elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar ve Güneş Enerjisi Yük Gemilerinde Kullanılacak

Dünya genelinde sera gazlarının ve fosil yakıtların emisyonlarını azaltmak için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ticari yük gemileri, sera gazlarının ve fosil yakıtların oluşturduğu emisyonda %3’lük bir paya sahip. Emisyon oranlarını olabildiğince düşürmek isteyen Eco Marine Power firması gemilerinde EnergySail adını verdikleri, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan bir sistem üzerinde çalışıyor. EnergySail hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
22.04.2020 tarihli yazı 11620 kez okunmuştur.
Denizcilik endüstrisi, Eco Marine Power (EMP) sayesinde yeni bir gelişime tanık oluyor. EMP firması, güneş enerjisini ve rüzgar enerjisini gemileriyle entegre şekilde kullanmaya hazırlanıyor. Firma, EnergySail adını verdikleri rüzgar enerjisi destekli itiş sistemi ve güneş enerjisi sayesinde yakıt tüketimini azaltmayı, motorlardaki yükü azaltmayı, aydınlatma ve ekipmanların kullanımı için gereken enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.


EMP’nin baş teknoloji sorumlusu Greg Atkinson: “ 4 metre uzunluğa sahip EnergySail yelkenleri, fotovoltaik paneller sayesinde 1 kWh’lık enerji sağlayacak.” dedi. EnergySail, sadece yelkenleri içeren bir geliştirme değil. Firma, güvertede bulunan boş alanlara da güneş panelleri yerleştirmeyi amaçlıyor. EnergySail, geri dönüştürülebilir deniz bataryaları, şarj sistemleri ve yelkenlerin yönünü rüzgar yönüne göre çeviren otomatik sistemler içeriyor. Firma, gerekli güverte alanına sahip tanker ve yük gemilerinde bir düzine EnergySail yelkeni kullanarak %15’e kadar enerji tasarrufu sağlayabileceğini belirtti.

EMP, 2019 yılında EnergySail teknolojisini, yelkenler hariç test etmeye başladı. Büyük bir vinç gemisine 1.2 kWp’lik güneş enerji sistemi kurarak testlerine başlayan EMP, 3.6 kilowatt/saat (kWh)’lik VRLA (valf ayarlı kurşun asit) batarya paketini de testlerinde kullandı. Kurulan bu sistemler, yakıt tüketimi verilerini gerçek zamanlı olarak otomatik olarak raporluyor ve kaydediyor.

 

Sistemde, günlük karbondioksit ve kükürtdioksit emisyonlarını hesaplama fonksiyonu da mevcut. EMP, kullandığı bataryaları vinç gemisine monte etmeden önce test etmişti. Güneş panelleri, gerilimi sabit tutan ve doğrudan geminin aydınlatma yüküne güç verebilecek bu bataryaları gün boyunca şarj etti. Ayrıca bataryalar, ihtiyaç fazlası güneş enerjisini depolama özelliğine sahip.

EMP, EnergySail teknolojisi bu yıl içinde tam kapasite ile test etmek için çalışmalara devam ediyor. Firma test için 25 kWp’ye kadar enerji sağlayabilen, güverteye monte güneş enerjisi sistemi kurmayı planlıyor. Bunun yanında firma batarya paketleri, bilgisayar sistemleri ve EnergySail yelkenleri kurarak, ekipmanların şiddetli rüzgarlar ve bolca tuzlu su teması gibi zor koşullarda nasıl tepki vereceğini ölçmek istiyor. Atkinson, bu testlerin doğru bir sonuca ulaşması için iki yada üç yıl sürmesi gerektiğini belirtti.

 

Küresel olarak sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda bir karar alındığı için nakliye şirketleri temiz enerjiye daha fazla yatırım yapmaya başladı. Neredeyse tüm ticari yük gemileri, mal taşımak için petrol veya gaz kullanıyor. Bu sebeple bu gemiler, dünyanın toplam yıllık fosil yakıt emisyonunun yüzde 3'ünü oluşturuyor. Sıfır emisyonlu alternatifler hala gelişme aşamasında olduğu için EMP gibi yenilikçi firmalar güneş enerjisinden ve rüzgar enerjisinden yararlanarak emisyon oranını düşürmeye çalışıyor.


Kaynak:

spectrum.ieee.org

 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.