elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Okyanus Dalgalarından Elektrik Üreten Hidrofobik Yüzey Geliştirildi

Kaliforniya Üniversitesi mühendisleri, okyanus dalgalarından elektrik üretmeye yardımcı olabilecek hidrofobik bir yüzey geliştirdiler. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.12.2018 tarihli yazı 5188 kez okunmuştur.
Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nde bulunan mühendisler, elektrik voltajı üretmek için kullanılabilecek su geçirmez hidrofobik bir yüzey geliştirdi. Yapılan araştırmalar ile deniz suyunun, bu özel hidrofobik yüzey üzerine aktığında en az 50 milivolt elektrik ürettiği gözlemlendi.

Elektriksel voltaj, yüklü bir yüzey üzerinde hareket eden iyonlar ve atomlar tarafından üretilebilir. İyonlar, yüklü bir yüzey üzerinde hızla hareket ettikçe voltaj oluşturabilirler ve ne kadar hızlı hareket ederlerse o kadar fazla voltaj ortaya çıkarır. Su, hem hidrojen (H+) hem de hidroksit (OH-
iyonlarına sahip olduğundan asit ya da baz olarak işlev görebilir. Hidrofobik yüzey negatif elektriksel bir yüke sahiptir. Bu nedenle tuzlu sudaki pozitif iyonlar bu negatif elektriksel yüzey üzerinde hareket ettiğinde, elektriksel potansiyel fark ortaya çıkacaktır.

Profesör Prab Bandaru ve yüksek lisans öğrencisi Bei Fan’ın liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen bu hidrofobik yüzey, su iyonlarının bile yüzey üzerinde kayamayacağı ölçüde hidrofobiktir. Yüzey silikon bir alt tabakadan oluşur. Ayrıca yüzey, silikon tabakada küçük çıkıntıların kazınması ve daha sonra bu çıkıntıların motor yağı ile doldurulması sonucu oluşturulmuştur.
 


►İlginizi Çekebilir: Süper Hidrofobik Kaplama Nedir?

Test çalışmalarında, seyreltik tuzlu su, bir şırınga pompası ile mikroakışkan kanala pompalanarak, kanalın uçları arasındaki voltaj değeri ölçülmüştür. Yüzeyin hidrofobik yapıda olması ve sürtünmenin azaltılması, üretilen voltajın artmasına da yardımcı olmuştur.
 


►İlginizi Çekebilir: Hidrofobik T-Shirt İle Hep Kuru Kalın

Bandaru’ya göre daha hızlı sıvılar ile dar ve uzun kanallarda daha yüksek voltajlar elde edilebilir. Araştırmalara devam eden ekip, daha fazla elektrik enerjisi üretebilen bu yüzeylerle kanallar yaratmaya çalışıyor.

Yapılan çalışmalar şu an için bir fikir olarak ortaya atılmış bulunmaktadır. Bu teori, ilerisi için yenilebilir enerji kaynakları bakımından enerji üretiminde çok büyük fırsatlar doğurabilir. Okyanus suyu, gezegenin %70’ini kapsar, bu nedenle bu yüzeyler enerjiye dokunmanın anahtarı olabilir.

Yazar: Pelda Gezer


Kaynak:

wonderfulengineering.com
►ucdsnews.ucds.edu
►popularmechanics.com

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.