elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yazı Fontunu Ayarlama |
Android Programlama - 3

Android projeleri geliştirilirken her program geliştiricisi ya da proje sahibi şirketler kendi projesinin farklı ve özgün olmasını ister. Projeler gerek arayüz tasarımı gerekse kodlama yeteneğine göre farklılık gösterebilir. Bu yazıda bir önceki cümlede belirttiğimiz örneklerden farklı olarak yazının font ayarı nasıl değiştirilir ve bu font ayarı android projelerinde nasıl kullanılır gibi soruların cevabını irdeleyeceğiz.



A- A+
13.12.2014 tarihli yazı 11300 kez okunmuştur.
Android projeleri geliştirilirken programcılar zaman zaman birden fazla font kullanma gereği duyarlar. Projenin ihtiyacına göre değişik yazı fontu kullanmak durumunda kalınılabilir. Bu yazıda projede ihtiyaç duyulması halinde yazı fontu değiştirilmesi anlatılacaktır. Uygulama hakkında fikir verilecek olursa, projede bir adet button iki adet textview bulunacaktır. Butona basıldığında ikinci textviewdeki text değeri birinciye, butonun text değeri ikinci textview değerine font tipi değiştirilerek atılacaktır. Uygulama içi activity_main.xml görüntüsü şu şekildedir.
 



Görsel 1: activity_main.xml  



►İlginizi Çekebilir : Intent İle Sayfa Geçişi ve Data Transferi | Android Programlama - 2

  
Görsel 1'deki şekilde görüldüğü gibi iki adet textview ve bir adet buton vardır. Textview içerisindeki text değerleri sırasıyla Fatih ve Koçak olarak, butonun text değeri de Degiştir olarak girilmiştir. activity_main.xml dosyasının içi düzenlendikten sonra kodlamanın yapılacağı MainActivity.java sınıfına gidilerek gerekli kodlamalar yapılır. MainActivity.java sınıfının görüntüsü şu şekildedir.
 



Görsel 2: MainActivity.java Sınıfı 



►İlginizi Çekebilir : SeekBar İle Ses Ayarı | Android Programlama - 1
 
 
MainActivity.java sınıfı incelenirse eğer ilk olarak eklenilen buton ve textview tanımlamalarının yapıldığı görülür. Burada farklı olan tanımlama Typeface tyf tanımlamasıdır. Bu tanımlama sayesinde internetten indirilmiş olan font çeşidi uygulamaya eklenilecektir. Ekleme işlemi tyf = Typeface.createFromAsset(getAssets(),"fonts/sewer.TTF"); satırıyla gerçekleştirilmiştir. Bu satır yazılmadan önce yapılması gereken önemli bir şey vardır. İndirilen font çeşidinin projenin kaydedildiği klasördeki assets klasörü altında ki fonts dosyasının içine atılması gerekmektedir. Eğer fonts klasörü yoksa kendimiz oluşturabiliriz. 
 



Görsel 3: Buton Tıklama Olayı  

  
 
►İlginizi Çekebilir : Mühendisler Olmasaydı | Bilgisayar Mühendisliği 

 
Butonun tıklama olayına bakıldığında yazının girişinde belirtildiği gibi soyAd text değeri ad textviewine aktarılmıştır. Hemen altındaki satıra bakıldığında degistir butonun text değeri soyAd textview değerine aktarılmıştır. Son üç satır font değişikliğinin yapıldığı satırdır. Bu satırlarla textviewlerin ve butonun yazı fontu değiştirilecektir. Uygulamanın çalışmış görüntüsü şu şekildedir.
 



Görsel 4: Uygulamanın Çalışmış Görüntüsü  

 
 
►İlginizi çekebilir : Akıllı Telefonlar Türk Münedisler Sayesinde Uyduya Adım Attı
  
 
Yazı font çeşitleri bulunurken zorluk çekilebilir. Bu sebeple font örnekleri olan websitelerden bazıları kaynak adı altında verilmiştir.


Kaynak:


►Dafont
►Urbanfonts
 
 
 
 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar