek alternatif bir bara mevcuttur.
 



►İlginizi Çekebilir: Elektrik Panoları ve Üretimi

 
Kaynak:
 
►Megep
►Wikipedia
►Teiaş

 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar