elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Askeri Bir Robot Bigdog |
Robotlarla Bir Gün

Hayatımızın birçok alanında yer alan ve en büyük yardımcılarımızdan olan robotlar, yaşamımızda önemini giderek arttırmakta. Robotlarla Bir Gün, yazı dizimizin devamında, ilk asker robot Bigdog'u sizler için inceledik. Bigdog, şaşırtıcı denge kabiliyeti ve engebeli arazilerde ilerleyebilmesi gibi özellikleriyle ilerleyen zamanlarda askeri yapılanmaların vazgeçilmezi olacağa benziyor.



A- A+
09.11.2013 tarihli yazı 11920 kez okunmuştur.
Bigdog, Amerika Birleşik Devletleri Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından çok engebeli arazilerde askerlere eşlik etmesi amacıyla geliştirilmiştir. Üretilmiş ve tasarlanmış  ilk asker robot olan Bigdog, büyük bir köpek, küçük bir katır boyutunda olması sayesinde özellikle engebeli arazilerde ilerleyebilme yeteneği ile askerin yükünü azaltabilmektedir. Bigdog 100 cm uzunluğunda, 75 cm boya sahip ve 108 kg ağırlığındadır. Sıcaklık, hareket, basınç, eklem ve radar sensörleri başlıca olmak üzere 69 sensöre sahiptir. Yerleşik bir bilgisayara sahip olan Bigdog engebeli bir arazide saatte 6.5 km yol alabilmektedir.
 


►İlginizi çekebilir: İnsansı Bir Robot Atlas | Robotlarla Bir Gün  

 
Bigdog üzerinde, 9.000 rpm tek silindir 15-Hp go kart motoru bulunmaktadır. Gelişmiş bir hidrolik sisteme sahip olan Bigdog , yapısında 16 adet aktüatör (bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motor) bulundurur. Her bir bacağında 4 eklem bulunduran Bigdog, ayakları ile sağladığı mukavemet sayesinde dinamik bir yapıya sahiptir. Bigdog, 1.4 m/s hızla 35 derece eğimli araziye tırmanabiliyor, engebeli, karlı, çamurlu arazi de yürüyebildiği gibi sudada ilerleyebilmektedir.






►İlginizi çekebilir: Türkiye'deki Robot Yarışmaları 

 
Bigdog, kullanıcı tarafından giyilen elektronik donanımlara sahip bir yelek ile kontrol edilmektedir.  Lidar (Lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji) radar teknolojisiyle operatör tarafından kolayca kumanda edilebilir.

 
 

►İlginizi çekebilir: Arduino Robot Yollarda 

 
Bigdog'un en önemli özelliği engebeli arazilerde kolaylıkla ilerleyebilmesi hatta bu alanlarda koşarak yol alabilmesidir. Hareket kabiliyetinin sağlandığı ayak yapısı, sahip olduğu eklemler sayesinde kolayca bükülebilmekte ve zemin yapısına uygun olarak kendini ayarlayabilmektedir. 
 


►İlginizi çekebilir: Gelecek 4K ile Netleşecek

 


 Bigdog'un farklı arazi türlerinde ilerleyişini ve engebeli alanlardaki hareket kabiliyeti
 
 


Bigdog'un 15.8 kg'lık bir yükü 5.18 m uzağa fırlatışını ve bu fırlatma esnasında dengesini nasıl koruduğunun görüntüleri

 
Kaynak

Wikipedia
Spectrum.ieee
Bostondynamics

 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar