elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Coulomb Yasası |
Elektromanyetik Alanlar Teorisi 2. Bölüm

İki yükün Gauss yüzeyi içerisinde birbirine uyguladığı elektrik alanı bulmak için kullandığımız Coulomb Kanununu sizler için hazırladık. Elektromanyetik Alanlar Teorisi serimiz bu yazıyla devam etmektedir. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
04.02.2015 tarihli yazı 16352 kez okunmuştur.

 

En basit elektrostatik problem olan, sınırsız boş uzayda hareketsiz durmakta olan, tek bir q nokta yükünü ele alalım q’ nun oluşturduğu elektrik alan şiddetini bulmak için, q yükünü merkeze koyalım. Seçtiğimiz R yarıçaplı varsaydığımız kapalı küresel yüzey olan Gauss Yüzeyi, Gauss yasasını uygulamamıza fırsat tanıyacaktır. Bu alanı belirlemek için kaynağın etrafını çizelim. Nokta yük merkezde bulunurken herhangi bir tercih ettiği yön olmadığı için elektrik alan her yerde radyal yöndedir ve küre yüzeyi üzerindeki bütün noktalarda aynı şiddete sahiptir.
 



►İlginizi Çekebilir: Carl Friedrich Gauss
 

Yukarıda gösterdiğimiz şekle Gauss Yasasını uygulayabiliriz.
 

Orijindeki izole bir nokta yükün elektrik alan şiddeti:
 



►İlginizi Çekebilir: Elektromanyetik Alan Gerçeği
 

Pozitif nokta yükün elektrik alan şiddetinin yönünün dışarı doğru radyal olduğunu ve genliğinin yük ile doğru orantılı, yükten uzaklığının karesi ile ters orantılı olduğunu görmekteyiz. Elektrostatikteki en önemli formüllerden biridir.

Q yükü seçilen koordinat sisteminin orijinine yerleştirilmemiş ise, birim vektör aR ve yükünün yeri ile E’ nin belirleneceği noktanın yeri arasındaki uzaklığı R yapmamız gerekir. Q yükünün konum vektörünü R’ ve alanın gözlem yapıldığı nokta P’ nin konum vektörünü R olarak yukarıda ki küresel resimlerden (b) gösterildiği gibi seçelim.
 

Sonuç olarak bu formüllerden yararlanarak herhangi bir konumdaki izole nokta yükün elektrik alan şiddeti:
 

Q2 nokta yükü, bir diğer q1 nokta yükünün alanına konulursa q1’ in q2 üzerinde oluşturduğu elektrik alan şiddeti E olur.
 



►İlginizi Çekebilir: Elektrik Alan ile Kanser Tedavisi
 

Coulomb yasasının cebirsel ifade biçimidir. İki nokta yük arasında ki kuvvetin, yüklerin birbiriyle çarpımıyla doğru orantılı yükler arasında ki R sen uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Vektörel bir büyüklük olduğu içinde yüklerin negatif ve pozitif olması etkilemektedir.


Kaynak:
►Field and Wave Electromagnetics David K. Cheng
 
 
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar