elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Tesisat Kontrolü Nedir ve Nasıl Yapılır?

İş Güvenliği ve İş Ekipmanları yönetmeliklerine göre Elektrik Tesisat Kontrolünün bir yıllık periyotlar halinde topraklama ve paratoner kontrolleri ile birlikte yapılması zorunlu kılınmıştır. Amper Enerji, sektördeki tecrübesi ile elektrik tesisat kontrolünün periyodik olarak yapılması ve raporlanmasında eksiksiz faaliyet göstermektedir.



A- A+
25.01.2016 tarihli yazı 39141 kez okunmuştur.
"Elektrik Tesisat Kontrolü"nün Önemi
 
Elektrik Tesisat Kontrolü'nün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Ekipmanları Yönetmeliği EK III maddesince azami olarak 1 yıllık periyotlar halinde topraklama ve paratoner kontrolleri ile birlikte yapılması zorunlu kılınmıştır. Tesisatın iş sağlığı ve işçi güvenliğini sağlayıp sağlamadığının kontrolü için gerekli ve zorunludur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü, madde 353 ve madde 354 uyarınca elektrik tesisat kontrolü zorunlu kılınmıştır ve işletmelerce yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca, Elektrik Tesisat Kontrolü'nün sadece tesis ilk kurulduğunda değil yönetmelikte de belirtildiği üzere periyodik olarak yapılmalıdır.
 
 
Şekil 1: Elektrik Tesisat Kontrolü periyodik olarak yapılmadığı sürece, tesisatta zaman içerisinde oluşan problemler belirlenemez ve büyük hasarlara yol açar.

 
 
Elektrik Tesisat Kontrolü Nasıl Yapılır? 
 
Elektrik tesisat kontrolünde işletmelerin: branşman, enerji odası, kablo şaftı, sayaç ve dağıtım panoları, ag kompanzasyon, buatlar, prizler ve aydınlatma bazında gözden geçirilip ilgili standart ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Bu işlemler arasında termal kamera ile kontrol oldukça önemlidir. Uzaktan ölçüm cihazları olan termal kameralar, oluşan arıza sonucu nesnelerin yaymış oldukları kızılötesi enerjiyi (ısıyı) algılayarak elektronik sinyale dönüştürür ve termal görüntü olarak yansıtır. Bu şekilde sorunlu bölge tespit edilerek büyük hasara yol açmadan önce gerekli önlemler alınır. Termal kamera ile panolar ve ısınma olabilecek kısımlar kontrol edilip raporlanır.
 
Tesisteki kaçak akım koruma rölelerinin çalışıp çalışmadığı, açma akımları ve zamanlarının testi yapılarak uygun olup olmadığı kontrol edilir. Süreklilik testi ile topraklama hattının son tüketiciye kadar ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. 
 
Şekil 2: Termal Kamera ile Elektrik Panosu Kontrolü 

 
Elektrik Tesisat Kontrolü, işletmelerin ilk kurulum aşamalarında 1 defaya mahsus olmak üzere değil 1 yıllık periyotlar halinde düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.


 
Tesisat Kontrolü Kimler Tarafından Yapılır?
 
Tesisat Kontrolü'nün Elektrik Mühendsileri Odası’na (EMO) kayıtlı ve elektrik iç tesisleri denetimi eğitimi almış sertifikalı Elektrik Mühendisleri tarafından yapılması gerekmektedir.

Sektörün öncü ve en eski kurumlarından olan , bünyesindeki yetkin elektrik mühendisleri tarafından termal kamera ile ölçümlerin yapılması ve yapılan işlemlerinin raporlanması hizmetini eksiksiz bir şekilde sunmaktadır.  
 

 
 
Enerji Müsadeleri için Elektrik Tesisat Kontrolü
 
İç tesise ait bu uygunluk belgesi elektrik bağlantı bildirimi (iş bitimi) ile birlikte işletmeye verilmektedir. Verilen uygunluk belgesine sahip olan elektrik iç tesisinin kuruluş tarafından tekrar muayene edilmez. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’nin Madde 19 İç Tesislerin Denetlenmesi ve Muayenesi’ne göre elektrik iç tesislerine ait uygunluk belgesi olmayan veya muayeneler sırasında uygun bulunmayan tesise enerji verilmez.

 


Kaynak:
 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar