elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisine Entegre Olabilen Çatı Sistemi Geliştirildi

Çoğumuz güneşten enerji elde etme fikrine aşinayız. Peki bir güneş paneli bunun dışında neyi gerçekleştirebilir. Detaylar yazımızda.



A- A+
11.12.2018 tarihli yazı 7131 kez okunmuştur.
Her nesne çeşitli nedenlerle ısı kaybetmektedir. Bu olay insan gözüyle görülememektedir. Atmosfer, kaybedilen bu ısıları dünyaya geri göndermektedir. Ancak  belli bir dalga boyunda ısı, atmosferi geçip uzaya gidebilmektedir. Bu dalga boylarında malzemeler, çevresindeki diğer malzemelere göre daha soğuk olmaktadır. Bilim insanları bu yöntemi kullanarak klimaları keşfetmişlerdir. Klimaların oluşturduğu çevresel, sağlık ve ekonomik sorunlar ise ardından yeni şeyler keşfetmeye yöneltmiştir.

Yıllardır, bilim insanları karbon salınımdan dolayı küresel ısınmanın olduğunu bunun sonucunda da dünyanın daha sıcak bir yer olacağını söylemekte ve bu hususta tüm dünya ülkelerini uyarmaktadırlar. İşte tam da bu konuda, Stanford Üniversitesi’nden bir ekip bu soruna çözüm olabilecek bir güneş enerjisi cihazı icat etti.

 
 
Güneş enerjisi panelleri günümüzde enerji üretmekte ve bunu kullanılabilir elektrik haline dönüştürmekte. Geliştirilen bu cihazı öne çıkaran özelliği, aşırı ısının aynı zamanda uzaya yansıtılacak olmasıdır. Bu sayede gelecekte çatıdaki güneş panellerinin iki görevi olacak, hem güneşten enerji elde etmek hem de evi soğutmak.
 
Stanford Üniversitesi'nden bir elektrik mühendisi olan Shanhui Fan , Işığın iki farklı  özelliğini kontrol ederek aynı yerde ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan ilk cihazı ürettiklerini belirtiyor.


İki Özellik Bir Arada

Araştırma ekibindeki Fan ve meslektaşı Zhen Chen , cihazın bir prototipini oluşturdu ve Stanford binasının üstüne koydu. Deneyin ilk sonuçları güneş panelinin güneşe bakan kısmının ışığı soğururken, alt katmanın binanın çatısındaki havadan daha serin kalmasını sağladığını ortaya çıkarmıştır.
 
Bu cihaz çift tabakalı bir sistemden oluşmaktadır. Güneşe bakan üst tabaka, güneş panellerinin yapımında kullanılan yarı iletken bir malzemeden oluşuyor. Alt tabaka ise binanın ısısını doğrudan atmosfere gönderebilmek için , kızılötesi ışının dalga boyunda değişim yapabilen malzemeden yapılıyor. Bu özelliği sayesinde uzaya yansıma işlemini gerçekleştiriyor. Burada en zorlu görev farklı ısılardaki iki bölümü tek bir cihazda muhafaza etmek. Bunun için ışınımsal soğutucuyu çevreleyen özel vakum odacığı yapılmıştır.
 
Cihazın güneş enerjisi üreten üst tabakası ortam sıcaklığının 24°C (43°F) üzerine çıkabilmekteyken, alt tabakadaki soğutucu kısım ise ortam sıcaklığından 29 ° C'ye kadar daha aşağıdaki bir sıcaklık seviyesine sahip olabilmektedir. Bu rakamlar oldukça etkileyici ve dünya genelinde artan klima taleplerine cevap verebilecek duruma gelmiştir.

 
 
Ekibin test edemediği tek şey, cihazın elektrik üretip üretmediği hususudur.  Ekip, üst tabakada kızılötesi ışığın kaçmasını engelleyecek bir metal folyo tabakası içermediğinden dolayı elektrik üretip üretmediğini test etmeleri mümkün olamamıştır.
 
Cihazın henüz prototipinin yapılması, çok küçük olması ve kullanılan malzemelerin pahalı olması sebebiyle daha büyüğünün yapılması halinde çok maliyetli olacağı öngörülmektedir. Fan, burada hedefin bu cihazı olduğu gibi ticarileştirmek değil, güneş panellerini daha etkili hale getirerek bu iki teknolojinin çatıdaki alanı birlikte kullanmasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Araştırma Stanford Üniversitesi , Küresel İklim ve Enerji Projesi,  Amerikan Ulusal Bilim Vakfı ve Çin Ulusal Doğa Bilimi Vakfı tarafından desteklenmektedir.
 


 
 Yazar: Mehmet Kızıl

Kaynak: newatlas.com

Mehmet  KIZIL Mehmet KIZIL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.