elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yıldırım Sayaçları

Yıldırımdan korunma sistemlerinde bulunan yıldırım sayaçları, sistemin yıldırım deşarjına maruz kalıp kalmadığını tespit ederken, yıldırımdan korunma tesisatında veya topraklama tesisatında oluşması muhtemel hasarların daha çabuk tespitini de sağlamaktadır. Detaylar içeriğimizin devamında...



A- A+
16.03.2016 tarihli yazı 13457 kez okunmuştur.
Yıldırım Sayaçları
 
NFC 17-102 ve TS EN 62305 standartları kapsamında, yıldırımdan korunma sisteminin mevcut iniş iletkenleri üzerine bağlanan bu sayaçlar, sistemin yıldırıma maruz kalıp-kalmadığını tespit etmek amaçlı kullanılan mekanik veya elektronik kontrol elemanlarıdır. Yıldırım sayaçları,  aktif paratoner & faraday kafes sistemlerinin olası bir yıldırım darbesi karşısında maruz kalabileceği görünür ve görünmeyen hasarların tespiti, müdahalesi ve de sonrasında oluşabilecek aksaklıkların önüne geçilmesi adına önemli bir role sahiptirler.
 



Şekil 1: Dijital ve Analog Tip Yıldırım Sayacı





Yıldırım Sayaçları, dijital ve klasik tip olmak üzere 2 çeşittir. Dijital Yıldırım Sayacı ışıklı led ekrana ve sıfırlanabilme fonksiyonuna sahip olmasıyla kullanımda avantajları sağlamaktadır. Sıfırlanabilme özelliği, cihazın sınırsız kez test edilebilmesine imkan sunmaktadır. Bu sayede sayaçtaki değer en doğru sonucu uzun kullanım sürelerinde dahi vermektedir.
 
 
 
Doğal bir afet olan yıldırımın, can ve mal güvenliğini doğrudan etkileyen karakteristikte olması, dış yıldırımlık tesisatlarında gerçek zamanlı bir yıldırım tespit sistemine olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Yıldırım darbesinden zarar görmüş ve görevini tam olarak yerine getiremeyen bir paratoner sistemine isabet edecek ikinci bir darbe, ölümlü kazaların yaşanacağı ve maddi hasarların çok yüksek değerleri bulacağı bir kabus haline dönüşebilir. Bu anlamda yıldırım sayaçlarını bir otomobil ya da uçağın arıza ikaz lambasına benzetmek mümkündür. Uçak düştükten sonra yapılacak kontrol ve muayenelerin, ortaya çıkan ağır bilançoyu hafifletici bir etkisi olmayacağından, teknolojinin her alanında olduğu gibi bu alanda da "Yıldırım Sayaçları"na olan önem ön plana çıkmaktadır.




Kaynak:
 
 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar