elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kayıp Malezya Uçağı İçin Çılgın İddia:
“Hala Tek Parça Halinde..”

Malaysia Airlines 370 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçak, 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile 8 Mart 2014 tarihinde Kuala Lumpur – Pekin seferi sırasında uçuşa başladıktan 40 dakika sonra esrarengiz bir şekilde kaybolmuştu. O günden beri her türlü arama çalışmalarına rağmen uçak hala bulunamadı. Peki bu Malezya uçağına ne oldu? Bu konu ile ilgili havacılık uzmanlarından çeşitli delillerle desteklenen önemli bir iddia geldi: “Uçak hala tek parça halinde..” Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
01.04.2015 tarihli yazı 30464 kez okunmuştur.

► Malezya Uçağı Arama Çalışmalarında Son Durum Ne?

8 Mart 2014 tarihinde  227 yolcu ve 12 mürettebatı ile Kuala Lumpur – Pekin seferini yaparken kaybolan Malezya uçağından tüm aramalara rağmen hala tek bir bulguya bile rastlanamadı. 14 ülke arama çalışmalarına devam ederken, aramalar Güney Hint Okyanusu’nun Avustralya’nın güneybatısında yer alan kısımlarında devam etmektedir. Ama bugüne kadar uçağın tek bir parçası bile bulunamadı. Ayrıca uçaktan kaybolduktan sonra tek bir sinyal bile alınamadı. Hatta arama çalışmalarında yer alan Avustralya Ulaşım Güvenlik Bürosu uçağın Hint Okyanusu’nda olmadığını söyledi. Uzman ekipler bu esrarengiz sırrı çözmek için çalışmalarına devam ediyor.
 

 


► Peki Bu Malezya Uçağına Ne Oldu?

Önceden kaybolan uçakların nasıl bulunduğuna bakılacak olursa genelde denizlerde veya okyanuslarda önce uçak değil, deniz içinde veya üzerinde bulunan uçağın parçaları bulunur. Parçaların olduğu yerden uçağın tam olarak nerede olabileceği anlaşılırdı. Ancak Malezya uçağı öyle değil. Yani günümüz teknolojisinde bu imkanlarla yaklaşık bir yıldan beri tek bir parça, tek bir sinyal, tek bir bulguya rastlanamıyorsa demek ki uçak tek parça halinde. Yani uçak parçalanmadı.
 

 


► Uçağın Parçalanmadığını Başka Nasıl Kanıtlayabiliriz?

Havacılık uzmanlarının anlattıklarına göre; uçaklarda Emergency Locator Transmitter Surveillance (ELTS) yani acil yer bulma cihazı denilen bir cihaz vardır. Bu cihaz uçağın çarpma, yanma veya ıslanma sonucunda otomatik olarak devreye girerek bulunduğu yerin koordinatlarını uyduya bildirir. Ancak Malezya uçağında acil yer bulma cihazından herhangi bir sinyal yok. Uçağın içinde bulunan bu cihaz, uçak parçalanmazsa çarpma etkisine maruz kalmaz, yanmaz ve ıslanmaz.  Başka bir ihtimal daha var; bu cihaz bilerek manuel olarak devre dışı kalmış olması...
 

 


► Malezya Uçağı Parçalanmadıysa Bu Uçağa Ne Oldu? Senaryo Nedir?

Malezya uçağı okyanusun derinliklerinde ve tek parça halinde. Muhtemelen bu uçakta iki adet terörist vardı ve büyük bir terör eylemi gerçekleştirecekti. Bu konu ile ilgili de önemli bir delil var. Malezya uçağına binen iki kişinin pasaportu çalıntı çıktı ve bu iki kişi uçakta yan yana oturmaktaydı. Bu yüzden konu ile ilgili terör şüphesi üzerine soruşturma açıldı ve FBI konuya müdahil oldu.

Özetlemek gerekirse, uçağı teröristler kaçırıp bir terör eylemi yapacaklardı. Mürettebat teröristlere karşı acil durum butonuna dahi basamadılar ve sonra ne olduysa uçak okyanusa düştü. Veya teröristler hiç yoktu uçağın kendi arızasından kaynaklanan bir durumdan dolayı uçak okyanusa düşmüş olabilir.

 
► İlginizi Çekebilir: Malezya Uçağı ve Kara Kutusu


► Peki Okyanusa Düşen Uçak Nasıl Parçalanmaz?

Bu tam bir fizik kuralı. Öyle bir açı ve durum vardır ki cisimler yüksekten suya girdiklerinde çarpma etkisi yapmaz ve parçalanmaz. Yani çok yüksekten girerken öyle bir açı vardır ki suya bu açıyla girdiğinizde su çarpma etkisi yapmaz, su etkisi yapar. Örnek verecek olursak; uzay araçlarının Dünya atmosferine girerken ve çıkarken yanmamak için belirli bir açıyla girmeleri ya da usta yüzücülerin yüksekten balıklama atladıklarında etrafa hiç su sıçratmamaları örnek gösterilebilir. Bu durum ayarlanması zor olabilir ancak hiç parça bulunamadığına göre uçak okyanusa parçalanmayacak şekilde bir giriş yaparak tek parça halinde okyanusun derinliklerinde kaybolmuş olabilir. Bir ihtimal de uçağın bir kara parçasında var olması. Ancak günümüz teknoloji veya imkanları ile herhangi bir kara parçasında Boeing 777 tipi uçakların kanatları vs. çok geniş ve büyük olduğundan saklamak veya gizlemek çok zor bir ihtimaldir.
 
Okyanusun dibinde bulunan uçağın acil yer bulma cihazı çarpma, yanma ve ısınma durumlarına karşı alarm vermemesinin sebebi dediğimiz gibi ya manuel olarak devre dışı kalmasından olabilir. Ya da zaten tek parça olan uçağın, havada, karada veya suda iç basıncı ile dış basınç bağlantısı tamamen sıfırdır. İç basınç ve oksijen çevrimi tamamen uçağın kendi içerisinden sağlanır. Yani acil yer bulma cihazı eğer manuel olarak devre dışı bırakılmadıysa, okyanusun derinliklerinde bulunan uçağın içinde darbeye, suya ve yanmaya maruz kalmamış halde durmaktadır. Muhtemelen yüksek bir hızla uçak okyanusa belirli bir açı ile girdi. Sonrasında suyun kaldırma kuvveti ve derinliği uçağın hızını keserek okyanusun derinliklerinde tek parça halinde indi. Uçak parçalanmadığından cihaz darbeye maruz kalmadı. Uçağın içine su girmediğinden cihaz suya maruz kalmadı. Yine parçalanmadığından uçak yanmadı ve cihazın alarm vermesine sebep olacak bir netice oluşmadı. İçindeki yolcular da şoktan veya uçağın içerisinde havasızlık ölmüş olabilirler.
 


Bugüne kadar, 8 Mart 2014 tarihinde kaybolan ve 9 aydır hakkında tek bir bulguya bile rastlanamayan Malezya uçağı ile ilgili birçok teoriler üretildi. Günümüz teknolojisinde yapılan arama çalışmalarından bir sonuç çıkmaması üzerine en mantıklı yorum; uçağın tek parça halinde okyanus dibinde olduğudur…


Kaynak:


► bbc.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.