elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Meta Yeni Süper Bilgisayar Geliştiriyor

Sosyal medyanın en önemli güçlerinden biri olan Meta (Facebook)’nın kurucusu Zuckerberg tarafından yapılan açıklamada, Meta’nın hızlı yapay süper zekalı bilgisayarlarının geliştirildiği belirtildi. Bu süper bilgisayarlar, inanılmaz derecede hızlı ve özellikleriyle rakiplerinin oldukça önüne geçecek. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
06.02.2022 tarihli yazı 3096 kez okunmuştur.
Bugünlerde Meta gibi merkezi şirketler yapay zeka konusunda önemli bir konuma yükseldi. Nvidia ve Microsoft ise alışılmış süper bilgisayarların bir başka türü olan yapay zeka süper bilgisayarla piyasadalar. Birçok başka rakip firma da kendi tasarımlarıyla öne çıkmış durumda. Meta ise RSC (AI Research SuperCluster) adını verdikleri yeni süper bilgisayar ile arttırılmış gerçeklik konusundaki adımların daha da güçlendirilmesini sağlayacak. RSC, GPU sayısına, bunların nasıl iletişim kurduklarına ve bağlı depolama alanlarına göre değişen parametrelerin kullanılmasıyla çalışan bir süper bilgisayardır. Dolayısıyla RSC süper bilgisayarların geliştirilmesinde oldukça önemli bir kilometre taşı. Öyle ki bahsi geçen artırılmış gerçeklik uygulamalarını İnstagram veya Facebook gibi sosyal medya mecralarında da görebileceğiz. Arttırılmış gerçeklik sayesinde nefret söylemi barındıran içerikler daha kolay tespit edilerek, denetlenebilecek.
 
RSC’nin bir başka kullanımı ise kamusal ortak alanlarda tercih edilebilecek meta veri tabanında yeni hizmetler geliştirilmesi olarak karşımıza çıkacak. RSC sayesinde yapay zeka ile analiz edilen yüzlerce farklı dildeki resim, video, metin, ses gibi içerikler daha kolay bir şekilde oluşturabilecek. Aynı zamanda trilyonlarca örnekten öğrenme sağlanarak daha iyi yapay zeka modelleri üretime geçilebilecek.

Yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere RSC konusundaki beklentiler oldukça umut verici. Bu kapsamda RSC’nin her bir üyesi farklı dili konuşan büyük insan gruplarına eş zamanlı olarak sesli çeviriler sunması bekleniyor. Böylece iş gücü ve zamanlama konusunda kara geçilerek projelerin sorunsuz ve işbirliği için yürütülmesi hedefleniyor.

Ocak 2022 itibariyle 860 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Meta’nın mühendisleri bu çalışmaya 1 buçuk yıl önce başladılar. Ancak çalışmanın başlangıcında güç, kablolama, ağ ve soğutma sistemlerine kadar kendileri tasarladığı için bir nevi işe sıfırdan başlamış durumdaydılar. Şimdilerde ise bu konuda oldukça ilerleyerek rakiplerini geride bırakmak istiyorlar.



Meta’nın amacı Google, Apple ve Microsoft gibi firmaları saf dışı bırakmak. RSC’nin ilk aşaması çoktan tamamlanmış halde. 760 Nvidia DGX A100, 6080 GPU bağı ile geleneksel olanlara nazaran 20 kat oranında performansı arttırmış bulunuyor. Oldukça çarpıcı bir iddia ise RSC’nin ikinci aşamasının 2022 bitmeden tamamlanarak 16000 GPU’ya sahip olunacağı yönünde. Böylece bir eksabayt boyutundaki veri kümeleri beraberindeki bir trilyondan fazla parametreyle yapay zeka sistemlerinin eğitilmesine katkıda bulunacak. Bu da Meta’nın yapay zeka süper bilgisayar alanında dünyanın en hızlısı olacağı manasına geliyor. Görünüşte sadece rakamlardan oluşan bu değerler, süper bilgisayarlar konusundaki Google, Apple ve Microsoft gibi rakiplerine büyük bir gözdağı verecek.



Kaynak:

►interestingengineering.com
spectrum.ieee.org

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.