elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sürücüsüz Araçlar ve İnsan Güvenliği

Teknolojinin durmak bilmeyen gelişimi ile sürücüsüz araçlar yazılımları artmakta ve çeşitlenmekte. Sürücüsüz araçlardaki yazılımlar sanal ortamda test edildikten sonra geçek dünyada da test ediliyor. Peki şartlar zorlaştıkça değişen koşullara tepki nasıl değişiyor?



A- A+
26.03.2016 tarihli yazı 6662 kez okunmuştur.
Otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri uzun zamandır tam özerk araçlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özerklik, insan özeliklerinin tam olarak araca aktarılmasına dayanmaktadır. Self-Driving yani kendi kendine sürüş yazılımı “Yapay Sinir Ağları” kullanılarak oluşturulur. Bu yazılımda beyni taklit eden milyonlarca sanal nöronlar vardır. Tümleşik bir bilgisayar donanımı kullanılarak yapay zekânın işlevleri yerine getirilmeye çalışılır.
 



İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?


Yapay sinir ağları gerçek dünyada ki nesneleri algılaması için bir eğitime tabi tutulur. Çevre koşullarını algılaması ve sürüş tekniklerini öğrenmesi için milyonlarca görüntü ve nesneler kullanılarak oluşturulan veri setleri ile bu bilgiler yazılımsal olarak yapay zekâya öğretilir. Bu öğrenme süreci biraz karmaşık ve zordur. Örneğin, aracın önüne bir top atıldığı zaman veya aracı fark etmeyen bir insanı tespit ettiği zaman durması gerektiğini anlar.
 



İlginizi Çekebilir: Elektrikli Hiper Otomobil FFZERO1


Alan Turing tarafından test edilen makinelerin düşünebileceği sorusu 1950’lerden beri aktif bir araştırma alanı oluşturmuştur. Turing testi temelinde makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Eğer sorgulayıcı insan ile bilgisayarı ayırt edemezse bilgisayar testi geçmiş olur. Ama bir grup araştırmacı bugünün AI değerlendirmelerine uygun makine vizyonuna benzer bir test ile geldi. Görsel Turing Testi testi otomobilin bilgisayarına ve mevcut çoklu sensör girişlerine uygunsa eğer kendi kendine sürüş yazılımında test edilebilir. Ancak sürücü ve bilgisayar arasındaki ara yüz yönetimi oldukça zordur. Yapay sinir ağlarının test edilmesi için doğruluk testi ve sınıflandırılması açısından belli kriterler vardır. Çin arama motoru şirketi Baidu tarafından geliştirilen sürücüsüz araç yazılımı %90 algılama oranı elde edildiğini belirtmiştir.
 


Şekil: Aracın kaza sonrası hali


Bu yıl tüketici elektroniği fuarında NVIDIA, Audi ve Daimler için geliştirdiği sürücüsüz araç yazılımlarını tanıttı. Fuar etkinliğinde yazlımda kullanılan ileri düzey tekli – çoklu sınıf ayrımı, araç segmentlerine uygun ayarlanan modlar, görüntü işlemede daha verimli veriler elde etme gibi detaylara değinildi. Geçtiğimiz haftalarda Google’ın sürücüsüz aracı bir kazaya karıştı. Neyse ki kimse yara almadı. Google sürücüsüz aracıdüşük bir hızda yol alırkenhalk otobüsüne yandan sürttü.Yolun sağından giden araç kum torbalarını tespit etti. Hızı düşük olan Google aracı, hızla gelen otobüse yol vermesini yazılımsal olarak tahmin etmesi gerektiğini ancak bunu yapamadığını itiraf etti. Açıklamada Google,  bu tür yanlış anlaşılmaların insan sürücüler tarafından da olabileceğini söyledi. Şirket olayı gözden geçirdikten sonra simülasyonda tekrar denenen yazlım güncellenerek araca yeniden yüklendi.
 
Kazadan sonra akıllara gelen ilk soru içinde insan olsaydı sonuçlar nasıl olurdu? Yolcuları korumak adına neler yapabilirdi?
 
Kaynak:


Sciencealert
independent
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.