elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Üç Boyutlu Yazıcıların Geleceği

Üç boyutlu yazıcılar icat edildiği 1980’lerden bu yana oldukça büyük mesafeler katetmiş durumdalar. Görünen o ki bu hızlı yükseliş önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Yazımızda üç boyutlu baskı teknolojileri ile ilgili bu yıl için öngörülen gelişmelerden bahsedeceğiz.



A- A+
07.01.2019 tarihli yazı 4913 kez okunmuştur.

Seri Üretim

Seri üretim endüstrisine en büyük etkilerden birinin de üç boyutlu yazıcılardan geleceği tahmin ediliyor. Üç boyutlu yazıcılar son yıllarda özellikle prototipleme aşamalarında yoğun olarak kullanılıyor. Fakat önümüzdeki yıldan itibaren katmanlı üretim teknolojilerinin seri üretim hatlarına entegre olmaya başlaması bekleniyor. Bu gelişmeler ile özellikle otomotiv endüstrisinde esnek ve hızlıca revize edilebilen üretim hatları, tedarik zincirinde yeni pazarlar ve daha önce üretimi güç olan süreçlerin hayata geçirilmesi gibi başlıklar daha çok konuşulmaya başlanacak.
 
Metal baskı tarafındaki gelişmelerin hızlanması ile halihazırda BMW gibi büyük firmaların deneysel olarak seri üretimde üç boyutlu baskı kullanımının yoğun seri üretime doğru geçtiği görülüyor. Örnek vermek gerekirse BMW i8 modeli için bir milyonu aşan adetlerde üç boyutlu baskı parçaları kullanıyor. Firma şu an bu teknoloji ile aynı parçadan 24 saat içinde 100’den fazla parça üretebilecek kapasitede.

Bahsedilenlere ek olarak bu gelişmelerin yeni ürünleri pazara çıkarma sürelerini kısaltması ve dolayısı ile maliyetleri düşürmesi bekleniyor. Üç boyutlu baskı dünyasının makine öğrenmesi ve yapay zeka kavramlarına çok yatkın olmasından ötürü özellikle tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğinde çok daha iyi seviyelere geleceği öngörülüyor. Bugünkü şartlarda birçok farklı yazılım ve ek iş gücü gerektiren izlenebilirlik ve kayıpsız üretim süreçlerinin böylesine bir yapay zeka desteği ile iyileşeceğine kuşku yok.
 

Yeni Malzemeler

Halihazırda birçok farklı malzemenin kullanıldığı katmanlı üretim dünyasında araştırmalar devam ediyor. Önümüzdeki yıl itibariyle işlenebilirlik ve maliyet açısından avantajlı malzemeler kullanmayı amaçlayan üreticileri polyoefin gibi polimer tabanlı malzemeler ile denemeler yapmaya başladı bile.

Fotopolimerlerin de daha çok yaygınlaşacağını öngören araştırmacılar ve firma yetkilileri bu gelişmelerin sadece maliyet açısından değil teknik ve mekanik iyileştirme fırsatları tarafında da oldukça ciddi noktalara ulaşılacağını belirtiyor. Yeni malzemelerin kritik önem taşıdığı bu teknolojide önümüzdeki yıldan itibaren araştırma geliştirme tesislerine yapılacak yatırımların hızla artacağı belirtiliyor.

Bu çalışmaların başarıya ulaşması seri üretimde üç boyutlu teknolojinin önünün ciddi oranda açacak gibi gözüküyor. Çünkü büyük hacimli üreticilerin kafasındaki en büyük soru işaretinin, bu yöntemle üretilen parçaların gerekli mekanik özellikleri sağlayıp sağlamayacağı olduğu belirtiliyor.

 

Metallerin Rolü

Elbetteki üretici firmaların büyük çoğunluğunun gözü bu konu üzerinde. Yaygınlaşacak olan teknolojinin yüksek akım ile metali eriterek baskı yapma şeklinde olacağı düşünülüyor. Bu işleme de en yakın ve en ticari malzeme şu an alüminyum.

 


►İlginizi Çekebilir: Mürekkepsiz Renkli Yazıcı Üretildi

Eritme ile işleyen bu yöntemde üretilebilecek parçalar için alt kalınlık sınırı bulunuyor. Bu yaklaşık olarak en az 1-2 cm olmak zorunda. Bundan daha ince parçalarda mekanik özellikler sağlanamaz duruma geliyor. Şu an itibariyle çok hassas ve ince kesitleri bulunan parçalar bu yönteme uygun değil. Ancak 2020’ye kadar bu hassaslığın geliştirilip sahalara yayılacağı tahmin ediliyor.

Özetle bir yanda birçok yeni gelişme diğer yanda ise uzun yıllardır  işleyen geleneksel bir sistem var. Üç boyutlu baskı teknolojilerinin üretime tam anlamıyla hakim olması için henüz daha çok erken ancak bu konuya milyon dolarlar yatıran firmalar ve devletler var. Dolayısı ile belki bu yıl değil ama gelecek birkaç yıl içerisinde üç boyutlu baskı teknolojisinin bir çok üretim bandında yer bulacağını söylemek çok da zor sayılmaz.



Yazar: Bedirhan Şen


Kaynak:

►engineering.com




 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.