elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Solar İmpulse 2 Rekor Kırdı

Hiçbir fosil yakıt kullanmadan, sadece üzerinde bulunan güneş panelleri ile çalışan uçak, Solar Impulse 2, çıktığı dünya turunun yarısını tamamladı. Dünya turunun 8. etabı olan Japonya-Hawaii arası yolculuğunu başarı ile tamamlayan Solar İmpulse 2, yeni bir rekor kırmış oldu. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
06.07.2015 tarihli yazı 8432 kez okunmuştur.
André Borschberg ve Bertrand Piccard'ın, Abu Dabi’den başladıkları dünya turu yolculuğunun beş ay sürmesi hedeflenmektedir. Bu beş aylık sürede ise ismini ‘Solar İmpulse 2’ koydukları uçaklarının sadece 12 kez yere inmesi planlanmıştır. Süper uçak Solar İmpulse 2, dünya turunu tamamladığında 35000 km yol kat etmiş olacaktır. Uçağın pilotları yani proje yöneticileri yaptıkları basın açıklamasında projenin amacının temiz enerjiye dikkat çekmek olduğunu söylemişler ve bu amaçlarında da başarılı olmuşlardır.




►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçakla Dünya Turu


 
2002 yılında başlayan bu dev projenin maliyetinin, 125 milyon doların üstünde olduğu söylenmektedir.  İkilinin yaptıkları uçakta, 17250 küçük güneş paneli kullanmış ve bu paneller sayesinde hem gece hem de gündüz uçuş sağlayabilmişlerdir. 2009-2010 yıllarında tamamlanan uçağın ağırlığının ise 2310 kg (2.31 ton) olduğu bilinmektedir.

Solar İmpulse 2’nin bu ağırlığı ve 72 m kanat uzunluğu yere inişlerde bazı sorunlar yaşatmaktadır. Pilotun, inişlerde en çok dikkat etmesi gereken nokta uçak yönüne göre çapraz ve yan rüzgar hızlarıdır. Buradanda anlaşılacağı üzere, tamamlanan 8. etaba kadar bir sorun yaşanmamasında pilotların payı büyüktür.




►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçaklar


 
Proje sonunda, başladığı noktaya geri dönecek olan Solar İmpulse 2, geçtiğimiz günlerde 76 saat sürekli uçuş rekorunu geride bırakmıştı. Hiçbir yakıt kullanmadan, aralıksız olarak dünya turunun en uzun etabı olan Japonya-Hawaii arası uçuşu tamamlayarak bu rekorun yeni sahipleri André Borschberg ve Bertrand Piccard oldu. Bu rekor 2006 yılında Amerikalı milyarder Steve Fossett’e aitti ve Fossett, bu rekorunda özel tasarımlı bir uçak kullanmıştır. Fossett uçağını 15000 m irtifada 581 km hız yapabilecek şekilde tasarlamıştır. Fakat Solar İmpulse 2’nin Fossett’in uçağına göre bir diğer avantajı ise yukarda söylediğimiz gibi hiçbir fosil yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisi ile çalışmasıdır.




►İlginizi Çekebilir: Efsane Uçak SR-71 Blackbird | Siyah Kuş


 
120 saat süren Japonya-Hawaii etabında pilot André Borschberg, başarısına uçak içerisinde yaptığı yoganın çok büyük etki ettiğini söylemiştir. Konuşmasının devamında ise yoganın, ruhsal ve zihinsel durumunu pozitif yönde etkilediğini ve bu sayede sakinliğini hiç kaybetmediğini belirtti.

Uçak, dünya turunun 8. etabı olan Hawaii’den sonra ise ABD’nin batı yakasındaki Phonenix’e doğru yola çıkacak. Solar İmpulse 2 kaptanlarına başarılarının devamını ve iyi yolculuklar dileriz.   


Kaynak:

► BBC
► Gaiadergi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.