elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretebilen Akü Geliştirildi

Güneş enerjisini depolamak için geliştirilen güneş enerjisi aküsü, bir güneş pili ve bir bataryanın birlikte yapabildiği işi tek başına yapabiliyor. Güneş enerjisini tekrar kullanılmak üzere kimyasal enerji halinde depolayabiliyor.



A- A+
04.10.2018 tarihli yazı 10765 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi yatırımları ve dünyadaki kullanımı gün geçtikçe yaygın hale geliyor. Araştırmacılar hem güneş enerjisinden elektrik üretebilen hem de daha sonra talep üzerine kullanmak üzere kimyasal enerji olarak depolayabilen bir cihaz geliştirdiler. Bu cihaz sayesinde kırsal kesimde elektrik gitmeyen bölgelere de elektrik gönderilebileceği düşünülüyor.
 
Güneş enerji aküsü üç farklı modda çalıştırılabiliyor. Akü güneş ışığından elektrik üretebiliyor, enerjiye ihtiyaç olması durumunda bu enerjiyi aktarabilmek ve karanlık havalarda veya geceleri kullanılmak üzere güneş enerjisini kimyasal enerji olarak depolayabiliyor ve cihaz elektrik enerjisi ile tıpkı bir batarya gibi şarj edilebiliyor.
 

 

Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan'daki bilim adamlarının geliştirdikleri güneş enerjisi aküsü, teknolojik olarak güneş pili ve akü bataryası olarak iki kombinasyonu var.  Güneş pilleri lityum iyon, çeşitli metaller gibi katı materyallerde enerji depolarken akü bataryaları sıvı tanklarda enerji depolamaktadır. Akü bataryaları sıvı tanklar kullanıldığı için büyük projelerde kullanım açısından daha avantajlıdır.
 

 
 
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde kimya profesörü Song Jin ve ekibi, güneş pili ve akü özelliğini birleştiren ilk ekip oldu. Yıllardır üzerinde çalışılan güneş pilinden şu an yüzde 14.1 verim alınmaktadır. Jin önümüzdeki yıllarda depolama ve boşaltma veriminin yüzde 25’e ulaşmasını beklediklerini ifade ediyor ve "Farklı güneş enerjisi dönüşümü ve elektrokimyasal enerji depolama cihazlarıyla karşılaştırıldığında, diğer cihazların fonksiyonlarını tek ve entegre bir cihazda birleştirerek güneş enerjisinden yararlanmada daha verimli, ölçeklenebilir, kompakt ve düşük maliyetli bir yaklaşım olabilir" diye de ekliyor.
 
Ekip verimlilik artışının yanında ucuz malzemeler kullanılarak daha iyi tasarım yapmayı istiyor. Cihazın gündüz elektrik üretimi yapacağı ve depolayacağı, gece ise depolanan elektriğin kullanılarak enerji ihtiyacını karşılayacağı düşünülüyor. Bu cihaz sayesinde ileride çevreye zararlı olan enerji formlarına daha az bağlı kalınarak yerel olarak enerjiyi depolayıp kullanabilmek mümkün olabilecek.



Kaynak:

► Sciencedaily
►Theverge
►Marketbusinessnews.
İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.