elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Android Programlamada Telefon Numarası Araması Nasıl Yapılır? |
Android Programlama - 7

Geçmişten günümüze teknoloji ne kadar ilerlese de telefonlarda değişmeyip sabit kalan temel özelliklerinden biri telefonla başka bir kişiyi arayıp konuşma özelliğidir. Peki işletim sistemi android olan akıllı cihazlarda telefon numarası arama olayı nasıl gerçekleşiyor? Detaylar yazımızda.



A- A+
27.01.2015 tarihli yazı 13434 kez okunmuştur.
Telefonlar ilk icat edildiğinden beri değişime uğramamış olan en önemli özelliklerinden birisi arama yapabilme özelliğidir. Yıllardır teknolojinin gelişmesi ile telefonlara çeşitli özellikler eklenmeye başlanmıştır. Günümüzde akıllı telefonların çıkmasıyla birlikte bu telefonlara da her geçen gün çeşitli özellikler eklenmeye devam edilmektedir. Fakat bu özelliklerden en az etkilenen belkide arama özelliği olmuştur. Bu yazıda android işletim sistemine sahip telefonların arama özelliğinin nasıl kodlanacağı anlatılmıştır.

İlk olarak boş proje bir oluşturulup activity_main.xml içeriğine sadece bir adet telefon numarasının girileceği edittext ve basıldığında girilen numaranın aramasını yapacak bir buton eklenmiştir. activity_main.xml içeriği bu şekilde düzenlendikten sonra MainActivity.java sınıfının kodlaması yapılabilir.

 



Görsel 1: MainActivity.java 



►İlginizi Çekebilir : Option(Menü) Kullanımı | Android Programlama - 6 
 
 
activity_main.xml içeriğini açıklanan şekilde ayarladıktan sonra MainActivity.java sınıfına bakılırsa eğer görüldüğü gibi iki adet tanımlama yapılmıştır. Bunlar activity_main.xml içeriğine kodlanmış olan edittext ve butondur. 1 numara ve kırmızı daireyle belirtilmiş olan kısımda bu bileşenler kodlanmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım edittext tanımlamasının final olarak yapılmış olmasıdır. Final olarak tanımlanmasının sebebi butonun tıklanma metodunda kullanıldığı içindir. Eğer final olarak tanımlanmazsa derleyici bu method içerisinde tanımlanma yapılmadığını düşünüp hata vermektedir. Bu sebepten dolayı final olarak tanımlanmalıdır. MainActivity.java sınıfında uygulamanın en önemli özelliği olan arama işlemi butonun tıklanma methodunda kodlanmıştır. 2 Numaralı kırmızı daire ile anlatılan kısımda arama özelliğinin kodlanması yapılmaktadır. Burada ilk olarak Intent i = new Intent(Intent.ACTION_CALL); satırı kodlanmıştır. Bu satırda bir intent nesnesi tanımlanmış ve butona basıldığında telefonun arama sayfasına geçmesi sağlanmıştır. i.setData(Uri.parse("tel: " + phoneNumber.getText().toString())); satırıyla beraber edittext içeriğine girilen telefon numarası veri olarak arama sayfasına aktarılmıştır ve activity başlatılmıştır. 

Uygulamada unutulmaması gereken en önemli olay Manifest.xml içerisinde permission(izin) verilmesi gerekmesidir. Eğer arama yapmak için gerekli izin projede sağlanmaz ise butona basıldığı anda uygulama durduruldu hatası vermektedir. Manifest.xml içeriği Görsel 2'deki gibidir.

 



Görsel 2: Manifest.xml 



►İlginizi Çekebilir : Veritabanı İşlemleri | Android Programlama - 5
 
  
Uygulamanın Manifest.xml dosyasına gerekli izni sağladıktan sonra uygulama artık çalışmaya hazır hale gelmiştir. Uygulama çalıştırıldığında kullanıcadan bir numara beklemektedir ve numara girilip Arama Yap butonuna basıldığında arama işlemi başlatılacaktır.

 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar