elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bitkilerden Güneş Işığı ile Yakıt Üretildi

Güneş ışığı ile bitkilerden yarı yapay fotosentez yöntemi kullanılarak yakıt üretimi gerçekleştirildi. Sudaki hidrojeni ayrıştırmayı başaran araştırmacılar bir ilke imza attılar. Yenilenebilir ve temiz olan hidrojen enerjisi, depolanabilme özelliğiyle de avantaj sağlıyor.



A- A+
21.09.2018 tarihli yazı 6563 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi ve havadan aldıkları karbondioksit ile fotosentez yapan bitkiler, fotosentez esnasında gövdelerindeki suyu parçalayarak oksijen açığa çıkarırlar. Güneş enerjisinden yararlanmak için yeni yollar bulmaya çalışan araştırmacılar fotosentez makineleri ile suyu hidrojen ve oksijene parçalayabildi. Yenilenebilir bir enerji taşıyıcısı olan hidrojen enerjisi günümüzde üzerinde araştırmaların halen devam ettiği güncel konular arasında yer alıyor. Hidrojen enerjisinin başka bir enerji türü olan elektrikten ayrılan en önemli özelliği hidrojenin depolanabilmesidir. Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidrojen yakıt olarak uzay araçları ve roketlerde kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda tüm araçlarda kullanılacağı düşünülmektedir.


 

Suyun ayrıştırılması ile oksijen üretimi gerçekleşirken hidrojen üretmeyi de başaran Cambridge Üniversitesi, St John's College'da akademisyenler yarı yapay fotosentezi kullanmışlardır. Çalışma, biyolojik bileşenlerin yanı sıra insan yapımı teknolojide kullanılması sebebiyle yarı yapay fotosentez olarak adlandırılmaktadır. Dönüşümü sağlamak için doğal güneş ışığı kullanılmıştır. Yeni yöntem sayesinde doğal fotosentezden daha fazla miktarda güneş ışığı emilimi gözlenmiştir.


 
Doğal güneş ışığı kullanılan yarı yapay fotosentez makinesi
 
►İlginizi Çekebilir: Enerji Üreten Masa

Hibrit yapay fotosentez yöntemini Nocera ve onun arkadaşı Harvard araştırmacısı Pamela Silver geliştirdi. Geliştirilen yöntemde karbondioksit indirgemesi için hidrojen besleyen bakteri olan Ralstonia eutropha ile su ayrıştırmaya yönelik inorganik bir katalizör bir araya getirildi. Nocera, biyolojik kökenli canlılarda karbon diziliminin kolay olduğunu bu nedenle hidrojenin kolay biçimde ayrılabildiğini ifade etti. Bakterilerin karbondioksiti indirgemesi esnasında güneş ışığına ihtiyaç duyulmaması, sadece su bölme reaksiyonunda güneş ışığının kullanılması da sistemi avantajlı yapmaktadır.
 
Yapay fotosentez çalışmaları aslında yıllardır üzerinde çalışılan konular arasındadır. Ancak katalizörlerin pahalı ve zehirleyici özellikleri bu çalışmaları endüstriyel düzeye taşınabilir duruma getirememiştir. Yarı yapay fotosentez üzerine yapılan bu çalışma, bu tür engellerin üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır.
 
Enerjinin ve finansın çok önemli olduğu şu dönemde, alternatif yakıtlar çok önem kazanmış durumdadır. Güneş ışığı ve su kullanılarak yapılan bu çalışmanın gelecekte daha ucuz katalizörler ile daha uygun fiyatlara düşürülmesi ve endüstrileşmesi için araştırmacılar çaba sarf etmektedirler.


Yazar: İlgün Fatma Türkyılmaz 

Kaynak:


Sciencedaily
Physicstoday
Sciencealert
 

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.