elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eski Elektrik Tesisatlarında Enerji Tasarrufu |
3. Bölüm

Bu yazımızda eski elektrik tesisatlarında enerji tasarrufu için bilgi toplayıp, ölçümlerimizi yaptıktan sonra projemizi iyileştirmek için neler yapmamız gerektiğini göreceğiz. Yazımızın devamına geçelim.



A- A+
04.04.2020 tarihli yazı 8493 kez okunmuştur.

1 | 2 | ↤ Önceki Bölümler
 


4. Bilgileri Topladık ve ölçümlerimizi yaptık, peki şimdi ne yapacağız?


Burada 2 seçeneğimiz var; ya hiçbir müdahale yapmadan devam edeceğiz ya da iyileştirme işlemine başvuracağız.  Bu bölümde analiz raporu bizim için büyük bir etkiye sahip olacaktır.

Hazırlanacak  rapor tesislerin basitleştirilmiş bir açıklamasını,  blok şemasını, ölçümler ve tüketim analizinin taslağını içermelidir.
 
Uygulamanızda yararlı olması açısından aşağıda paylaştığımız bina enerji izleme ve analiz raporu örneğini indirmeniz fayda sağlayacaktır. Buradan indirebilirsiniz.
 
 

4.1 Olası Eylemler

 
Olası eylemleri göz önüne almak iyileştirmenin doğruluğu açısından fayda sağlayacaktır. Toplanan bilgiler ile çoğu zaman bir iyileştirme sağlayabilirsiniz; fakat tek adımda birden fazla eylem gerçekleştirmek zarara sebep olabilir. Bu sebeple örneğini verdiğimiz şekilde konu ve maliyet ile ilgili bir tablo oluşturmakta fayda vardır.

  

► İlginizi Çekebilir: Elektrik Tesisatı Tasarımı | 1. Bölüm
 
Bu tabloya bakarak yapacağınız çeşitli eylemler hakkında kararlar alabilirsiniz. Yapacağınız tasarruf az miktarda bile olsa düşük maliyetli işlemlere hızlı bir şekilde başlamalısınız.
 
 

4.2 Bazı Sağduyu Kuralları

 
Tasarruf demek her şeyden önce kaybetmemek demektir. Bunu iyi özümsemeliyiz. Bunun için:
 
Gereksiz tüketim yapmamalıyız: fazla ısıtma veya aydınlatma, zayıf yalıtım vb.

► Arızaları bulmalı ve düzeltmeliyiz: verimsiz sistem, aşırı havalandırma, uygun olmayan döngüler, vb.

► Umulmadık tüketimleri göz önünde bulundurmalıyız: telefon, BT, UPS vb.

► Sadece ihtiyaç duyulduğunda ekipmanı çalıştırmalıyız: binaların boş olduğu dönemlerde ısıtmanın düşürülmesi veya kapatılması, aydınlatma yönetimi ve kontrolü, vb.

► Eskimiş ekipmanları modern, daha ekonomik cihazlarla değiştirilmeliyiz: daha pahalı bir ekipman satın almamız gerekse bile bu adımı uygulamalıyız.
 
Çünkü; Yüksek verimli motorlardan daha fazla tasarruf sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak yeni nesil aydınlatma sistemlerinden az maliyet ile daha iyi aydınlatma performansı sağlarsınız.

4.3 Proje Önerisi ve Sunumu
 
Önerilen eylemler , ölçüm aşamasına dayalı bir enerji maliyeti gerekçesini desteklemeli  ve bir iyileştirme çözümü sağlamalıdır, buna ek olarak söz konusu uygulamanın ve referans konunun tam bir açıklamasını içermelidir. Sunumunuz finansal analiz raporu şeklinde yatırım maliyeti, gerekirse bakım maliyeti, ortaya çıkan potansiyel enerji tasarrufu, maliyet tasarrufu ve maliyet-fayda hesaplamasını içermelidir.

Böylelikle avantajlarımızı ve tasarruflarımızı sıralayabiliriz. Bir örnek verecek olursak:
 
► Personelin uzlaşması (gerekli bilgilendirmeleri yapmalısınz),

► Müşterilerin bilgilendirmesi yapılmalıdır (çalışma saatleri),

► Ekipman ihtiyaçları giderilmelidir ( çok büyük motorlar için doğrudan yüksek gerilim güç kaynağı , vb.),

► Ağların yeniden boyutlandırılması (enerji değişimi, vb.).
 
 

5. Kontrol ve İzleme
 

Önerilen eylemleri uyguladık fakat bu eylemleri ancak ölçüp, gerekli kontrolleri yaparsak uygulamamızın başarısını anlayabiliriz.
 
Küçük tesisatlarda daha küçük cihazlar ile manuel olarak ölçüm yapılır. Fakat tüketim noktaları genişledikçe  gerekli ölçümleri yapmak için bilgisayar yazılımlarını kullanmak daha uygun olacaktır.

 


1 | 2 | ↤ Önceki Bölümler

 


KAYNAK: 

► electricalengineeringportal.com

ESMA DEVECİ ESMA DEVECİ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar