elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Torpil Balığı Kullanılarak LED Yakıldı

Japonya'nın RIKEN Nicel Biyoloji Merkezi'nden (QBİC) bir araştırma grubu, elektrik üretmek için en doğal yollardan birine başvurdu. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
19.06.2016 tarihli yazı 13117 kez okunmuştur.
Tüm dünyada araştırmacılar, en yenilikçi ve çevre dostu sistemlerle enerji üretmek için yıllardır çalışıyorlar. Biyoyakıt için mikro organizmaların kullanılması gibi,  temiz enerji için çığır açan ve yenilikçi fikirlerle yıllardır araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları ilginç bir yolla torpil balığının elektrik üreten organlarına LED’in elektrotlarını bağlayarak yakmayı başardılar. Elektrotlardan biri balığın karnına diğeri de sırtına bağlanarak, balığa hafif mekanik basınç uygulanarak balığın bir LED’i yakması sağlanmış olundu.
 


►İlginizi Çekebilir: Doğadaki Gizem: Elektrik
 
Araştırmacılar kondansatör kullanarak balıktan elde edilen gerilimi kondansatörde 2 volta kadar şarj etmeyi başardılar. Bu bir LED’i veya oyuncak bir arabayı çalıştırmaya yeterli. Son deneyde araştırmacılar, torpil balığının elektrik üreten organları ve ilişkili sinir sitemini çıkardılar. Bir nöro iletici olarak adlandırılan asetilkolin adında bir kimyasal madde ile organları bir kaba koyup, asetilkolinin sürekli organları uyarmasıyla seri bağlanmış organlardan 1.5 volt ve 0.64 mA değerinde bir sonuç elde ettiler.
 
 
 
RIKEN Araştırma Ekibi’nin Bilimsel Raporu ve bulguları bir dergide yayınlandı ve dergide araştırmacılar: “Bu sistemle yapay elektrik üreten organlar oluşturulabilir ve ATP enerji dönüşüm sistemleri taklit edilerek yeni nesil bir enerji üretim sistemi oluşturulabilir.” dedi. Deney, torpil balığının nasıl oluyor da glikozu (ATP) elektrik enerjisine çevirebiliyor? sorusunun cevabını vermek üzere yararlı olacaktır. Aynı işlemi bir gün yapay kimyasallar veya sentetik sistem kullanarak elektrik üretmek için kullanılıyor olabiliriz. 
 


Kaynak:

►Wonderfullengineering
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.