elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OLED Teknolojisi Nedir?

OLED malzemelerle ilgili haberleri ve bunların yeni nesil akıllı televizyonların en önemli özelliği olduğunu sıkça duymaya başladık. Peki nedir bu OLED teknolojisi? Gelin bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.



A- A+
20.12.2014 tarihli yazı 19191 kez okunmuştur.
OLED'ler (Organik Işık Yayan Diyot), elektrik akımı uygulandığında ışık yayan karbon temelli organik maddeden yapılan diyotlardır. OLED’in yapımında kullanılan malzemeler, 1960'ların öncesinde keşfedildi ancak bu maddeler son 30 yıldır teknolojik çalışmalarda kullanılmaya başlandı.
 


 
İlk olarak 1987'de Kodak araştırmacıları Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından oluşturulan OLED teknolojisi ise LED'le hemen hemen aynı yapıya sahiptir. Ancak LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmleri kullanır. OLED, bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji harcar. Ayrıca LCD teknolojisinin aksine dış kaynaktan gelen bir ışığa ihtiyaç duymayıp, kendi ışığını kendisi ürettiği için  arka plan aydınlatması ve filtreye de ihtiyaç duymazlar. LCD’den daha ince, yapımı kolay ve daha verimlidirler. OLED'ler yüksek görüntü kalitesine, geniş görüntü açısına, parlak renklere, hızlı tepki oranına sahiptirler. OLED'ler genelde cam üzerinde üretilirler ancak plastik ve son teknoloji TV'lerde gördüğümüz gibi kıvrılabilir malzeme üzerinde de olabilirler. Örneğin OLED araştırmalarında alanının öncü şirketlerinden olan Universal Display'in yaptığı flexsible (kıvrılabilir) OLED modeli 'FOLED' böyledir.


 
İlginizi Çekebilir: Kayan LED Yazıların Sır Devresi


'TOLED' (Transparant OLED)'in ise saydam cam yüzeyi ile daha çok aydınlatma panelleri ve arabanızın gösterge penceresine gömülü bir sistem olarak  kullanılması hedefleniyor.
 

 

P-OLED vs SM-OLED

OLED malzemelerinin bir çok çeşidi vardır. En basit bir ayrım yapmak gerekirse küçük moleküllü OLEDler (SM-OLED) ve büyük moleküllü OLEDler (polimer OLED yada P-OLED) diyebiliriz. Günümüzde neredeyse tüm OLEDler P-OLED’den çok SM-OLED tabanlıdır. Bu malzemeler P-OLED'lerden çok daha gelişmiştir.



AMOLED vs PMOLED

Bu terimler OLED ekranlarının sürme metodu ile ilgilidir. PMOLED (Passive Matrix OLED) sınırlı boyut ve çözünürlüğe sahipken AMOLED'e (Active Matrix OLED) göre de yapımı kolay ve daha ucuz olan görüntüdür. AMOLED ise aktif matris TFT (Thin Film Transistor) dizisi ve depo kapasitesi kullanır. AMOLED'ler daha verimlidirler ancak tahmin edilebileceği gibi yapımları da oldukça karmaşık ve kapsamlıdır. Bu yüzden PMOLED'ler müzik çalar veya telefon gibi ikinci dereceden görüntülerde kullanılırken AMOLED'ler akıllı telefon, dijital kamera ve televizyon gibi yüksek performans gerektiren araçlarda kullanılır.


 

 
 
►İlginizi Çekebilir: Gelecek 4K ile Netleşecek
 

2007 yılında öngörülen gelecekteki OLED teknolojisi ise neredeyse bu gün geldiğimiz noktayı gösteriyor. Kıvrımlı ekrana sahip OLED TV ler, giyilebilir OLED ler, pencerelerde gömülü şeffaf ve aynı zamanda esnetilebilir OLED'ler ve daha birçok alanda OLED teknolojisini görmek mümkün.
 


 
OLED teknolojisini yaygın hale getirmek imkanlı gibi gözükse de üretimi çok pahalı ve zor olduğundan yaygınlaşamamışlardır. Günümüzde bazı markalar  OLED televizyonlar üretmiş olasına rağmen bu televizyonlar oldukça pahalıdır. Güney Koreli büyük bir şirket olan LG bu teknlojiyi televizyon alanında öncü olarak kullanarak 65 inç ve 77 inç büyüklüklere sahip dünyanın ilk 4K OLED TV’sini geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdü.

 
Kaynak:

►PC Labs
►OLED Info
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar