elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Makine Öğrenmesi ile Alzheimer Tespiti Yapılacak

Alzheimer günümüzde genelde 65 yaş üstünde görülen ve erken tanısı zor olan yaygın bir nörolojik rahatsızlık. Fakat son gelişmelere göre artık tek bir MR görüntüsü ve makine öğrenmesi ile kolayca erken tanı konulabilecek.



A- A+
13.07.2022 tarihli yazı 3774 kez okunmuştur.
Alzheimer; hafızayı, düşünme ve muhakeme kabiliyetiyle beraber en basit işleri yerine getirme yeteneğini yavaşça yok eden bir nörolojik bozukluktur. Dünya genelinde en önde gelen 7. ölüm sebebidir. Doktorlar şu anda alzheimer teşhisi için birden çok bilişsel test ve tarama kullanmaktalar fakat araştırmacılar alzheimerı erken tespit etmek için tek bir beyin MR’ı ile tanı koyabilecek bir algoritma geliştirdiler. İlk denemelerde ise %98 doğruluk oranında bir başarı sağladılar. 
 
Algoritma tek bir görüntü ile bunu yaparken algoritmasız yapılan testler ise şöyle; Biyolojik özgeçmiş incelemesi, kan testleri ve tıbbi taramalar, nörolojik muayene, hafıza ve düşünme gibi etmenleri değerlendirmek için bilişsel testler, hipokampüsü incelemek için BT ve MR, BOS sıvısının incelenmesi. Sayarken bile yorulduk. Fakat algoritmayla tüm bunlar tarihe karışacak gibi görünüyor. 

Araştırmacılar beyin tümörlerini sınıflandırmada kullanılan algoritmaya benzer bir algoritma geliştirdiler. Beyni 115 bölgeye ayırıp her bölgeyi şekil, boyut, doku gibi yönlerden 660 farklı özelliğe göre sınıflandırdılar. Algoritmaya makine öğrenmesi yöntemiyle alzheimer hastalığına dair doğru bir tespit yapabilme kabiliyeti kazandırdılar. 300’den fazla hasta ve sağlıklı insanın MR görüntüleri üzerinde denediler. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Geliştirilen algoritma %98 oranında doğru tespitlerde bulundu. Ayrıca algoritma erken ve geç evre alzheimerın tanısında da %79 oranında doğru tahminde bulundu.

Algoritma ayrıca şu anda kullanılan BOS beta-amiloid testine nazaran daha yüksek bir oranda doğruluğa sahip. Geliştirici ekip: “Kliniklere alzheimer için başvuran birçok hastanın başka nörolojik olguları oluyor ve bunlar alzheimer ile karışıyor. Bu da yanlış teşhise yol açıp insanların hayatlarını kötü yönden etkiliyor. Ayrıca tanı konmasını beklemek hasta ve yakınları için çok korkunç sonuçlara yol açmaktadır. Bu algoritma bekleme süresini azaltacak gibi.” İfadelerini kullandı.
 
Bu haber yazısından da anladığımız üzere ileride yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenmesi hayatımızın her alanında bizlere kolaylık sağlayacak gibi görünüyor. Hatta doktorlar yerine kritik hastalıkların tanısını, yapay zeka mühendislerinin geliştirdiği algoritmaların koyacağı günlere doğru ilerliyoruz diyebiliriz.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► medicalnewstoday.com
► nia.nih.gov

Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.