Levitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?
Havada asılı bir şey gördüğünüzde ne düşünürsünüz? Muhtemelen “Kesin ip vardır” ya da “Photoshop'la yapılmış.” dersiniz. Peki, size bunların photoshop, büyü vesaire olmadığını söylersek? İşte tüm bunların cevabı olan levitasyonu gelin daha yakından inceleyelim.
04.11.2015 tarihli yazı 53043 kez okunmuştur.
Levitasyon Nedir?
Ağırlığı olan bir nesnenin mekanik bir destek almadan havada asılı kalması veya belirli bir alanda hareket etmesi olayına levitasyon denir.
Levitasyon Nasıl Yapılır?
Yerçekimi olan bir yerde, ağırlığı olan herhangi bir nesne havada bırakıldığında, yüksekliğe ve yerçekimine bağlı olarak ivmelenerek yere düşer. Bir nesnenin mekanik bir destek olmadan havada kalmasını sağlamak için o nesneye yerçekimine zıt yönde bir kuvvet uygulanması gerekir. Ayrıca nesnenin sabit olarak kalması için de bir kuvvet daha uygulanması gerekir. Bu kuvvetler manyetik, elektrostatik, hidrodinamik, aerodinamik ya da akustik olabilir.
►İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?
Manyetik Levitasyon
Levitasyon çeşitlerinde en yaygını manyetik levitasyondur. Manyetik levitasyon, bir iletken cismin manyetik alanda etkileşime girmesi sonucu çeşitli kuvvetler ile havada asılı kalmasıdır. Kısaca manyetik alan ile yer çekimine karşı koyma işlemi diyebiliriz. Bununla ilgili günümüzde görülen en yaygın uygulama maglev trenleridir. Peki ne gibi avantajları vardır bu trenlerin?
Yerde hareket eden araçlara ters yönde yerin sürtünme kuvveti etki eder. Bu da aracın yavaşlamasına neden olur. Eğer bu yerdeki sürtünme iptal edilirse çok daha hızlı giden araçlar görebiliriz.
►İlginizi Çekebilir: Yürümenin Fiziği
Bir diğer avantajı ise motora sahip olmamalarıdır. Arabalardaki, uçaklardaki veya normal trenlerdeki gibi çok güçlü motorlara ihtiyaç duyulmaz.
En önemli avantajı ise fosil yakıt kullanmamalarıdır. Bunun yerine manyetik alandan gelen kuvveti kullanarak hareket ederler.
Bütün bu özellikleri taşıyan Maglev Trenleri çalışmalarına yürütülüyor. İsmini “Magnetic Levitation” kelimelerinin baş harflerinden alan bu trenin ilk örneği Çin’de kullanılmaya başlandı. Şu an birçok ülke maglev teknolojili üzerinde çalışmalar yapıyor.
Elektrostatik Levitasyon
Elektrostatik levitasyonda ise nesne elektrik alanını kullanarak yer çekime karşı koyar ve havada asılı kalır. Manyetik levitasyon kadar güçlü olmayan bu levitasyon çeşidinde de aynı avantajlar vardır. Fakat bir aracı hareket ettirmek için gerekli kuvvet burada çok daha fazladır. O yüzden çok fazla uygulaması bulunmamaktadır.
Aerodinamik Levitasyon
Aerodinamik levitasyonda ise katılar ve sıvılar dikey bir gaz akımının içinde süzülürler. Helikopterleri ve airhockey oyununu bu levitasyon çeşidine örnek olarak verebiliriz.
Akustik Levitasyon
Akustik levitasyon, sesin özelliklerini kullanarak nesnelerin havada asılı kalmasını sağlar. Yerçekiminin yüksek olduğu yerlerde bu levitasyon kullanılmasa da normal ve az yerçekimli ortamda kullanılabilir. Temel mantığı ise ses dalgalarının hareketiyle hareketli moleküllerin birbirini itmesi ve çekmesidir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET