elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gelecek 4K ile Netleşecek

Günümüzde gelişen ekran ve çözünürlük teknolojileri ile artık elektronik cihazlar gözümüzden daha canlı daha parlak görünümler kazanmaya başladı. HD görüntü teknolojisi ile dönüm noktalarından birini yaşayan çözünürlük dünyası; HD ready, Full HD teknolojilerinden sonra yeni bir HDTV teknolojisi 4k ile sınırlarını değiştiriyor. Gelin 4k teknolojisini yakından tanıyalım.



A- A+
03.11.2013 tarihli yazı 11497 kez okunmuştur.

4K Ultra HD Teknolojisi


“4K Çözünürlük Teknolojisi” (Ultra High Definition), yatayda 4.000 dikey de 2.000 piksele sahip çözünürlüklere verilen ad. Günümüzde en yüksek çözünürlük teknolojisi olarak özetleyebileceğimiz bu teknoloji 1080p özelliğine sahip bir televizyonun en az iki katı kadar yüksek görüntü kalitesine sahiptir (2160p) . Bu teknoloji, iki kat daha uzun ve iki kat daha geniş olan 3840×2160 çözünürlüğü ile 8.1MP'lik bir görsel gösterebiliyor ayrıca daha geniş bir renk aralığı ve daha yüksek bir derinlik algısı sağlıyor.





►İlginizi çekebilir: 4K Video Çekebilen Acer Liquid S2 
 

Geleceğin Ekran Teknolojisi


4K dijital video çözünürlük formatı, Japonya merkezli NHK Bilim ve Teknoloji Araştırma Laboratuarları tarafından ortaya atılmıştı. 2000’li yılların başında araştırmaların başlamasıyla birlikte 2003 yılında ilk prototip NHK Bilim ve Teknoloji Araştırma Laboratuarları tarafından yapıldı. Bu teknolojiyi benimseyen LG, Samsung ve Sony firmaları günümüzde bu özelliğe sahip ürünlerini piyasaya sürmekte. LG'nin 3D UHD TV'si, Sharp'ın Super Hi-vision TV'si, Sony'nin 4K Home Projector ürünleri piyasada yer almakta.
 


►İlginizi çekebilir: Retina Ekran Teknolojisi Nedir?

 

4K’nın Avantajları Nelerdir?


HDTV’leri izlerken 3 ekran boyu uzakta oturmanız tavsiye edilir, aksi takdirde başınız ağrıyabilir ve pikselleri görmemeye başlayabilirsiniz. Çok daha yüksek çözünürlüğe sahip 4k Tv’lerde ise 1 ekran uzaklığından seyretmeniz görüntüyü en iyi şekilde izleyebilmeniz için yeterlidir. Şuan gözlüksüz 3D teknolojisi olsada bu pek tatmin edici değil, ilerleyen zamanlarda 4k çözünürlük sayesinde 3D görüntüler gözlüksüz izlenebilecek. 4k çözünürlüklü tv'ler geliştiren Sony, bu formata sahip çevrimiçi 4k video mağazasını tüketiciler ile paylaşıyor. Youtube 4k çözünürlüğe sahip videolar eklemeye başlamış durumda bunu yanı sıra Fifa, 2016’daki dünya kupasını 4k olarak kaydetmeyi planlıyor.   
 

 


►İlginizi çekebilir: Artık Her Yüzey Dokunmatik Olacak 
 

4K Önemli Bir Yere Sahip Olacak


Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan dünyaca ünlü teknoloji fuarı IFA'da, birçok teknoloji devi 4k çözünürlük teknolojisini barındıran ürünlerini tanıttı. Bu fuarda 4K video çekebilen Acer Liquid S2, Sony Bravia 4k Ultra HDTV ürünler tüketiciler tarafından yoğun ilgi gördü.3D ve dijital sinema alanlarında yoğunlaşan Panasonic firması 4k çözünürlüğünü sinema sektörüne taşımak için öncü olmayı hedefliyor. Panasonic Hollywood Laboratuvar Başkanı Ron Martin 4k teknolojisinin sinema sektöründe önemli bir yer edineceğine değindi. 
 
Kaynak:

Cnet
►ifa.panasonic
wikipedia
techradar
 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar