elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yerli Enerji Gemileri:
Karadeniz PowerShip

Powership, gemi ve çeşitli platformların üzerinde kurulu yüzer enerji santrallerine verilen isimdir. Geniş kapasite aralıkları ile hiçbir kurulum riski gerektirmeden üzerindeki yüksek voltajlı trafolardan aktarım şebekelerine direk olarak elektrik sağlamaya hazır, hızlı bir güç kaynağı hizmetidir.



A- A+
29.10.2016 tarihli yazı 27748 kez okunmuştur.
Türkiye merkezli Karadeniz Enerji Grubu’nun bir dalı olan Karadeniz Powership, 2009 yılında dünyanın ilk Powership filosunu kurarak, dünyadaki tüm ülkelerin acil elektrik ihtiyacını karşılamak için bir atılım yaptı. Powership’ler çift yakıt seçeneği ile hem sıvı yakıtlar (HFO/RFO) hem de doğalgaz ile çalışan özel bir elektrik motoru teknolojisiyle tasarlanarak inşa edilmiştir. İlk olarak, milyarlarca dolar değerindeki 4 dökme yük gemisi, küresel ilerleme stratejisinin bir parçası olarak Powership’e dönüştürülüp, Doğan Bey, Rauf Bey, Kaya Bey ve Ali Can Bey olarak isimlendirilmiştir. 2010 ve 2011 yıllarında bu gemiler Irak ve Pakistan’ın acil enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ilk görevini yapmıştır.



Powership’lerin kapasiteleri "45 ile 500 MW" arasında değişmektedir. Bugünkü filo 1.500 MW elektrik üretim kapasitesine sahip olup, yakında tamamlanması planlanan ek gemiler ile filonun toplam elektrik üretim kapasitesinin 6.000 MW'ı bulacağı tahmin edilmektedir. Bu güç ile Ortadoğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika'da ki 15 ülkenin acil enerji ihtiyacını karşılaması planlanmaktadır.

60 ila 180 gün arasında acil elektrik ihtiyacı olan ülkelere enerji verebilecek güçteki Powership’ler, 2 ila 5 yıl süreli sözleşmelerle kısa veya uzun vadeli çözümler sağlayabilir. İmzalanan kira kontratı ya da Enerji Alım Anlaşması (PPA)’nın ardından Powership’ler, bütünüyle sözleşme yapılan ülkelere teslim edilmektedir. Ayrıca Karadeniz Enerji Grubu, sözleşme süresince Powership’lerin tüm işletme ve bakım servislerinden sorumlu olmaktadır.

Dünya da onaylanmamış çok sayıda nükleer reaktörlerin kapatılmaya başlanmasının ardından da oluşan elektrik kesintileri mücadelesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Bunun gibi çok az sayıda proje, uluslararası arenada böyle bir takdir ve popülerlik kazanmıştır. Ayrıca şirket çift yakıt teknolojisi ile çevre kirliliğinin önlenmesine de büyük teşvik oluşturmuştur.

Karadeniz Enerji Grubu tarafındanbu acil elektrik ihtiyacı yararlı bir şekilde karşılandığı için güç gemileri filosunun ismi “Dostluk Gücü” olarak nitelendirilmiştir. Tahmini olarak altı milyar kilowatt saat (ve daha fazlası) elektrik enerjisi, Türkiye merkezli Karadeniz Enerji Grubu ve Irak Elektrik Bakanlığı tarafından ortak olarak finanse edilmiştir. Proje, “Dostluk Gücü” olarak nitelendirilmesinde, Irak Cumhuriyeti ve Güneydoğu Türkiye'deki Silopi aktif santrali, büyük bir başarı oluşturmuş ve önemli bir rol oynamıştır. Şirketin Powership filosunda aktif olarak kullanılan Doğan Bey, Rauf Bey ve İrem Sultan, elektrik enerjisi ve sürekli enerji kaynakları ile Irak'taki yaklaşık 4 milyon vatandaşa elektrik enerjisi temin edebilmek için işbirliği yapmaktadırlar.

 

Powership Filosu

Doğan Bey (126 MW, Irak)

İstanbul’da inşa edilen Powership filosunun ilk üyesi 126 MW elektrik kapasitelidir ve 1 Mayıs 2010 yılından bu yana Irak’ın Güney-Doğu bölgesine elektrik enerjisi sağlamaktadır.



Rauf Bey (180 MW, Irak)

Türkiye'nin Tuzla Tersanesi'nde inşa edilen Powership filosunun 2. üyesidir ve aynı zamanda 180 MW kapasitelidir. Mayıs 2010'dan bu yana Körfez bölgesinde elektrik kesintileriyle mücadele ederek elektrik temini sağlamaktadır.



Kaya Bey (216 MW)

Türkiye’de inşa edilen 3. Powership’dir ve 216 MW gibi büyük bir kapasiteyle dünyanın en büyük yüzen enerji santrallerinden biridir. 2011 yılından beri Pakistan’ın Karachi şehrindeki Korangi Termik Santrali ile koordineli çalışıp, Karachi’deki enerji krizini hafifletmek için kullanıyordu. Fakat iktidar ile yapılan sözleşmedeki elektrik miktarının sağlanamaması yüzünden başarısızlık ile sonuçlanarak büyük tartışmalara yol açtı.



Ali Can Bey (104 MW)

Karadeniz Powership filosunun dördüncü üyesi olan Ali Can Bey, Singapur’da inşa edilen ilk Powership olmuştur. Kendi kapasitesi 110 MW iken,2011 yılından itibaren Karadeniz Powership Kaya Bey ile birlikte, toplamda 330 MW kapasiteyle elektrik tedarikine başlamıştır.



İrem Sultan (111 MW, Mozambik)

Powership filosunun beşinci üyesi olan Karadeniz Powership İrem Sultan, Türkiye'de inşa edilmiş ve 111 MW kapasitelidir. 2012 yılından bu yana elektrik temini yapmaktadır. Aynı zamanda hem Doğal Gaz hem de HFO (HeavyFuelOil) ile çift yakıt seçeneğine sahip olan ilk Powership’tir.



Fatmagül Sultan (203 MW, Lübnan)

İstanbul Tuzla’da 142m x 42m boyutlarında inşa edilen Fatmagül Sultan HFO ve Doğalgaz ile çift yakıt seçeneğine sahiptir. 9 MAN 18 V 51/60 DF orta hızlı motorlar ve buhar türbini ile 205 MW elektrik üretmektedir.



Ayşegül Sultan (235 MW, Gana)

Türkiye'nin Tuzla Sedef Tersanesi'nde 135m x 42m boyutlarında inşa edilmiş ve 235 MW kapasitesiyle en büyük kapasiteli enerji gemilerinden olup, 2015 tarihinde Gana da enerji üretimine başlamıştır.



Zeynep Sultan (125 MW, Endonezya)

Tuzla Sedef Tersanesi'nde inşa edilen Karadeniz Powership Zeynep Sultan, 125 MW kurulu güce ve çift yakıt teknolojisine sahiptir. Zeynep Sultan 2 Aralık 2015 tarihinde Endonezya Amurang’ta faaliyet göstermektedir.



Orhan Bey (203 MW, Lübnan)

İstanbul Tuzla'da 135m x 42m boyutlarında inşa edilen ve 203 MW gücündeki Karadeniz Powership Orhan Bey, çift yakıt teknolojisine sahip olup 2013 yılında elektrik üretmeye başlamıştır.


 

Powership Irak

Karadeniz Powership Doğan Bey, şirketin Powership filosunun ilk elektrik gemilerden biri olarak kabul edilir. 2010 yılı Mayıs ayından bu yana, Karadeniz Powership Doğan Bey, Basra'da yaklaşık 144 MW değerinde elektrik temin etmektedir. Kayıtlara göre, Karadeniz Powership Rauf Bey, Kaya Bey’in faaliyete başlamasından itibaren üç ay içinde bu projeye dâhil edilmiştir. Karadeniz Powership Rauf Bey filonun ikinci üyesi olarak belirtilmiştir. 200 MW'lık ek üretimi oluşturarak, elektrik teminine yardımcı olmuştur.

Üçüncü güç gemisi olan Karadeniz PowershipIrem Sultan, 110 MW değerinde elektrik üretimindeki cömert katkıları ile 2011 yılı sonuna doğru Basra’da projeye katıldı. Aslında, üç Powership’de aktif olarak 450 MW civarında kapasiteyle inanılmaz bir etki oluşturmuştur. Yüklü elektrik kapasiteleri ile Basra bölgesinde, üç farklı yerde çalışan yüksek gerilim trafolarına yardımcı olmaktadırlar.

Hatta olumsuz hava koşullarında, aniden oluşan yüksek sıcaklıktaki kum fırtınalarında veya herhangi bir elektrik üretimini durduracak durumlarda bile elektrik üretimi yapmaya devam etmektedirler. Bu durumdan dolayı Basra’daki bu başarı, büyük önem kazanmıştır ve övgüye değer bir çalışma ahlakı oluşturmuştur. Aynı zamanda kesintisiz elektrik sağlayarak ulusal bir şebeke haline gelmiştir. Irak’ın elektrik ağı geçidi olarak hizmet sağlayan Basra’ya, Karadeniz powership’in göstermiş olduğu bu destek ile şirketin dünyadaki itibarı önem kazanmıştır.

 

Powerships Pakistan

Powership filosundaki Kaya Bey ve Ali Can Bey, her yıl Pakistan’daki elektrik enerjisinin büyük bir miktarını üreterek 5 milyon Pakistan vatandaşı için destek sağlamaktadır. Karadeniz Powership Kaya Bey, mükemmel bir teknoloji ile tüm dünyanın en büyük Powership’i olarak beyan edilir. Karadeniz Powership Ali Can Bey ile ortak bir işbirliği yaparak, yaklaşık olarak 330 MW gibi inanılmaz bir elektrik üretimi kapasitesiyle, kara santrallerinde ki enerjiden daha fazlasını üretmiştir.


Pakistan’da bulunan bu iki Karadeniz Powership ile sağlananüretim Türkiye'nin en büyük yatırımı olarak kabul edilir ve mühendisliğin en usta örneklerini sergilemektedir. Pakistan’daki Karadeniz Powerships’ler, ana kıyıdan yaklaşık 300 metre uzaklıkta konumlandırılmış ve birbirine bitişik yerleştirilmiştir. Böylece tamamen kara ile iletişimi kesilmiş bir güç adası oluşturulmuştur. Güç gemileri sadece yüksek gerilim hatları ile karaya bağlanmıştır ve üretimde gerekli olan yakıt, birkaç özel tanker ile aktarım yapılmaktadır.


Bu ikiPowership, 2011 yılında faaliyete geçmesinden sonra, yapılan sözleşme koşullarına istinaden, Pakistan Bakanlığı tarafından istenilen erken üretimin karşılanamaması sonucun da başarısızlığa uğramış ve tartışmalara yol açmıştır. Bu koşulların ihlali sonucunda Kaya Bey ve Ali Can Bey’e sözleşme sonucuna kadar el konulmuştur. Karadeniz Group, şuan Pakistan hükümetinin gözaltında bulunan bu iki Powership’in serbest bırakılması ve zararın karşılanması için Ulusal Sorumluluk Bürosu ile uzlaşamazsa, ABD tahkim mahkemesinde Pakistan'a dava açacaktır.


Kaynak:


marineinsight.com

Yazar: Zafer Akgül
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar