elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Depolama Aygıtlarında Yeni Trend |
DNA

Teknoloji ilerledikçe yeni buluşlarla, ilerlemelerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu ilerlemelerden bizleri en çok heyecanlandıran şüphesiz insanlar ile ilgili gelişmeler olmuştur. Microsoft'un DNA'da veri depolama üzerine çalışmalarının ayrıntıları haberimizde.



A- A+
27.07.2016 tarihli yazı 11198 kez okunmuştur.
Microsoft ve Washington Üniversitesi araştırmacıları, DNA üzerine 200 MB’lık veri kaydetmeyi başararak tarihe isimlerini yazdırdılar. Daha etkileyicisi ise daha fazla verinin kaydedilebileceğini açıklamaları oldu. Microsoft firmasının bir partneri olan Douglas Carmean’ın belirttiğine göre test tüpünde bir kez kodlanmış veri bir kalem ucundan çok daha küçüktür. Birkaç küp şekeri içine sıkıştırılmış büyük bir veri merkezindeki veri miktarını düşünün ya da internet üzerindeki tüm kamuya açık verilerin küçük bir kutuya sığdığını düşünebilirsiniz. DNA'da veri depolamak işte tüm bunların olabileceğinin kanıtıdır. Bilim adamları teknolojiyi ölçeklendirerek bir kez daha bir çok engelin üstesinden gelebildiler.
 


►İlginizi Çekebilir: Klor Atomuna Veri Kodlandı

Microsoft, Washington Üniversitesi’yle yaptığı ortak çalışmayla deney çerçevesinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan, BM'in Paris Konferansı'nda kabul ettiği 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 100'den fazla dile çevrilmiş halini, Crop Trust veri tabanını ve OK Go’s This Too Shall Pass müzik videosundan oluşan toplam 200 MB’lik veriyi, kurşun kalemin ucundan bile küçük bir noktaya aktarmayı başardı. Daha önce kaydedilen verilerin boyutu kilobaytlarla ölçüldüğü için 200 MB’yi devasa bir boyut olarak tanımlayabiliriz.
 


►İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü akademisyeni Luis Ceze, “DNA’nın farklı bir dijital yapısı var. Dört baz ve molekül, birbirleriyle kolay şekilde tutunabiliyor. İlk adım olarak 1 ve 0’lar, A,C,G,T zincirleri şeklinde haritalanıp depolanıyor” dedi. Silikon bazlı DNA sentez substratı kullanılarak kimyasal yollarla üretilen DNA dizinleri, test tüpüne konulup dehidre ediliyor ve doğal yollarla bir deformasyona uğramazsa bu dizinler, binlerce yıl korunabiliyor.

University Of Washington'dan Luis Ceze konuyla ilgili yaptığı açıklamada, DNA'nın ilginç bir dijital aroması olduğunu, DNA kodları ile dosya algoritmalarının birbiriyle uyumlu bir biçimde depolanabildiğini dile getirdi. Ceze, şu anki aşamada elde edilen depolama sisteminin güvenilir bir sistem performansı sunsa da, DNA okuma ve yazmalarda bazı hataların var olabileceğini sözlerine ekledi.





Kaynak:

Microsoft
 
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.