DNA'ya Video Kaydedildi
Harvard Üniversitesi Biyoloji Tabanlı Mühendislik Enstitüsü Araştırmacısı George Church ve ekibi CRISPR gen düzenleme tekniğini kullanarak ilk kez canlı hücrelere bir video kaydedip daha sonra oynatmayı başardı. Ayrıntılar haberimizde.
21.07.2017 tarihli yazı 7317 kez okunmuştur.
Hastalıklarla Mücadelede Önemli Adım
Tüylü mamutları geri getirmeyi amaçlayan bilimsel ekipten yepyeni bir hamle geldi. Moleküler kaydedici adı verilen sistem sayesinde veriler canlı hücrelere daha sonra erişilebilecek şekilde kaydedilebiliyor. Böylece gelecekte hastalıklarla mücadele konusunda ve biyoloji bilgimizi derinleştirmek için bu teknikten yararlanılabileceği düşünülüyor.
Bu erişilmesi zor görünen fikri gerçekleştirmek için ekip bir insan elinin ve dört nala giden bir atın görüntülerini bakterilerin DNA hücrelerine yerleştirdi. Tabii böyle bir teknoloji geliştirilmiş olması en sevdiğiniz dizinizin yeni sezonunu muhabbet kuşunuzdan izleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Ama teknik olarak böyle bir geleceği mümkün kılıyor.
Bu erişilmesi zor görünen fikri gerçekleştirmek için ekip bir insan elinin ve dört nala giden bir atın görüntülerini bakterilerin DNA hücrelerine yerleştirdi. Tabii böyle bir teknoloji geliştirilmiş olması en sevdiğiniz dizinizin yeni sezonunu muhabbet kuşunuzdan izleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Ama teknik olarak böyle bir geleceği mümkün kılıyor.
Ekip Farklı Çalışmalarla da Dikkat Çekiyor
Church ve ekibi aynı zamanda nesli tükenen tüylü mamutların Sibirya’da yeniden canlandırılabilmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmanın uzun vadede iklim değişikliği ile mücadelede yardımcı olması amaçlanıyor. Canlı hücrelere, uçaklarda bulunan kara kutunun biyolojik versiyonunu yerleştirmeyi amaçlayan ekip, hücreleri tarihçilere dönüştürmek istiyor. Ekip üyesi Seth Shipman günümüzün teknolojilerinden çok daha küçük ve çok yönlü biyolojik bir depolama sistemi geliştirip bir çok olayı zaman içinde takip etmek istediklerini belirtiyor.
Hücrelerin veri kayıt merkezlerine girebilmek bilimciler için gelecekte çok değerli olabilir. Shipman, benzer hücreler geliştirmek için bu hücreleri bir tarif gibi kullanabileceklerini, bu hastalıkları hatta tedavileri modellendirmek için kullanılabileceğini de belirtiyor.
Aynı teknoloji daha sonra insan biyolojisinin en büyük gizemlerinden biri olan beynin işleyişini anlamak için de kullanılabilir. Shipman'ın açıklamalarına göre, nöronları beynin gelişiminin moleküler geçmişini kaydetmeleri için kullanılabilir, böyle bir moleküler kaydedici beynin tüm hücrelerinden aynı anda veri toplamamızı sağlayabilir.
Kaynak:
►CNET
►Harvard University
►Nature
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.