elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mekanik Devre Kesici - MCB ve Termik Manyetik Şalter - MCCB Nedir?

Devre kesicilere hem konutlarda hem de ticari ve endüstriyel alanlarda ihtiyaç vardır. Güç dağılımında, farklı seviyelerde devre kesicilerine ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu yazımızda MCB ve MCCB’lerin IEC Standartlarına göre arasındaki farkı inceleyip bu ihtiyaçlarda hangisini kullanmamız gerektiğini inceleyeceğiz.



A- A+
28.11.2016 tarihli yazı 49036 kez okunmuştur.
Mevcut taşıma kapasitesine, kesme kapasitesine ve diğer fonksiyonlara bağlı olarak ihtiyaçlara göre uygun bir devre kesici seçilir. Buna göre de VCB’ler, ACB (Hava Devre Kesicisi), MCCB ve sonra MCB, güç dağıtım sisteminde yaygın aşamalı olarak bir sistem izlenir.
 

MCB Nedir?


► MCB (Mechanical Circuit Breaker) yani Mekanik Devre Kesici veya otomatik sigortaların kısaltmasıdır.
► 100 amper altında nominal akım sağlar.
► 18.000 A'in altındaki güçleri kesintiye uğratır.
► Gidiş karakteristikleri ayarlanmayabilir
► Düşük akım devrelerinde (düşük enerji ihtiyacı), yani ev kablolamasına uygundur.
► Genellikle 100 Amper gibi normal akımın altında olduğu durumlarda kullanılır.
 


►İlginizi Çekebilir: Devre Kesicilerin 6 Temel Açma Ayarı
 

MCCB Nedir?

► MCCB (Moulded Case Circuit Breaker), yani  termik manyetik (kompakt) şalterin kısaltmasıdır.
► 10 - 2.500 Amper aralığında nominal akım sağlar.
► Aşırı yüklere karşı cihazları koruma amaçlıdır.
► Kesinti derecesi 10k - 200k A arasında olabilir.
► Aşırı yük gerektiren ticari ve endüstriyel kullanım için uygundur.
► Genellikle, normal akımın 100 A'den fazla olduğu durumlarda kullanılır.


 

MCB mi Yoksa MCCB mi Tercih Edilmeli?

Asıl soru şu şekilde olmalıdır. Maliyetin çok farklı olmadığını varsayarsak, standart akım taşıma 100A ve kesme kapasitesi 15 kA olan bir durum için MCB mi yoksa MCCB mi kullanılmalıdır?

Her ikisi de kompakttır ve özellikle MCCB'nin sabit termal ayar seçeneği ile karşılaştırıldığında neredeyse benzer özelliklere sahiplerdir. Ayrıca her ikisi de düşük voltajlı devre kesiciler olarak sınıflandırılıyorlar. Manyetik ayar için, aşama başına MCB'yi seçebiliriz ve MCCB’nin de sabit ayarı olacaktır veya ayarlanabilecektir.

O halde MCB veya MCCB'yi seçme kriterleri nelerdir?

MCB'ler daha kompakt olduğu için bu bir avantaj olabilir. Ancak MCCB'nin daha büyük boyutu, daha iyi arıza giderme mekanizması gibi birçok avantaj getirdiğinden, bu husus bir kriter değildir. Hem MCB hem de MCCB'nin alçak gerilim şalterleri olduğuna ve IEC 947 standartlarına (bu standartlar aşağıda açıklanacaktır) uygun oluşturulduğuna dikkat ediniz.

 


►İlginizi Çekebilir: Elektrik Tesislerinde Arızalar

Daha doğrusu takip ettikleri standartlarda farklılıklar vardır. Bir MCB'nin IEC 60898-1'e göre (aksi belirtilmediği sürece) işlev göreceği ve buna göre test edildiği varsayılmıştır. MCCB’ler ise IEC60947-2'ye göre test edilir. Bu nedenle, MCB ile MCCB arasındaki farkı anlamak için bu iki standart hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
 

IEC 60898-1 ve IEC 60947-2 Arasındaki Fark


IEC60898-1;

Şebeke gerilimi 440 V'u aşmayan (fazlar arası), anlık akımı 125 A'yi (0.5A-125A aralığımız var) ve 25 kA değerini aşmayan anlık kısa devre kapasitesine sahip devre kesicinin davranışını tanımlar (Genellikle MCB'de 10 kA'dir) . Bu, deneyimsiz kullanıcılar için ve bu durumdan dolayı korunmayan cihazlar için tasarlanmıştır. Ayrıca kirlilik derecesi, sıfır kirliliğe yakındır (derece 2). Bunlar, konut evlerinde, mağazalarda, okullarda ve ofislerde bulunan elektrik dağıtım santrallerinde bulunan devre kesicilerdir.




IEC60947-2;

Bu standart, ana kontakları devrelere bağlanması amaçlanan devre kesicileri için geçerlidir ve nominal voltajı 1000 AC'yi veya 1500 V DC’yi aşmaz. Ayrıca entegre sigortalı devre kesiciler için ek şartlarda içerir. Standart akım taşıma kapasitesinin çok geniş bir aralığını kapsar (Biz 6A-6300A aralığındadır) ve tecrübeli kullanıcılar içindir. Ayrıca kirlilik derecesi 3 veya daha fazla olduğu durumlarda kullanılma durumu olduğu için cihazında düzgün bir şekilde muhafaza edilmesi gereklidir. Bu tip devre kesiciler endüstriyel uygulamalardır ve 1000 Volt AC ve 1500 Volt DC’ye (MCB'ler, MMB'ler ve ACB'ler için) kadar güç dağıtımını korurlar.

Dolayısıyla bu öğelerin temelinden farklı oldukları açıktır. Bir MCB, kapal ve kirlilik içermeyen koşullar için tasarlanmıştır ve kirlilik derecesi 3 olan sert, dış mekân uygulamaları için uygun olmaz. Genellikle devre kesici kullanma kılavuzunda ki sınırlı sayıda teknik bilgi bu yüzdendir.
 
IEC 60898-1 sertifikalı devre kesicilerin IEC 60947-2 ile sertifikalandırılmasına gerek yoktur. Ancak emin olmak için herhangi bir üreticinin sertifika edinmesi gereklidir Aynı MCB'nin derecelendirmesi farklı standartlar için farklı olabilir, dolayısıyla verilerin doğru şekilde basıldığı kontrol edilmelidir.

 


Böylece, uygulama ve ihtiyaçlar hangi cihazın kullanılacağı veya seçileceğine karar verecektir.
 

MCB veya MCCB Farklı Devreler için Nasıl Seçilir?

MCB veya MCCB seçimi, aşağıdaki gibi belirli faktörlere ve koşullara dayanır;

► Maksimum çalışma gerilimi
► İzolasyon gerilimi
► Mekanik çalışma (dayanıklılık ve sağlamlık)
► Her çalışma gerilimi için kesme kapasitesi

Birçok farklı faktör bu durumu etkiliyor, bu nedenle "Elektrik Kablolaması" için MCB kurulum ve seçiminde bazı basit hesaplama ve formüller gereklidir.



Yani sonuç olarak monte etmek istediğiniz cihaz, istediğiniz şey için gereksinimlerinize ve gereksiniminize bağlıdır.


Kaynak:


electricaltechnology.org
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar