elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2023 Yolunda Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefleri

Geçtiğimiz on yılda Türkiye Enerji Piyasası dünyada Çin’in ardından en çok gelişme gösteren piyasa oldu. Buda ciddi bir potansiyelimiz olduğunu ve doğru bir biçimde yönlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Peki 2023 yılına kadar 130 milyar dolar yatırım beklenilen enerji sektöründe 2023 yılı için yenilenebilir enerji hedefleri neler?



A- A+
24.03.2013 tarihli yazı 11847 kez okunmuştur.
Ülkemiz özellikle son yıllarda büyüyen sanayisiyle enerji açığını her zamankinden daha fazla hissetmeye başladı. Son yıllrda özelliklle doğal gaz üretimimizin önemli bir kaynağını oluşturmaya başladı. Rakamlarda bunu gösteriyor zaten. Buna doğal gaz, ithal kömür, ithal linyit ve fuel-oil vb. kaynakları da koyduğunuzda enerji de bağımlılığımız yüzde yetmiş seviyelerinde. Buda doğrudan cari açığı etkileyerek ekonomik kırılganlığı artırıyor.  2023 yılı bu soruna yenilenebilir enerji ile bir çözüm getirebilir mi peki?

 

Şekil1: Ülkelerin kişi başına düşen enerji tüketimi 


Ülkemizde kişi başına düşen enerji tüketimi 2012 yılında 1800 wh mertebelerinde gerçekleşti. Şekil-1’de göreceğiniz üzere bu rakam gelişmiş ülkelerinde oldukça gerisinde. Yani şuan bile ne kadar enerji açığı çektiğimizi göz önünde tutarsanız Hollanda seviyesine geldiğimizde işin içinden çıkmak pek mümkün gözükmüyor. Peki yenilenebilir enerji kaynakaları çözümün neresinde yer alıyor?
 

1- Rüzgar Santralleri Hedefleri


Türkiye’de şu an için toplam 1600 MW kurulucu gücü olan 1000’den fazla rüzgar santrali var. Rüzgar enerjisinin büyümesi yönünden ülkemiz Avrupa’da önde gelen 10 ülkeden biri. Şu an için toplam da 8000 MW lisans almış inşa aşamasında santral var. 2023 hedeflerinde rüzgar enerjisinin 20.000 MW’lık bir katkı yapması bekleniyor.


2- Güneş Enerjisi Hedefleri


Ülkemiz güneş enerjisini suyu ısıtma sistemleri kullanımında dünyada önde gelen ülkelerinden. Ancak bu her nedense güneşten elektrik üretmeye gelince bir türlü kullanılamıyor. 2015 hedefimiz 600 MW kurulucu güç. 2023 hedefimiz ise 3000 MW. Yani 2023 hedefimiz şuan Almanya’nın kurulu gücünün 8’de biri kadar. Üstelik Almanya’nın güneşlenme süresi ülkemizin 1.7 katı daha az.   


3- Jeotermal Enerji Hedefleri


Ülkemizin sınırlı enerji kaynakları olduğunu kabul etmek. Ancak Jeotermal Enerji Yönünden gerçektende çok zenginiz. Isı ve kaplıca uygulamalarında dünyada 5 ülkeden biriyiz. 2023 hedefimiz 600 MW kurulucu güce ulaşabilmek. Toplam jeotermal kapasitemizin ise 31500 MW olduğu öngörülüyor. Yani toplam gücümüzün sadece yüzde birini etkin hale getirmek şimdilik hedefimiz.


4- Hidroelektrik Enerji Hedefleri


Hidroelektrik enerji şüphesiz ülkemizin en tartışmalı yenilenebilir enerji kaynağı. Birçok firmanın HES’leri adete bir kar kapısı olarak görmesi ve yetkisiz kişiler tarafından bu santrallerin yapılması sonucu bir çok sorun ortaya çıktı. Henüz daha bu sorunlar çözüldü dememiz çok zor. 2023 yılı içinse HES konusunda gözü karartmış politikası söz konusu. Hedef Türkiye’deki bütün mevcut potansiyeli kullanabilmek. Yani toplam gücü 50.000 MW’a getirebilmek.
 


Kaynaklar


►Deloitte
►Enerji Bakanlığı
►http://www.tmmob.org.tr/resimler/ekler/682384b57999789_ek.pdf
►Science Direct
Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar