elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ultrasonik Dedektör İle Hava Kaçak Testi

Basınçlı hava, endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılır. Ancak basınçlı havanın kullanıldığı sistemlerde hava kaçakları ve kayıpları meydana gelebilir. Bu durum işletmelerde fazla enerji kullanımı, ısınma vb. birçok olumsuz sonuçlara neden olabilir. Böyle durumlara karşı önlem almak için hava kaçak testleri yapılmalıdır. Bu yazımızda ultrasonik dedektörler ile hava kaçak testinin nasıl yapıldığını anlatacağız.



A- A+
06.10.2014 tarihli yazı 17658 kez okunmuştur.

Ultrasonik Ses Nedir?


Ultrasonik ses, insan kulağının duyamadığı 20 kHz’den yüksek frekanslardaki seslerdir. Bu sesler, ultrasonik hava kaçak dedektörleri ile duyulabilir formlara çevrilerek uzman dinleyecilerin analizi ile tespit edilebilir.
 


 Ultrasonik ses, insan kulağının duyamadığı 20 kHz’den yüksek frekanslardaki seslerdir.

Ultrasonik Dedektör Hava Kaçağını Nasıl Algılar?


Ultrasonik kaçak dedektörü, küçük bir delikten sızan havanın neden olduğu ses dalgalarını toplar. Bu ses dalgalarını yükselterek duyulabilir ses haline dönüştürür. Cihaz, 0.25mm – 2.5mm çapındaki deliklerden sızan havayı 1 ile 3 m’lik mesafeden tespit edebilir.

Hava Kaçak Testi Neden Yapılmalıdır?


Basınçlı hava, endüstriyel tesislerde yaygın kullanılan bir enerji türü olmakla birlikte dış ortamdan alınan havanın bir kompresörde belli bir oranda sıkıştırılmasıyla elde edilir. Basınç veya sıcaklık kontrollü gaz taşıyan tesisatlarda gerçekleşen kayıp ve kaçaklar; kompresörlerde aşırı çalışma, fazladan enerji sarfiyatı, ısınma, ses, kullanıma bağlı hasar ve yıpranma oluşturacağından hava kayıplarının tespiti düzenli ve titizlilikle yapılmalıdır. Tesisatlarda taşınan gazlar tehlikeli olabileceğinden enerji tasarrufu yanında olası yangınların ve diğer felaketlerin önüne geçmek de mümkün olacaktır.
 


 Basınç veya sıcaklık kontrollü gaz taşıyan tesisatlarda meydana gelen hava kaçağı, işletmelerde fazla enerji kullanımına, aşırı çalışmaya, ısınmaya ve daha birçok olumsuz sonuçlara neden olur. Böyle durumlara önlem almak için sistemdeki ekipmanlar üzerinde hava kaçak testleri düzenli olarak yapılmalıdır.
 
 
İşletmelerde basınçlı hava kaçakları nedeni ile kullanılmayan enerji için de bedel ödenmektedir. Ultrasonik hava kaçak dedektörü ile kaçakları en gürültülü ortamlarda dahi tespit etmek ve kompresör dairesini bir karlılık merkezine dönüştürmek mümkündür. Ayrıca vakum kaçakları, kondenstop ve vana kaçakları, gaz kaçakları, rulman problemleri, elektrik arkları ve koronalar da aynı dedektörle tespit edilebilir. İşletme çalışırken, ortam seslerinden dolayı kaçaklar fark edilemezler. Görünmez, kokusuz ve çoğu zamanda sessizdirler. Uygun teknoloji olmadan hava kaçaklarını tespit etmek ise yetersiz kalmakla birlikte hem zaman hem de işçilik kaybına neden olmaktadır. Sadece hava kaçaklarının belirlenip, giderilmesi ile ortalama %25 ile %45 arası iyileştirme sağlanır. Elektriksel ve rulman hasarlarının tespiti ile de işletme verimliliği artırılır.

 

 Basınçlı hava, dış ortamdan alınan havanın bir kompresörde belli bir oranda sıkıştırılmasıyla elde edilir. Kompresörlerde hava kaçağının meydana gelmesi durumunda aşırı çalışma, fazladan enerji sarfiyatı, ısınma, ses, kullanıma bağlı hasar ve yıpranma oluşur. Bu yüzden hava kayıplarının tespiti, ultrasonik dedektörler ile düzenli ve titizlikle yapılabilmektedir.

Ultrasonik Dedektör İle Hava Kaçak Testinin Aşamaları Nelerdir? 


► Hava kayıpları tespiti; kontrollü hava akışının olması gereken yüksek basınçlı hava tesisatlarında, iklimlendirme elemanlarında kompresör tesisatlarında ve vakum cihazlarında, zamanla oluşan hava kaçaklarının önüne geçmek için dikkatle uygulanmalıdır.
 

► Hızlı ve ekonomik ultrasonik incelemelerle üretim sırasında tüm sistemdeki kaçaklar noktasal olarak tespit edilir ve işaretlenir.
 

► Bakım personeli tarafından iyi bir planlama ile belirlenen kaçaklar giderilir. Böylelikle, zaman ve işçilik kayıpları, üretim aksaklıkları, yüksek maliyet giderleri gibi sorunlar engellenir.
 

 
► Bir basınçlı hava sisteminde periyodik olarak yılda 3-4 kez ultrasonik hava kaçak dedektörü ile kaçak tespiti yapılmalıdır.
 

► Periyodik yapılan tespit çalışması ile eski kaçakların giderilmesinin etkinliğinin değerlendirilmesi ve yeni oluşan kaçakların hızlı tespiti sağlanmış olur.


Kaynak:





 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar