Torpil Balığı Kullanılarak LED Yakıldı
Japonya'nın RIKEN Nicel Biyoloji Merkezi'nden (QBİC) bir araştırma grubu, elektrik üretmek için en doğal yollardan birine başvurdu. Ayrıntılar yazımızda.
19.06.2016 tarihli yazı 11074 kez okunmuştur.
Tüm dünyada araştırmacılar, en yenilikçi ve çevre dostu sistemlerle enerji üretmek için yıllardır çalışıyorlar. Biyoyakıt için mikro organizmaların kullanılması gibi, temiz enerji için çığır açan ve yenilikçi fikirlerle yıllardır araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları ilginç bir yolla torpil balığının elektrik üreten organlarına LED’in elektrotlarını bağlayarak yakmayı başardılar. Elektrotlardan biri balığın karnına diğeri de sırtına bağlanarak, balığa hafif mekanik basınç uygulanarak balığın bir LED’i yakması sağlanmış olundu.
Araştırmacılar kondansatör kullanarak balıktan elde edilen gerilimi kondansatörde 2 volta kadar şarj etmeyi başardılar. Bu bir LED’i veya oyuncak bir arabayı çalıştırmaya yeterli. Son deneyde araştırmacılar, torpil balığının elektrik üreten organları ve ilişkili sinir sitemini çıkardılar. Bir nöro iletici olarak adlandırılan asetilkolin adında bir kimyasal madde ile organları bir kaba koyup, asetilkolinin sürekli organları uyarmasıyla seri bağlanmış organlardan 1.5 volt ve 0.64 mA değerinde bir sonuç elde ettiler.
RIKEN Araştırma Ekibi’nin Bilimsel Raporu ve bulguları bir dergide yayınlandı ve dergide araştırmacılar: “Bu sistemle yapay elektrik üreten organlar oluşturulabilir ve ATP enerji dönüşüm sistemleri taklit edilerek yeni nesil bir enerji üretim sistemi oluşturulabilir.” dedi. Deney, torpil balığının nasıl oluyor da glikozu (ATP) elektrik enerjisine çevirebiliyor? sorusunun cevabını vermek üzere yararlı olacaktır. Aynı işlemi bir gün yapay kimyasallar veya sentetik sistem kullanarak elektrik üretmek için kullanılıyor olabiliriz.

Kaynak:
►Wonderfullengineering
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.