elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evinizde Yapabileceğiniz 11 ‘Kendin Yap’ Projesi

Evde kalmanın sevdiklerinizin sağlığı ve sizin sağlığınız için çok önemli olduğu bu günlerde evde boş vakitlerinizi daha iyi değerlendirmeniz ve keyifli zaman geçirmeniz için evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz 11 projeyi sizler için derledik. Gelin bu 11 projeyi yazımızda inceleyelim.



A- A+
06.04.2020 tarihli yazı 16607 kez okunmuştur.

1) Dayanıklı Yumurta


Lise günlerinden hatırlayabileceğiniz bir proje fikri ile başlayacağız. Öğrencilere kuvvetin absorbe edilmesi, hızlanma ve darbe sonrası çökme bölgeleri ile ilgili bilgi vermek için öğretmenlerin sıklıkla başvurduğu bu etkinlik aynı zamanda anında sonuç vermesi açısından oldukça etkili bir proje. Bir yumurtanın büyük bir düşüşten nasıl etkileneceğini gözlemleyebilir ve bu düşüşü en az hasarla atlatmasını sağlamak için becerilerinizi test edebilirsiniz. Başlamadan buradan örnek kurallara göz atabilirsiniz.
 

2) Lastik Bant ile Fare Kapanı Araba


Biraz daha nostaljik bir etkinlik isterseniz bir fare kapanı arabası yapmayı deneyebilirsiniz. Pek çok mühendis fare kapanı arabasını öğrencilik yıllarındaki mekanik ve kinetiğe giriş derslerinden hatırlıyor olabilir, şimdi bu tasarımla çok daha iyi bir iş ortaya koyabilirsiniz. Fare kapanından bir araba yapmak için takip etmeniz kurallar oldukça basittir. Bir fare kapanının içinde depolanan enerjiyi kullanarak arabanızın ne hızla ne kadar yol alacağını görebilirsiniz. İpuçları ve püf noktalar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
 
 

3) Rude Goldberg Makinesi


Rude Goldberg makineleri hayati önem taşımayan pek çok farklı görev için mühendislik yeteneğinin muhteşem bir şekilde kullanılarak tasarlanmasıyla oluşur. Bir su ısıtıcı ya da telefonunuzdaki uygulamalarda rahatça gezinmenizi sağlayacak uzun bir mekanik/kinetik etkileşim dizisi tasarlayamaya ne dersiniz? Bir Rude Goldberg makinesi tasarlarken akılda tutulması gereken bazı yaygın teknikler için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz. Rude Goldberg makinesi tasarlamanın en iyi bölümü tasarımınızda evinizdeki herhangi bir nesneyi kullanabilecek olmanızdır.
 
 

4) Van de Graaf Jeneratörü


Van de Graaf jeneratörleri statik elektriği gözlemlemek için eğlenceli bir gösteri aracıdır. Van de Graaf jeneratörleri kullanmak saçlarımızı havaya kaldırmak ve ya bize basit elektrik şokları vermenin güvenli bir yoludur. Bir jeneratör almak için belli bir miktar para harcamak zorunda kalabilirsiniz ancak birkaç basit araçla evde kendi jeneratörünüzü tasarlayabilirsiniz. Van de Graaf jeneratörü tasarlamak muhtemelen listedeki en tehlikeli proje ancak tehlikeli durumlarda riskleri elimine etmek ise mühendisler için güzel bir uğraştır.
 


► İlginizi Çekebilir: Cockcroft-Walton Jeneratör
 

5) PVC Yayı


Bu proje birkaç sıra dışı malzeme gerektiriyor ancak yine de bu fikri de listeye dahil etmek istedik. Eğer okçuluk ilginizi çekiyorsa PVC’den kendi yayınızı yapmayı denemelisiniz. Birkaç basit modifikasyonla 150-180 cm uzunluğunda bir PVC boruyu bir yaya dönüştürebilirsiniz.
 
 

6) Klann Mekanizması


Hepimizin dolabımızda ya da çekmecelerimizin bir köşesinde unuttuğumuz bir makara teli vardır. Teller basit mekanizmalar oluşturmaya başlamak için harika bir malzemedir. Tel kullanarak bir Klann mekanizması oluşturabilirsiniz. Ayrıca tellerle pek çok farklı kafes mekanizması da oluşturabilirsiniz.
 

7) Elektrikli Kaykay


Eğer bir kaykayınız ve akülü bir matkabınız varsa oldukça sağlam ve hızlı bir elektrikli kaykay yapmak için gerekli tüm malzemeleriniz var demektir. Matkap, motor ve kumanda olarak işlev görür. Mekanik bağlantılar kurarak elinizdeki matkabın dönüşünü kaykay tekerleklerine aktarabilir ve kendinizi ileriye doğru itebilirsiniz. Detaylar için makaleyi buradan inceleyebilirsiniz.
 

8) Rüzgar Türbini


Enerji şebekesine bağımlı olmayan bir güç kaynağı tasarlamak ilginizi çekerse, telefonunuza ve ya ampulünüze güç sağlayabilecek bir rüzgar türbini jeneratörü oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bu sadece eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak bir proje değil aynı zamanda oldukça faydalı olabilecek bir proje. Detaylar için talimatları buradan inceleyebilirsiniz.
 
► İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır?
 

9) Karbon Flamanlı Ampul


Kendi ampulünüzü yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Belki size gereksiz gelebilir ancak ev yapımı rüzgar türbini inşa etmişken, neden türbininizi ev yapımı ampulünüzü çalıştırmak için kullanmıyorsunuz? Bir kurşun kalemin grafitini kullanarak kendi ampulünüzü nasıl tasarlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.
 

 

10) Hidrolik Kazı Makinesi Oyuncağı


Evinizde kalmış, iğnesi olmayan eski şırıngalarınızı hidrolik makineler tasarlamak için kullanabilirsiniz. Şırıngalar temelde minyatür hidrolik pistonlardır. Bu sebeple ev yapımı oyuncaklarda şırınga kullanmak oldukça eğlencelidir. Aşağıdaki video, oyuncak bir kazı makinesi inşa etmek için takip etmeniz gereken adımlarla ilgili size bir fikir verebilir.
 
 
► İlginizi Çekebilir: Elektriği Hidrolik Teknolojisi ile Anlamak
 

11) Telefon Şarj Cihazı


Cep telefonlarımız günümüzde işlerimizi takip etmek için büyük bir gereklilik ve bu sebeple telefonlarımızın şarjının bitmesi bir çoğumuz için büyük sorun teşkil ediyor. Şarjınız bittiyse ve ya telefonunuzu şarj etmek için yaratıcı bir yol arıyorsanız, eski bir bilgisayar fanını kullanarak bir şarj cihazı oluşturabilirsiniz. Elektronik cihazlarda kullanılan pek çok elektrik motoru ters yönde çalışır. Bu da, bu cihazlara dönme enerjisi sağlarsanız elektrik üretmek için kullanabileceğiniz anlamına gelir. Detaylar için makaleyi buradan inceleyebilirsiniz.



KAYNAK:


► interestingengineering.com
► hackaday.com
► instructables.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar