elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

PCB Bağlantı Teknolojileri ve Özellikleri

Baskılı devre kartı olarak bildiğimiz PCB'ler elektronik cihazlarda farklı devre bileşenleri arasında elektriksel veri transferini sağlar. İletken yolların mekanik olarak sabitlendiği PCB'ler devrenin karmaşıklığını en aza indirerek hata algılamayı kolaylaştırır. Bu yazımızda sizlere devrelerin kapladığı alanın en aza indirildiği Phoenix Contact PCB bağlantı teknoloji trendlerini anlatacağız.



A- A+
27.10.2015 tarihli yazı 23477 kez okunmuştur.
Yeni bir cep telefonu alırken nelere dikkat edersiniz? Böyle bir durumda telefonun kompakt, kullanımı kolay ve ekonomik olması aynı zamanda doğru uygulamalarla işimizi görmesi önemlidir. Montajda doğru bağlantı teknolojisinin seçimi de bu durumla aynıdır; güncel trendler de bunda rol oynar.


Kompakt, kolay kullanım, uygun maliyet ve kişiselleştirilebilir yapılar PCB bağlantı teknolojisinde yeni gelişmelere yol açmaktadır.
 
PCB bağlantı teknolojisinin gelişiminde bir süredir genel trendler önem kazanmaktadır. Daha kompakt ve kullanışlı olması, daha düşük proses maliyetleri ve şirketin standartlarına uyarlanabilirlik tasarımcının listesinde yer almaktadır.
 

Kompakt Olmak Zorunda 

Komponent üretimi PCB konnektörlerini de kapsayan sürekli bir minyatürleşme sürecindedir. Yıllardır inç kare başına düşen devre sayısının artması düzeneklerin küçülmesine neden olmaktadır. Uygulama gereği bu devrelerin montajı için mevcut olan sınırlı alan cihazların kompakt hale gelmesine neden olmakta ve bu doğrultuda bağlantı teknolojisine de önemli bir görev yüklemektedir. Phoenix Contact'ın yeni geçmeli konnektörleri en küçük pin aralığına ve kompakt ölçülerine sahiptir. Kontak yoğunluğu çift katlı pin dizileri ve çift sıra fişlerle artmaktadır; burada amaç her zaman mümkün olan en yüksek akım ve gerilimi iletmektir.
 
 Çok pinli kompakt, çift katlı geçmeli konnektörler özellikle 8 A ve 160 V'a kadar uygulamalar için elverişlidir. 
 

Kullanımı Kolay                           

PCB bağlantısının kullanışlı hale gelmesi için basit kablo bağlantısı ve kullanıcı dostu yapı olmak üzere iki önemli ön koşul gerekir. Pratikte vidalı kablo bağlantısı test edilip onaylanmıştır ve kullanımı kolaydır. Asansör prensipli bağlantı yuvası; sıfır kenetleme, vida için dönme ve tireşime karşı koruma gibi oldukça kullanışlı özelliklere sahiptir. Bu anlamda Phoenix Contact çeşitli vida konnektörleri açısından kapsamlı bir ürün gamı sunmaktadır.
 
Vidalı konnektöre ek olarak yaylı kablo bağlantısı cihaz bağlantı teknolojisinde esastır ve önemi gittikçe artmaktadır. Push-in prensibi tek telli veya yüksüklü kablolar için kullanışlı olduğunu ispatlamıştır. Bağlantı iletkenin terminale hızlı ve kolay şekilde yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Bağlantının sağlanması için iletkenin itilmesi yeterlidir. Yaylı açacakla yine kolayca çıkarılır. Bağlantı teknolojisinden bağımsız olarak her iki fiş aynı pin dizisiyle kombine edilebilir. Böylece kullanıcının aynı cihaz tipi için farklı bir bağlantı teknolojisini seçmesi mümkün hale gelir.


 
Kullanışlı bir kablo bağlantısında diğer soru fişin nasıl daha kolay sökülüp takılacağıdır. Uygulamaya bağlı olarak pin sayısı veya tireşime dayanım daha yüksek kuvvetlere izin verirken kullanım kolaylığını da sürdürür. Bu nedenle modern geçmeli konnektörlerde lock & release sistemi bulunur. Titreşim nedeniyle fişin gevşemesini önlemek için bir yan kol ilgili soketinde son konuma kilitlenir. Geçmeli konnektörün sökülmesi gerektiğinde kol aşağı doğru bastırılır. Bu fişi soketinin dışına iter ve başlangıçta daha yüksek olan kontak kuvvetlerini köprüler. Fiş rahatça soketten dışarı itilir; yüksek pin sayılı düzenekler için bu sistem oldukça yararlıdır.

 Geçmeli konnektörlerin lock & release sistemi kilitleme ve gevşemeyi kolaylaştırır.
 

Ekonomik Proses 

Bir komponenti ekonomik kılan yalnız fiyatı değildir. Bir cihazın üretim sürecine doğru şekilde uyarlanması da maliyetleri düşürür. Bu THR (Through Hole Reflow) komponentlerinin bugünün üretim süreçlerine hükmeden SMD montajına entegre edilmesiyle mümkün olur. Bu nedenle günümüzde THR uyumlu olmayan soket veya PCB klemensi geliştirilmemektedir. Klasik dalga lehim; sadece boyut ve ısı yönetim sisteminin reflow sürecinin kullanılmasını mümkün kılmadığı durumlarda gerekir. Otomatik makineler için proses ve ambalajlamaya uygun malzeme ve tasarımların kullanılması dalga lehimin ikinci aşamasını ortadan kaldırır. Bu cihaz üretim maliyetlerini büyük oranda düşürür.
 
Phoenix Contact yeni THR tasarımlarını artık 2.54 mm pin aralığında sunmaktadır. Alternatif olarak PCB'nin arka tarafında yer kazanmak için SMD-bazlı komponentler de mevcuttur.

  THR/SMD sürecine yönelik 2.54 mm pin aralıklı minyatür pin dizileri cihaz montajını optimize eder.


Kişisel ve Müşteriye Özel

Günümüzde bir cep telefonu doğru uygulamalar yüklenene dek kişiselleşmemiştir. Bu modern bağlantı teknolojisinin müşteriye özel versiyonlarına da yansımıştır. Phoenix Contact'ın kapsamlı ürün gamı neredeyse tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılasa da kullanıcıların standartlarına odaklanma gerekliliği gittikçe artmaktadır.
 
Vereceğimiz örnek bunu göstermektedir: Bir elektronik üreticisi; tedarikçinin kataloğunda yeşil renkli 10 pinli geçmeli konnektör bulur. Ancak şirket rengi gridir. Her bir pin ardışık numaralarla etiketlenmelidir. Kalay kaplı kontak sistemi altın kaplı olanlarla değiştirilmelidir. Cihazın önünde birçok fiş vardır, hatalı bağlantıyı önlemek için doğru kodlama gereklidir. Gerilim seviyeleri de dikkate alınmalıdır. İlk iki pinin izolasyonu daha geniş olmalıdır. Üçüncü pin çıkarılarak geçmeli konnektör kısmi de monte edilebilir.
 
Bu örnek gerçeği olduğu gibi yansıtmaktadır. Tek geçmeli konnektörün çeşitliliği 400'den fazla versiyona neden olabilmektedir. Her ürün grubu için Phoenix Contact ana komponentleri uygulama ve cihaz tasarımına renk, baskı, hatalı bağlantıya karşı koruma, kısmi montaj, kontak yüzeyleri ve daha birçok konuda uyarlama imkanı sunmaktadır. Modern yöntemlerle üretilen komponentler üç belirleyici rol oynar: değişkenlik, bulunabilirlik ve kısa teslim süreleri.
 
 
 

Uzlaşma İsteği Arzu Edilir

Tablet PC ile telefon araması yapmak kullanışlı değilken web sayfaları da cep telefonunda iyi gözükmemektedir. Bu bağlantı komponentlerini tasarlarken birçok trendin de sınırlarını belirlemektedir. Bu durumda da uzlaşma önemlidir. Yukarıda bahsedilen trendler aşağıdaki iki örnekte olduğu gibi birbirlerine zıttır:
 
Minyatürleşme hiçbir zaman kullanım kolaylığını etkilememelidir, örneğin küçük kesitli iletkenlerin bağlantısı zorlaşmamalıdır. Ayrıca standart tornavidalarla aktivasyon elemanları kontrol edilebilmelidir. Özel renkler bazen pahalı olabilmektedir: maliyet optimizasyonlu THR üretimi yüksek sıcaklıklara dirençli malzeme kullanımını gerektirir. Renk ve malzeme standart değilse ek maliyetle satın alınabilir.
 
Dolayısıyla PCB bağlantı trendleri birçok gereksinim için orta yolu bulmalıdır. Bir ürün grubunda mevcut özelliklerinin dışında bazı özellikler için yeniden tanımlamaların gerektiği durumlarda gerekli özellikleri taşıyan ürün grubu geliştirilir. Günümüzün çoğu ürün grupları bu şekilde geliştirilmektedir.
 

Sonuç: Herşeyden Önce Çözüme Odaklanın

Yer kazandırma, montaj süreçlerine iyi entegre olma, kolay kullanım ve müşteri ihtiyaçlarına uyarlanma; günümüzde PCB bağlantı teknolojisinin seçimindeki ana trendlerdir. Cihaz tasarımına uyarlama esnekliğiyle birleşen zengin konnektör çeşitliliği bugün Phoenix Contact'ın PCB klemens ve konnektör sersinin temel nitelikleridir.


Kaynak:



Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar