elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sıcaklık Farkıyla Sualtında Çalışan Cihazlar Enerji Kazanabilir

Sualtı dünyası halen tam anlamıyla anlaşılmış değil. Araştırmacılar su altı dünyasını anlamak için otonom cihazlar kullanılıyor. Ancak bu cihazlar tek kullanımlık olduğu için işlevleri bittiğinde okyanuslarda bırakılıyor ve zararlı maddeler sızdırıyor. Seatrec adlı girişim firması bu durumu ortadan kaldıracak bir sistem geliştirdi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
10.09.2020 tarihli yazı 7946 kez okunmuştur.
Dünyanın okyanuslarında bulunan ve oradaki durumu izleyen yüzen sensör istasyonları ve otonom tekneler genellikle tek kullanımlık cihazlar olarak tasarlanıyor. Cihazlar işlevini yerine getirdikten sonra denizlerde bırakılıyor. Bu durum para ve zaman israfı yaratsa da asıl sorun bırakılan cihazların lityum iyon bataryaları gibi bileşenleden sızan zararlı maddelerin okyanusları ve denizleri kirletmesi olarak görülüyor.

Seatrec adındaki bir girişim firması bu sorunu çözmeye odaklandı. Seatrec, “tek kullanımlık cihazlar” yaklaşımını ortadan kaldırarak denizlerdeki kirliliği azaltmayı hedefliyor. Seatrec, suyun derinliğiyle orantılı olan sıcaklık farkından yararlanarak, çalışma yapan cihazların bataryalarını şarj edebilecek sistem tasarladığını açıkladı. Eski NASA bilim insanı Yi Chao tarafından kurulan Seatrec, enerji hasadı teknolojisini kullanarak sualtında faaliyet gösteren droneların ve robotların hareket halindeyken yeniden şarj edilmesini sağlayarak, cihazların birçok kez kullanılmasını ve kirliliği azaltmayı amaçlıyor.

 

 

Chao: “Amacımız, bu robotları güçlendirmek için yenilenebilir enerjiyi kullanmak üzere enerji hasadı sistemimizi devreye almak. Her seferinde bir batarya tasarrufu yapacağız, bu yüzden umarım okyanuslara ve denizlere daha fazla zehirli batarya atmayacağız.” dedi. California merkezli girişim şirketi Seatrec’in enerji hasadı sistemi, belirli maddelerin ısındıklarında katıdan sıvıya ve sıvıdan gaza nasıl geçtiğinden yararlanarak çalışıyor. Şirketin teknolojisi, elektrik üretmek için bu tür faz değişikliklerinden kaynaklanan basınç değişikliklerinden yararlanıyor.
 
 
Basit bir robotik sonda bile, yüzdürme özelliğini yüzeyde yüzecek veya daha soğuk derinliklere batacak şekilde değiştirerek bataryasını doldurabilecek. Seatrec, SL1 Termal Enerji Hasat Sistemi adını verdiği bu teknolojiyi çeşitli cihazlarda denemeye başladı. Robotik sondalara harici bir enerji toplama modülü ekleyerek, cihazların enerjilerini yeniden doldurabildiğini gören Chao ve ekibi bu durumu: “Sadece sırt çantasını robotlara takıyoruz, onlara güç sağlayan bir kablo veriyoruz ve okyanusa gidiyorlar.” ifadeleriyle açıkladı.

 

Seatrec ve araştırmacılar, enerji hasat sisteminin oşinografik (denizbilimsel) veri toplamada kullanmanın büyük maliyet tasarrufları sağlayacağını düşünüyor. Seatrec, enerji hasadı teknolojisinin uzun vadede, geniş sualtı çiftliklerini işleten su ürünleri yetiştiriciliği ve sualtı madenciliği gibi ticari girişimleri destekleyebileceğini umuyor. Chao, en büyük hedeflerinin bu sistemin milyonlarca cihaza ulaştırmak olduğu belirtti. Ancak üretim ve teslimat hızı pandemi dolayısıyla azalmış durumda. Sualtı dünyasının sırlarını araştırmak için sürdürülebilir bir yaklaşıma sahip olduğunu düşünen Seatrec, çalışmalarına ve üretime devam ediyor.


Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► seatrec.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.