elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Proton Batarya Geliştirildi

Avustralyalı mühendisler, dünyanın ilk çalışan şarj edilebilir proton pilini geliştirdi ve pilleri daha ucuza, daha güvenli ve daha çevre dostu pillere dönüştürmek için dev adım attı. Lityum iyon pillere rakip proton bataryanın detayları haberimizde.



A- A+
26.03.2018 tarihli yazı 9148 kez okunmuştur.
Avustralya, Melbourne'daki RMIT Üniversitesi araştırmacıları, karbon ve suyla çalışan alternatif bir pil prototipi geliştirdi. Bu prototip, ilk şarj edilebilir proton batarya olma özelliğinde. Şarj edilebilir batarya çevre dostu olup, halihazırda mevcut olan lityum iyon bataryalardan daha fazla enerji depolamak için daha fazla geliştirme potansiyeline sahip. RMIT profesörü John Andrews'e göre proton pilleri, her yerde bulunan lityum-iyon pil ile rekabet etme yeteneğinde. Bazı modifikasyonlar ve ölçekleme ile, proton batarya teknolojisi, elektrik şebekelerinde orta ölçekli depolama için, Güney Avustralya'daki dev lityum batarya gibi, elektrikli araçların güçlendirilmesinde de kullanılabilir. RMIT'in proton bataryası ile ilgili araştırması, kısmen Avustralya Savunma Bilim ve Teknoloji Grubu ve ABD Deniz Araştırmaları Global Ofisi tarafından finanse edildi.
 
 

Proton Batarya Özellikleri

Proton bataryayı diğer pillerden ayıran 3 temel özelliği var. Bunlar; daha fazla maddeden yapılması, şarj edilebilir olması ve karbon emisyonuna neden olmaması.

Gezegenin lityum kaynağı sadece birkaç ülkede yoğunlaşıyor ve lityum pillerin yapımında kullanılan malzemeler hem nadir rastlanılır duruma geliyor, hem de pahalı. Buna karşılık, proton batarya, gezegenimizde en bol bulunan malzemelerden biri olan karbondan yapılmış bir elektrota sahiptir ve su moleküllerini bölmekle yükümlü. Proton bataryaya ait olan bu karbon elektrot, elektrik üretmek için tersine çevrilebilir bir yakıt hücresiyle birlikte bir hidrojen deposu olarak kullanılıyor. 

Projenin baş araştırmacı John Andrews, yaptığı açıklamada ‘Avantaj şu ki, protonları karbon bazlı bir malzemede depolayacağız, ki bu da bol miktarda mevcut ve biz de mevcut olan sudan proton alıyoruz.’ dedi.

RMIT bataryası, herhangi şarj edilebilir pil gibi bir şarj portuna takılarak şarj edilebilir. Bundan sonraki adımda, güç kaynağındaki elektrik ile su molekülleri ayrıştırılıyor, proton üretiliyor ve üretilen bu protonlar bataryanın elektrodundaki karbona bağlanıyor. Protonlar tekrar yakıt hücresinden geçerek, burada su oluşturmak ve güç üretmek için hava ile etkileşiyorlar. Bir RMIT basın bültenine göre, deneyler, sadece 5.5 cm2’lik aktif bir yüzey alanına sahip olan küçük pil ile ticari olarak temin edilebilen lityum-iyon pillerle gerçekleştirilmiş olup birim başına aynı enerji depolayabildiklerini gösterdi.

Geleneksel pillerin lityum ve diğer  toprak metallerini oluşturması, kimyasal atık oluşmasına sebebiyet vererek ekosisteme zarar vermektedir. Ancak proton batarya yapısı gereği sıfır karbon emisyonu üretiyor. Bu da, bu yeni batarya için gereken karbon ve suyun üretilmesinin, neredeyse sıfır çevresel etkiye sahip olduğunu gösterir.

 

RMIT ekibi, proton bataryasının beş ile on yıl içinde piyasaya sürülebileceğini tahmin ediyor. Ayrıca ekip, bu proton bataryasını en yüksek potansiyele taşımak için araştırmalarını büyütmek, bataryanın performansını geliştirmek için grafen gibi güçlü malzemeleri kullanmak istiyor. Andrews'e göre, pilleri mevcut olduğunda, Tesla Powerwall ile hatta belki de bir gün ülkesinde dalgalanan büyük Tesla piliyle rekabet edecegini belirtti.

Andrews, “Dünya sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yenilenebilir enerjiye doğru ilerlenilen dönemde, proton bataryası, enerji depolama için bu büyük talebi karşılamaya katkıda bulunan potansiyellerden biridir. Protonlarla bataryaların güçlendirilmesi, korkutucu kaynaklardan yapılan lityum iyonlarını kullanmaktan daha ekonomik olma potansiyeline sahiptir." dedi.

 


 
Kaynak:

futurism.com
interestingengineering.com
rmit.edu.au
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.