elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pasifik Okyanusundaki 9000 km’lik İnternet Kablosu |
İnceleme

Bu yılın başlarında, Pasifik Okyanusu altından Japonya ve Amerika arasında 60 terabit internet akışı sağlamak için dev bir kablo döşendi. Kablonun sadece bazı kısımlarının detayları rapor edildi. Bu eksiklikler ve daha fazla bilgi için Kenichi Yoneyama’ya başvuruldu.



A- A+
27.09.2016 tarihli yazı 13654 kez okunmuştur.
NEC şirketinin denizaltı ağ bölümü baş proje yöneticisi ve kablo geliştirme grubunun sorumlusu olan, Kenichi Yoneyama çalışmayı özetle: "Bu kablo Pasifik denizi altından yaklaşık olarak 9.000 km uzunluğundaydı. İlk endişemiz kablo imalatı ve doğru malzeme seçimiydi. Bunun yanı sıra, kablo döşeme sırasında ki geminin nasıl yönetileceği ve hava durumunun sürekli kontrol edilmeside önemliydi." olarak açıkladı.
 

Kablonun düzgün çalışması doğru bileşenlerin seçilmesi önemliydi. 140 metre uzunluğundaki gemi ile iki ülke arasında kablo döşeme işlemi yaklaşık 2 ay sürdü. Makaralar yardımı ile doğru şekilde kablolar su altına indirildi. Bu büyük kablo çeşitli kalınlıklara sahip kablo demetlerinden oluşmaktaydı. Hafif olan kısımlar asgari koruma ve izolasyon malzemeleri ile kaplandı. Diğer kablolar tek veya çift zırhla kaplanarak daha sağlam bir koruma oluşturuldu.



Kablonun iletken kısmı fiber optik malzemelerden oluşmaktadır. Fiber optik kısım çelik bir zırh ile kaplanarak koruma sağlandı. Daha iyi iletim sağlamak için bakır ile kaplandıktan sonra en üst koruma olarak poliüretan kullanıldı.


Pasifik'in derin kısımlarında balık avlanmadığı için hafif kablolar kullanıldı. Ancak sığ sularda balıkçılar olduğu için kablonun zarar görmesini engellenmek amacıyla kabloda koruma arttırılarak çift katlı zırh kullanılmıştır. Kablo düzenini belirlemek için, bir rota belirlendi ve balıkçıların yardımı ile de bu kontroller yapıldı. Rota belirlemesi için kullanılan deniz haritalarını tedarik eden şirkete son derece güvenilmesi gerekiyordu. Batıklar, kayalıklar vs. engeller tekrar tekrar kontrol edildi. Üretime başlamadan önce fabrika da planlama yapıldı. Kullanılacak kablo üretilirken hata veya değişiklik söz konusu değildi.
 


►İlginizi Çekebilir: İnternet Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey

Kabloları suya indirme işlemi için denizaltı durumuna ve konumuna bağlı olarak özel bir sistem kullanıldı. Balıkçıların avlanmak için denize bıraktıkları teçhizatlardan kabloların zarar görmesi engellenmeli ve korunmak gerekliydi. Kablo boyunca belirli aralıkla bağlanan tekrarlayıcılar ile sinyal gücünde azalmanın önüne geçilmiştir.




Kaynak:

Newatlas
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.